VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
17. janvārī, 2008
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Komentārs

Pateikt nē korupcijai!

Publicēts pirms 16 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
2007. gads bija bagāts ar publiskiem korupcijas atklājumiem, dažu politisko spēku centieniem apgrūtināt cīņu pret korupciju un pēc Latvijas mērauklas plašiem sabiedrības procesiem. Arī 2008. gadu ievadīja korupcijas skandāls saistībā ar prettiesiski izdotajām Latvijas Republikas pasēm. Kā jau neskaitāmas reizes agrāk, cilvēki, kurus šādi atklājumi satrauc, mēdz jautāt, kā situāciju uzlabot.

2007. gada Starptautiskās pretkorupcijas dienas devīze “Tavam NĒ ir nozīme” tika izvirzīta, lai tuvinātu izpratnei par to, ka katrs indivīds var sniegt savu artavu korupcijas mazināšanā, atsakoties no iesaistīšanās koruptīvās darbībās. Devīze uzrunā tās lasītāju vai uzklausītāju, norādot uz individuālās nostājas svarīgumu un līdz ar to arī atbildību.

Protams, var debatēt par šādu uzsaukumu efektivitāti. Ja šo “nē” saprot konkrēti kā atteikšanos iesaistīties koruptīvā darījumā, skaidrs, ka tas uzrunā tikai atsevišķu problēmloka segmentu, proti, cilvēkus, kuru iesaistei korupcijā ir gadījuma raksturs, kuru dzīvē atteikšanās no korupcijas neienesīs radikālas izmaiņas un kuri nav aukstasinīgi nolēmuši veikt noziedzīgas darbības.

Pirms neilga laika runāju ar kādu augsta līmeņa tiesnesi, kas daudzus gadus pavadījis tiesu varas gaiteņos. Viņš neslēpa savu skepsi par izglītojošiem pasākumiem tiesnešiem ar mērķi mazināt korupciju tiesās. Viņš akcentēja, ka katrs tiesnesis taču apzinās - kukuļņemšana ir noziegums. Savukārt noziedzniekus no prettiesiskas darbības parasti neattur nedz uzsaukumi, nedz semināri par ētiku.

Domājams, aicinājumu ietekmē vien no korupcijas neatteiksies arī tie, kuru dzīvēs tā rezultātā varētu iestāties radikālas un subjektīvi nepatīkamas izmaiņas. Ir iespējams, taču ļoti maz ticams, ka ārsts, kura kopējie ienākumi no algas un tā sauktajām pateicībām mēnesī ir, teiksim, Ls 3000, būtu gatavs audzinošu pasākumu rezultātā radikāli pārveidot savu dzīvesveidu, lai iekļautos Ls 900 budžetā. Vairumā gadījumu pretestību korupcijai neizrādīs arī pacients vai tā tuvinieks, laužot “tradīciju” vai atsakoties uzklausīt mājienus, kur nu vēl atklātas norādes, kad likme ir veselība vai pat dzīvība.

Laika gaitā, protams, ir iespējamas tik pamatīgas kultūras izmaiņas, ka sociālās vides neiecietība pret negodīgu rīcību sasniedz pakāpi, kad arī aukstasinīgie kukuļņēmēji un no korupcijas finansiāli atkarīgie sajutīs reālu apkārtējo nosodījumu un vismaz attiecīgu diskomfortu. Tomēr šādas izmaiņas parasti ir grūti konstruējamas ar kāda atsevišķa gribas akta palīdzību, tās notiek ilgtermiņa pārvērtību rezultātā vai arī spontāni un tikpat kā nav paredzamas. Individuālā līmenī ar pārliecināšanas spēku varētu ietekmēt cilvēkus, kuriem atteikšanās no korupcijas nozīmē salīdzinoši nelielas neērtības (kāds administratīvais sods, nedaudz ilgāks laiks kāda valsts pakalpojuma saņemšanai u.tml.) vai kuri tādu vai citu apstākļu spiesti korupcijai mazo pirkstiņu iedevuši, taču sirdsapziņa sargājusi no rokas atdošanas.

Attiecībā uz politisko korupciju pašlaik Latvijā nav nekādu pazīmju, kas norādītu uz to, ka valdošās politiskās partijas būtu gatavas veikt būtiskus pārkārtojumus savā vidē, lai no tās izskaustu koruptīvus darījumus vai izrādītu gribu norobežoties no korupciju aktīvi vai pasīvi atbalstošiem biedriem. Korupcija kaut vai kampaņu finansēšanas pārkāpumu veidā ir stratēģiski svarīgs līdzeklis, lai saglabātu politisko varu. Ar nožēlu jāatzīst, ka pasaulē nav sevišķi daudz piemēru, kur korumpēti valdītāji būtu labprātīgi atteikušies no negodīgas darbības, ja tas nozīmē viņu pašu varas pozīciju zaudēšanu.

Pretkorupcijas devīzei noteikti ir jēga, ja to tulkojam kā aicinājumu pilsoņiem neiecietīgi izturēties pret korupcijā iesaistītiem politiķiem un pret tiem, kuri mēģina negodīgas darbības pasniegt kā pieņemamas. 2007. gadā notikušie sabiedrības protesti pret valdības rīcību bija tieši tāda veida “nē”, kā izteikšanai būs nozīme arī turpmāk. Pretkorupcijas „nē” kā mērķtiecīga politiska līdzdalība ir faktors, ar ko Latvijas politiskā elite ir spiesta rēķināties.

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Konkurēt par kvalitāti, nevis nodokļiem. Saruna par Latvijas attīstības scenārijiem
Baltijas valstīm nevajadzētu savstarpēji konkurēt par nodokļiem, bet tā vietā vienoties par līdzīgām nodokļu likmēm, kā tas ir Ziemeļvalstīs, izņemot Islandi. Šīs valstis sacenšas par pavisam citām lietām – infrastruktūras, cilvēkkapitāla kvalitāti u. tml. Arī Baltijas valstīm būtu nepieciešams draudzīgi konkurēt par kvalitāti, nevis nodokļiem.
Daunis Auers
Latvijas stratēģijas un ekonomikas risinājumu institūta (domnīcas “LaSER”) valdes priekšsēdētājs, Latvijas Universitātes profesors, Eiropas un Baltijas valstu politikas, politisko risku un ekonomikas konkurētspējas pētnieks
Pirms 3 dienām, Politika

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI