VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
Ilmārs Šņucins
Finanšu ministrijas valsts sekretāres vietnieks nodokļu, muitas un grāmatvedības jautājumos
18. decembrī, 2014
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Finanses

Negodprātīgiem valdes locekļiem ir jāatbild par savu rīcību

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Finanšu ministrija

Godīga un caurspīdīga uzņēmējdarbības vide ir valsts ekonomikas virzītājspēks, tāpēc valsts pienākums ir atbalstīt un veicināt godīgu konkurenci. Savukārt uzņēmēju pienākums ir atbildēt par sava darba rezultātiem un godprātīgi attiekties gan pret valsti, gan citiem tirgus dalībniekiem, kuri spēj veiksmīgi vadīt savas finanses.

Viena no negodprātīgas uzņēmējdarbības praksēm ir tīša nodokļu nemaksāšana, it īpaši nodokļu parādu gadījumos tos nerisinot ar valsti, bet gan pametot savus rūpalus un veidojot jaunus, tādējādi izvairoties no atbildības.

Šī iemesla dēļ Finanšu ministrija izstrādāja piedāvājumu, kā šo problēmu risināt, lai ierobežotu tieši negodprātīgas darbības. Rezultātā valdība 5. decembrī atbalstīja grozījumus likumā par nodokļiem un nodevām, lai konkrētos gadījumos varētu noteikt valdes locekļiem personisko atbildību par kapitālsabiedrības nokavētajiem nodokļu maksājumiem. Tas būtu efektīvs rīks, lai līdzšinējo praksi izskaustu un atbildība no juridiskās personas pārietu uz fizisko personu.

Lai Valsts ieņēmumu dienests (VID) būtu tiesīgs prasīt valdes loceklim segt kapitālsabiedrības nokavētos nodokļu maksājumus, tam ir jākonstatē, ka vienlaikus, un tieši to vēlos uzsvērt, tiek izpildīti pieci noteikti kritēriji.

Pirmkārt, kapitālsabiedrības nokavēto nodokļu maksājumu summa pārsniedz piecdesmit Latvijā noteikto minimālo mēnešalgu kopsummu. Otrkārt, kapitālsabiedrībai ir paziņots lēmums par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu. Treškārt, ir konstatēts, ka pēc nodokļu parāda izveidošanās nodokļu maksātājs ir atsavinājis aktīvus ieinteresētajai personai. Ceturtkārt, ir sastādīts akts par parāda piedziņas neiespējamību. Un, piektkārt, kapitālsabiedrība nav izpildījusi pienākumu iesniegt maksātnespējas procesa pieteikumu.

Šeit būtiski norādīt, ka likuma grozījumu mērķis ir ierobežot tieši negodprātīgu komercpraksi, jo VID kā nodokļu administrācija vienmēr ir pretimnākoša un gatava kopīgi ar uzņēmējiem meklēt vislabākos risinājumus, ja paši uzņēmēji savlaicīgi vēršas pie VID pēc atbalsta.

Tieši tādēļ pēc brīdināšanas par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņas uzsākšanu, valdes loceklim būs iespēja iesniegt VID pierādījumus, ka tas tomēr ir rīkojies godprātīgi kā krietns un rūpīgs saimnieks attiecībā uz parāda nomaksu, kā arī pierādīt, ka pastāv objektīvi iemesli maksātnespējas procesa pieteikuma neiesniegšanai.

Ar šiem grozījumiem vēlamies panākt, ka valdes locekļi jau savlaicīgi veiktu darbības, lai nepieļautu komercsabiedrību parādu izveidošanos un savlaicīgi izmantotu savas Maksātnespējas likumā paredzētās tiesības iesniegt maksātnespējas procesa, tiesiskās aizsardzības vai ārpus tiesiskās aizsardzības procesa pieteikumus.

Valsts spēja risināt dažādas sociālās problēmas ir lielā mērā atkarīga no tā, vai valsts budžetā tiek saņemti tam pienākošies maksājumi. Sakārtojot nodokļu parādu jautājumus, tiktu palielinātas iespējas atbalstīt dažādas valstij būtiskas jomas un sakārtot uzņēmējdarbības vidi, veicinot godīgu konkurenci. 

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI