DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. novembrī, 2014
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Jaunsargi visā Latvijā piedalās valsts svētku pasākumos

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra Jaunsardzes departamenta triju novadu nodaļu jaunsargi aktīvi iesaistās valsts svētku svinībās visā Latvijā. Lielākais notikums jaunsargiem būs dalība militārajā parādē 18. novembrī 11. novembra krastmalā. Tajā piedalīsies 102 jaunsargi un instruktori no trim Jaunsardzes novadiem.

Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra Jaunsardzes departamenta (RJC JD) 1. novada nodaļas jaunsargiem Lāčplēša dienai veltītie lāpu gājieni un valsts svētku sarīkojumi notiek vienā nedēļā, taču pasākumi, kuri bija veltīti Lāčplēša Kara ordeņu kavalieru piemiņai, norisinājās jau oktobrī ― Tukuma novada kino pilsētiņā «Cinevilla», kur notika «Vīru spēles par godu Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem».

Jaunsargi novembrī piedalās dažādos skolu un pašvaldību organizētajos pasākumos, kurus vieno ideja ― par brīvu Latviju! Notiek sacensības un lāpu gājieni, vēstures izzināšana, prezentācijas un ekskursijas.

Par labu tradīciju kļuvusi jaunsargu dalība «Lāčplēša balvas» izcīņā Liepājā. Šogad 7. novembrī tajā piedalījās 14 jaunsargu komandas no Liepājas, Kazdangas, Kalētiem, Saldus, Tukuma, Talsiem un Rojas.

Savukārt lāpu gājienos piedalās vairāki 100 jaunsargu no visām jaunsargu vienībām. Lielākie no tiem notiek Talsos, Liepājā, Jelgavā, Saldū, Dobelē, Kuldīgā, Tukumā, Rojā un Ventspilī.

Novembrī jaunsargi piedalīsies Zemessardzes 45. NBN organizētajās sacensībās par godu Lāčplēša dienai ― Kuldīgā un orientēšanās sacensībās «Piedzīvojuma sacīkstes» ― Jelgavā. Jelgavas jaunsargi uzstāsies ar defilē programmu, bet Talsu jaunsargi organizēs sacensības Talsu 2. vidusskolas skolēniem par godu Lāčplēša dienai.

Vairākas jaunsargu vienības, lai iepazītu ar sava novada Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem saistītās piemiņas vietas, dosies ekskursijās, kuras finansē Aizsardzības ministrija. LR proklamēšanas 96. gadadienai veltītajā militārajā parādē Rīgā RJC JD 1. NN pārstāvēs 407. Saldus jaunsargu vienības jaunsargi.

Arī RJC JD 2. novada nodaļā par godu Lāčplēša dienai un Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai notiks dažādi pasākumi, piemēram, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā un Latgales Kultūrvēstures muzejā Daugavpils un Rēzeknes jaunsargi piedalīsies sarkanbaltsarkano lentīšu locīšanas akcijā. Jaunsargu svinīgā solījuma pasākumi notiks Alūksnē, Apē, Varakļānos, Neretā, Aizkrauklē, Skrīveros, Pļaviņās, Preiļos, Dagdā, Līvānos, Daugavpilī un Viļānos. Jaunsardzē tiks uzņemti vairāk nekā 200 jaunieši.

Vienībās notiks ierindas skates, kurās parasti iesaistās visi skolas skolēni. Jaunsargi sakops Brīvības cīņās kritušo kapu vietas, dosies lāpu gājienos, piedalīsies pasākumos brīvības cīnītāju piemiņas vietās.

Vairāk nekā 500 jaunsargi 18. novembrī vēros militāro parādi 11. novembra krastmalā.

Jaunsargu vienībām ir izveidojušās savas tradīcijas, gatavojoties valsts svētkiem, piemēram, 307. Dagdas jaunsargu vienība kopš 2003. gada sakopj pieminekli 3. Jelgavas kājnieku pulkam, kas 1920. gadā atbrīvoja Latgali.

Tradīcija ir arī sadarbībā ar Dagdas novada domi, Dagdas vidusskolu un Dagdas tautas namu svinēt Lāčplēša dienu, ejot lāpu gājienā pie pieminekļa «Sērojoša māte» Dagdas pilsētas centrā. Vienības jaunsargi lāpu gājienā nes valsts karogu un stāv godasardzē pie pieminekļa. Šajā pasākumā jaunsargu kandidāti svinīgi tiek uzņemti Jaunsardzē.

11. novembrī plkst. 15 Jēkabpils Galvenās bibliotēkas lasītavā notiks dokumentālas izstādes atklāšana «Jaunsardzes vēsture Jēkabpils reģionā». Jaunsargu instruktors Normunds Pastars ir pētījis un apkopojis materiālus par Jaunsardzes kustību no tās pirmsākumiem.

Kopumā aktivitātēs un piemiņas pasākumos piedalīsies vairāk nekā 1500 jaunsargi.

RJC JD 3. novadā 11. novembrī Saulkrastos, Alojā, Cēsīs, Vecpiebalgā, Salacgrīvā, Slokā, Garkalnē, Stalbē, Drustos, Bauskā, Skaistkalnē, Drustos, Amatas novadā un Līgatnes novadā jaunsargi piedalīsies lāpu gājienos un svinīgajos pasākumos. 11. novembrī jaunsargi Rīgā visas dienas garumā dalīs sarkanbaltsarkanās lentītes un karodziņus un Mūkusalas ielā, pie dzelzceļa tilta, jaunsargi piedalīsies pasākumā pie pieminekļa cīnītājiem pret Bermontu.

«Jaunsardze» ir brīvprātīga kustība, tās dalībnieki ir bērni un jaunieši vecumā no 10 ― 21 gadam. «Jaunsardze»  ir arī kā brīva sabiedrības sociālās un pilsoniskās integrācijas platforma, jo tajā tiek uzņemti visi jaunieši, kas izteikuši vēlēšanos šajā kustībā darboties. Bērni un jaunieši netiek šķiroti pēc nacionalitātes, sociālā statusa, fiziskās sagatavotības vai citām pazīmēm, tādējādi veicinot sabiedrības saliedētību un integrāciju.

Kustības mērķis ir jaunatnes izglītošana valsts aizsardzības jomā, saturīga brīvā laika pavadīšana, pilsoniskā un patriotiskā audzināšana, sniedzot iespēju apgūt zināšanas un prasmes, kas nepieciešamas dzīvē, darbā un militārajā dienestā. Jaunsargu interešu izglītības programmas īstenošana notiek visā Latvijas teritorijā.

Jaunsargu mācību paraugprogramma tiek īstenota  233 mācību vietās 98 Latvijas novados un 9 republikas nozīmes pilsētās.

2014. gadā Jaunsardzes kustībā aktīvi darbojas un jaunsargu mācību procesā piedalās vairāk nekā 6500 bērni un jaunieši. 

Jaunsargi ir savas valsts patrioti, kuri aizstāv un tur godā Latvijas nacionālās vērtības. Jauniešu gribasspēks, uzvedība, drosme, patriotisms, cieņa pret sevi un valsti ir paraugs pārējiem jauniešiem.

Jaunsardzes kustības devīze ― «Augsim Latvijai!».

Vineta Žilinska,
Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra
sabiedrisko attiecību speciāliste.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI