VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
Kristīne Zonberga
Latvijas Pilsoniskās alianses direktore
30. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Valsts vērtības
4
4

Demokrātijas nedēļa – godināt vēsturi, domājot par nākotni

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tāpat kā ikviena kompetence, arī pilsoniskā kompetence – atbildīgi un aktīvi izmantot demokrātijas sniegtās priekšrocības – ir jāattīsta. Demokrātijas nedēļa var būt tāda kā nedēļu gara pilsoniskās izglītības mācību stunda visām vecuma grupām.

Šogad tiek uzsākta jauna pilsoniska iniciatīva “Demokrātijas nedēļa”, kas norisināsies no 1. maija līdz 9. maijam. Simboliskais nosaukums “Demokrātijas nedēļa” tai tika piešķirts tādēļ, ka šī nedēļa sākas ar 1. maiju – Satversmes sapulces sasaukšanas un Darba svētku dienu –, kurai seko 4. maijs, Neatkarības atjaunošanas diena, un noslēdzas ar 9. maiju: Eiropas dienu.

īsumā
  • Demokrātijas nedēļa galvenokārt vērsta uz valstiskuma un demokrātisko vērtību apzināšanos.
  • Par demokrātiju, demokrātiskajiem procesiem un ikviena iedzīvotāja lomu tajos ir jārunā, tie jāizprot un jāpraktizē.
  • Demokrātijas nedēļai nav viena organizatora, tā ir atvērta pilsoniska iniciatīva, kurā iesaistīties aicināts ikviens – lai kopīgi svinētu, lepotos ar demokrātisku Latviju un aktīvi to stiprinātu.
  • Vēlamies iedibināt jaunu tradīciju – atzīmēt Miķeļa Valtera dienu, kurš bija sabiedrisks darbinieks, jurists, politiķis un diplomāts. Cilvēks ar skaidru redzējumu par demokrātisku Latvijas nākotni.

Zīmīgi, ka šogad aprit 100 gadi kopš Satversmes sapulces sanākšanas un 30 gadi kopš neatkarības atjaunošanas. Patriotisma nedēļā, kas ik gadu tiek atzīmēta novembrī, uzsvērta Latvijas neatkarības godināšana, savukārt Demokrātijas nedēļa galvenokārt vērsta uz valstiskuma un demokrātisko vērtību apzināšanos.

Demokrātija prasa no cilvēka aktīvu līdzdalību valsts veidošanā, sava laika, zināšanu un citu resursu veltīšanu sabiedrības kopējām vajadzībām. Tā arī prasa atbildību, zināšanu un prasmju kopumu jeb pilsonisko kompetenci. Tāpēc par demokrātiju, demokrātiskajiem procesiem un ikviena iedzīvotāja lomu tajos ir jārunā, tie jāizprot un jāpraktizē. Jo, tāpat kā ikviena kompetence, arī pilsoniskā kompetence – atbildīgi un aktīvi izmantot demokrātijas sniegtās priekšrocības – ir jāattīsta. Demokrātijas nedēļa var būt tāda kā nedēļu gara pilsoniskās izglītības mācību stunda visām vecuma grupām.

Būtiski uzsvērt, ka Demokrātijas nedēļai nav viena organizatora, tā ir atvērta pilsoniska iniciatīva, kurā iesaistīties aicināts ikviens – lai kopīgi svinētu, lepotos ar demokrātisku Latviju un aktīvi to stiprinātu. Formātam nav nozīmes – tā var būt saruna ar ģimenes locekļiem par Latvijas ceļu līdz demokrātijai, kurā tiek pārdomāts, ko mūsu senči sagaidīja no Latvijas valsts pirms 100 gadiem un ko šodien no savas valsts sagaidām mēs un ko varam tai dot; tā var būt arī vēlēšanu izspēle starp kolēģiem vai publiska diskusija ar lēmumu pieņēmējiem (attālināti). Vienīgais noteikums: aktivitātei jāatbilst Satversmei un Eiropas kopējām vērtībām.

Viens no Demokrātijas nedēļas vēstnešiem ir Latvijas Pilsoniskā alianse, kura uzņēmusies divus būtiskus uzdevumus: uzrunāt pilsoniskās sabiedrības aktīvistus, nevalstiskās organizācijas un visu sabiedrību, lai motivētu iesaistīties jaunās iniciatīvas – Demokrātijas nedēļas – īstenošanā.

Tāpat Latvijas Pilsoniskā alianse sadarbībā ar Eiropas kustību Latvijā un brīvprātīgās palīdzības kustību #paliecmājās uzņēmusies Demokrātijas nedēļā rīkot diskusijas par demokrātiju nākotnē. Tas būs diskusiju cikls ar skatu nākotnē – par Latvijas sabiedrību, kurā iesakņojušās dziļas demokrātijas, vienlīdzības un taisnīguma vērtības un kura ir pilsoniski aktīva, zina savu lomu un stiprina demokrātiju. Tāpat šajās diskusijās tiks spriests par to, kā iesaistīties demokrātiskajos procesos un kā katrs cilvēks var būt valsts virzītājspēks – viens pats vai kopā ar citiem.

Ar šīm diskusijām vēlamies iedibināt jaunu tradīciju – atzīmēt Miķeļa Valtera dienu, kurš bija sabiedrisks darbinieks, jurists, politiķis un diplomāts. Cilvēks ar skaidru redzējumu par demokrātisku Latvijas nākotni, cilvēks, kurš pirmais publiski izvirzīja ideju to, ka jāizveido suverēna Latvijas valsts. Cilvēks, kurš pirms vairāk nekā simts gadiem nebaidījās paust skaidru nostāju par autoritārismu un totalitārismu. Cilvēks, kas aizstāvēja tiesiskumu, pilsonisko brīvību un atbildību. Latvijas patriots un eiropietis.

Miķeļa Valtera diena tiks atzīmēta, ne tikai godinot valstsvīru, bet arī noturot diskusijas. Diskusijām apzināti tika izvēlēts 7. maijs, jo tā ir M. Valtera dzimšanas diena: viņu saredzējām kā simbolu cilvēkam, kurš pauž savu mīlestību Latvijai ar saviem vārdiem un darbiem, kuram piemīt drosme iestāties par savu viedokli un kuram ir redzējums par to, kādai jābūt demokrātiskai valstij.

Nobeiguma vietā atcerēsimies Miķeļa Valtera 1903. gadā teikto, kas ir aktuāls mūsdienu un, visticamāk, būs aktuāls arī nākotnes demokrātijā: “(..) plašini savu brīvības loku, centies palikt par savu likteņa lēmēju, mācies pašorganizāciju, pašpārvaldību un esi likumu devējs.”

Veidosim un svinēsim demokrātiju kopā!

Papildu informācijai

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI