VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
08. jūlijā, 2013
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: E-vide
2
2

Tiesību aktu vietnē „Likumi.lv” - arī sistematizēti starptautiskie līgumi

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 2014.gada vasaras Ārlietu ministrija veiks starptautisko līgumu uzskaiti Oficiālo publikāciju informācijas sistēmā. Līdz ar to visi jaunie sistematizētie starptautiskie līgumi būs brīvi un bez maksas pieejami Likumi.lv.

Ar 2014.gada 1.jūliju sistematizēti starptautiskie līgumi būs pieejami tiesību aktu vietnē „Likumi.lv”, kura saturs ir pieejams brīvi un bez maksas un ko iedzīvotāji arī aktīvi izmanto. Turpmākajos gados iecerēts arī pārejas posms - oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis” publicēs visus iepriekš nepublicētos līgumus un to tulkojumus latviešu valodā.

To paredz 4.jūlijā oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" izsludinātie likuma grozījumi "Par Latvijas Republikas starptautiskajiem līgumiem".

Pēc 2014.gada 1.jūlija visi noslēgtie starptautiskie līgumi būs sistematizēti un pieejami vietnē "Likumi.lv".

Starptautisko līgumu uzskaiti arī turpmāk veiks Ārlietu ministrija. Savukārt oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis" (kā Oficiālo publikāciju informācijas sistēmas turētājs) nodrošinās šim darbam nepieciešamo tehnisko platformu un sistematizēto līgumu pieejamību vietnē "Likumi.lv".

Likuma grozījumu 16.pants paredz, ka "Ārlietu ministrija veic starptautisko līgumu uzskaiti Oficiālo publikāciju informācijas sistēmā un glabā starptautisko līgumu oriģināleksemplārus vai to apliecinātas kopijas, ja saskaņā ar starptautiskajā līgumā noteikto šā starptautiskā līguma oriģināls tiek glabāts tikai starptautiskā līguma depozitārijā".

Starptautiskie līgumi vietnē "Likumi.lv" ir bijuši pieejami arī līdz šim (skat. www.likumi.lv> Tiesību akti pēc veida > Starptautiskie līgumi).

Nozīmīgākais jaunievedums - līdz ar šīm izmaiņām likumā starptautisko līgumu datubāze vairs netiks uzturēta atsevišķi Ārlietu ministrijas mājaslapā. Tā tiks integrēta "Likumi.lv", tā nodrošinot iedzīvotājiem vienotu piekļuvi gan sistematizētiem Latvijas Republikas tiesību aktiem, gan starptautiskajiem līgumiem. Turklāt būs pieejama daudz detalizētāka informācija arī par Latvijas Republikas noslēgtajiem starptautiskajiem līgumiem. Detalizācijas pakāpi noteiks Ministru kabinets.

Jaunie grozījumi paredz arī pārejas posmu. Proti, Ārlietu ministrija uzsāk starptautisko līgumu uzskaiti Oficiālo publikāciju informācijas sistēmā no 2014.gada 1.jūlija. Savukārt līdz 2019.gada vasarai jānodrošina, ka:

  • starptautiskie līgumi, kas noslēgti pirms 2014.gada 30.jūnija, arī sistematizētā veidā ir pieejami "Likumi.lv";
  • starptautiskie līgumi un to tulkojumi latviešu valodā, kas iepriekš nav bijuši oficiāli publicēti, ir publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

"Likumi.lv" ir vienīgā valsts uzturētā tiesību aktu vietne. Tās darbību nosaka Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likums (OPTIL). Kopā ar vietni "vestnesis.lv" tā veido valsts informācijas sistēmu, kurā nodrošina oficiālo publikāciju un tajā ietvertās informācijas sistematizēšanu.

Oficiālo publikāciju informācijas sistēmas īpašniece ir Latvijas valsts; pārzine  - Tieslietu ministrija (TM) un turētājs — oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis".

Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis" uztur un attīsta šādas vietnes:

  • vestnesis.lv – Latvijas Republikas oficiālais izdevums "Latvijas Vēstnesis", kura saturs ir oficiālā publikācija: tiesību akti un oficiālie paziņojumi;
  • Likumi.lv – sistematizēti Latvijas Republikas tiesību akti; jaunākā informācija par tiesību aktiem un to izmaiņām;
  • lvportals.lv – skaidrojumi, likumi praksē, e-konsultācijas, viedokļi;
  • juristavards.lv – žurnāla "Jurista Vārds" elektroniskā versija.
***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI