VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
28. jūnijā, 2013
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Tieslietas
5
5

Oficiālajai elektroniskajai publikācijai – viens gads. Latvijas Republikas oficiālā izdevēja misija turpmākajiem 20 darbības gadiem

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Daina Ābele: „OPTIL 14.(2) pants nosaka: „Valsts aģentūra “Latvijas Vēstnesis” īsteno valsts politiku oficiālās publikācijas un tajā ietvertās informācijas sistematizācijas jomā, tajā skaitā veicina izpratni par normatīvajos aktos noteiktajām privātpersonu tiesībām un pienākumiem, kā arī nodrošina valsts oficiālās informācijas sniegšanu, oficiālās publikācijas un tajā ietvertās informācijas sistematizācijas procesu.” Šī ir Latvijas Republikas oficiālā izdevēja misija nākamajiem 20 darbības gadiem.”

FOTO: Kalvis Kalsers

Ir pagājis gads, kopš spēkā stājās jaunais Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likums (OPTIL). Likums noteica mūsdienīgas oficiālas elektroniskās publikācijas ieviešanu. Pirmais oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" laidiens, kuram e-vidē (vietnē www.vestnesis.lv) bija juridisks statuss, klajā nāca 2012.gada 3.jūlijā.

Vispirms vēlos par šo gadu dalīties pārdomās, vienlīdz sniedzot atbildes uz jautājumiem: ko sabiedrība ieguvusi, kā esam spējuši jauno pieņemt, cik kvalitatīvi tas darbojas un kādi citi valsts kapitālsabiedrības "Latvijas Vēstnesis" pakalpojumi sabiedrībā ir atpazīti, pieejami un pieprasīti. Otrkārt, oficiālā izdevēja "Latvijas Vēstnesis" divdesmitgades laikā iezīmēt turpmāko darbības vīziju nākamiem 20 darbības gadiem.

Oficiālā elektroniskā publikācija ir nozīmīgs jaunievedums valsts informācijas pieejamības kontekstā - "Latvijas Vēstneša" e-publikācija ir pieejama bez maksas jebkur, kur ir pieejams internets.

Neraugoties uz zināmu skepsi daļā sabiedrības, kas bija vērojama pirms e-publikācijas ieviešanas, šodien ar pārliecību varu teikt, ka pāreja sevi ir attaisnojusi: oficiālo laikrakstu pēdējos gados abonēja vidēji 400 fiziskās un juridiskās personas, turpretī šobrīd oficiālās publikācijas vietni mēnesī apmeklē ap 40 000 unikālo lietotāju.

Esam spējuši nodrošināt, ka oficiālā publikācija ir brīvi pieejama 7 x 24 režīmā un gada laikā nav bijušas būtiskas tehniskas problēmas, kas radītu lietotāju neapmierinātību ar jaunievedumu.

Lai gan likums paredz, ka ikviens var saņemt arī oficiālā izdevēja apliecinātu oficiālās publikācijas izdruku papīra formā, šī gada laikā par šādas izdrukas sagatavošanu ir bijis tikai viens pieprasījums. Pāreja uz oficiālo e-publikāciju ir ļāvusi samazināt arī oficiālās publikācijas izmaksas, kā rezultātā visiem oficiāli publicējamo paziņojumu iesniedzējiem kopš šī gada 2.februāra, kad spēkā stājušies MK noteikumi Nr.65 "Oficiālo publikāciju noteikumi", maksas apmēri par publikāciju samazinājušies vidēji par 28%, dažām paziņojumu grupām maksa samazinājusies pat par 36 procentiem.

Jāatgādina, ka "Latvijas Vēstnesis" tam deleģētās valsts funkcijas realizē no ienākumiem, kas gūti no oficiālo paziņojumu publicēšanas, nesaņemot valsts budžeta dotāciju.

2013.gads ir oficiālā izdevēja "Latvijas Vēstnesis" jubilejas gads. Pirms 20 gadiem, 1993.gada 2.februārī, Latvijas Republikas Ministru padome pieņem lēmumu Nr.47 "Par valsts uzņēmuma "Latvijas Vēstnesis" nodibināšanu", nosakot tā galvenos uzdevumus:

  • izdot Latvijas Republikas oficiālo laikrakstu "Latvijas Vēstnesis", nodrošinot tajā Latvijas likumu, lēmumu un citu normatīvo aktu, kā arī to skaidrojumu publicēšanu;
  • atspoguļot valsts varas un pārvaldes institūciju un pašvaldību darbību;
  • publicēt šo institūciju izdotos normatīvos aktus un paziņojumus;
  • publicēt tieslietu iestāžu, privatizācijas un tiesu paziņojumus;
  • izdot dokumentālu literatūru, tematiskus kopojumus par aktuālām problēmām.

Tas, ar ko lepojamies, - 20 gadu laikā esam konsekventi veikuši valsts dotos uzdevumus un neesam mainījuši savas pamatvērtības:

  • komandas darbs  -  vienotība mērķu izvirzīšanā un to sasniegšanā;
  • profesionāli, lojāli un radoši darbinieki;
  • atvērtība jaunām idejām, risinājumiem;
  • atbildība pret organizāciju un sabiedrību;
  • partnerība un pozitīvas ambīcijas.

Šai laikā esam veikuši ceļu no A2 formātā iznākoša bieza, melnbalta laikraksta līdz plaši pieejamiem mūsdienīgiem elektroniskiem informatīviem pakalpojumiem, kuri lietotāju ērtību dēļ ir savstarpēji saistīti, tādējādi papildinot un bagātinot informācijas apjomu.

Kopš 2001.gada "Latvijas Vēstnesis" veido un uztur bezmaksas likumu vortālu www.likumi.lv, pildot normatīvo aktu konsolidēšanas un sistematizēšanas valsts funkciju. Statistikas dati ir pārliecinoši un uzrāda faktu, ka šo vortālu izmanto katrs septītais interneta lietotājs Latvijā.

Pēc apmeklētības rādītājiem vortāls ir 15.vietā starp visām Latvijā reģistrētajām interneta vietnēm un 1.vietā starp valstij piederošiem interneta resursiem, kas norāda uz to, cik svarīga ir iedzīvotāju nepieciešamība zināt savas valsts normatīvo regulējumu.

"Tas, ar ko lepojamies, - 20 gadu laikā esam konsekventi īstenojuši valsts dotos uzdevumus un neesam mainījuši savas pamatvērtības. "

Atzīmējot "Latvijas Vēstneša" divdesmitgadi, pirms mēneša publiskojām jauno "likumi.lv" versiju ar jaunu dizainu un mūsdienīgu, paplašinātu funkcionalitāti. Vienlīdz lietotājiem ir jāatgādina: ja tiek lietota kādu laiku neatjaunota IT infrastruktūra, parocīgāk un vieglāk būs izmantot vortāla mobilo versiju www.m.likumi.lv.

Līdztekus normatīvo aktu izsludināšanas un konsolidēšanas funkcijām "Latvijas Vēstnesis" jau 20 gadu garumā dažādās formās cenšas veicināt sabiedrības izpratni par normatīvajos aktos noteiktajām privātpersonu tiesībām un pienākumiem, kā arī nodrošina valsts oficiālās informācijas sniegšanu. Pašlaik tas notiek trijos veidos:

  • Lietotājiem bez maksas ir pieejams specializētais portāls "Par likumu un valsti" www.lvportals.lv. LV portāla mērķis ir dot iedzīvotājiem iespēju būt informētiem par savām tiesībām, pienākumiem un atbildību, ko nosaka LR izdotie tiesību akti, un līdz ar to spēt izmantot šīs zināšanas savā profesionālajā darbībā vai ikdienas situācijās.

Kā neatkarīgs medijs, LV portāls veicina dialogu starp valsti un sabiedrību, publicējot valsts iestāžu dienas kārtībā esošo informāciju. Darba dienā LV portālu apmeklē vidēji ap 5000 lietotāju. Mūsu mērķis – radīt tādu saturu un funkcionalitāti, lai gada beigās portāla lietotāju skaits ir dubultojies.

Lietotāju īpaši iecienīts LV portāla pakalpojums ir " e-konsultācijas". Ik dienu tiek reģistrētas lietotāju iesūtītas 3 līdz 15 e-konsultācijas. Trīs gadu laikā, kopš LV portālā ir pieejams šis bezmaksas pakalpojums, padomu savas problēmas risinājumam saņēmuši vairāk nekā 2500 cilvēku.

LV portālā vienuviet var iepazīties arī ar valsts institūciju izsludinātajām valsts ierēdņu un amatpersonu vakancēm. Šos datus aktīvi izmanto arī valsts informācijas atkalizmantotāji, veidojot savus pakalpojumus sabiedrībai jau kā biznesa produktu. Tieši pirms gada, 2012.gada 28.jūnijā, publiskojām LV portālu tā jaunajā veidolā. Tagad lietotājiem pieejama arī LV portāla mobilā versija www.m.lvportals.lv

  • Ikvienam Latvijas juristam, jurisprudences studentam, kā arī citiem speciālistiem ir labi zināms iknedēļas žurnāls "Jurista Vārds", kas savulaik no oficiālā laikraksta ielikuma vienas lapas apmērā ir izaudzis par Latvijas lielāko un ietekmīgāko tiesību zinātnieku un praktiķu domu apmaiņas platformu, kuras mērķis ir veicināt Latvijas tiesību sistēmas attīstību.

Pateicoties redakcijas nesavtīgajam darbam un valsts lēmējvaras atbalstam, šis specializētais žurnāls ir spējis izdzīvot un gatavojas sava 800.numura izdošanai. Patlaban "JV" redakcija paralēli ikdienas darbam aktīvi strādā pie žurnāla elektroniskās versijas jaunā veidola, ko lietotājiem ar plašākām un mūsdienīgākām iespējām plāno piedāvāt jau šī gada oktobrī.

  • Sevi attaisnojis ir "Latvijas Vēstneša" grāmatu apgāds, kas izdod literatūru galvenokārt tieslietu nozarē. Šādu specializēto grāmatu izdošana bieži nav peļņu nesošs pasākums, tomēr esam pārliecināti, ka ikvienai suverēnai valstij, veidojot savu tiesību sistēmu, ir nepieciešams veicināt arī akadēmiskus pētījumus un to publikācijas.

OPTIL 14.(2) pants nosaka: "Valsts aģentūra "Latvijas Vēstnesis" īsteno valsts politiku oficiālās publikācijas un tajā ietvertās informācijas sistematizācijas jomā, tajā skaitā veicina izpratni par normatīvajos aktos noteiktajām privātpersonu tiesībām un pienākumiem, kā arī nodrošina valsts oficiālās informācijas sniegšanu, oficiālās publikācijas un tajā ietvertās informācijas sistematizācijas procesu.

Šī ir Latvijas Republikas oficiālā izdevēja misija nākamajiem 20 darbības gadiem.

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
5
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI