SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
17. septembrī, 2024
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Veselība
10
10

Labākā aizsardzība pret difteriju – savlaicīga un regulāra vakcīna

Difterija ir reta, bet nopietna infekcijas slimība, ar kuru smagi slimo nevakcinētas personas. Pateicoties labai vakcinācijas aptverei, Latvijā līdz šim tā nebija izplatīta, tomēr septembra sākumā Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS) ziņoja par lokālu difterijas uzliesmojumu. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) apstiprina, ka pašlaik difterijas diagnoze noteikta trijiem bērniem un vienam pieaugušajam. Diemžēl, neraugoties uz ārstu pūlēm, četrus gadus vecais puisēns no Vidzemes reģiona miris, vēsta Latvijas Televīzijas Ziņu dienests. Bērnu slimnīcas ārsti aicina jau šodien pārbaudīt, vai visi ģimenes locekļi ir vakcinēti un revakcinēti. Ja ir pirmie slimības simptomi, nekavējoties jāvēršas pie ārsta, visām kontaktpersonām obligāta izolācija un testēšana.

Difteriju ierosina baktērija Corynebacterium diptheriae, un ar to smagi slimo nevakcinētas personas. Difterijas infekcijas avots var būt gan ar difteriju slims, gan arī vesels cilvēks, kuram nav simptomu, bet kurš ir baktērijas nēsātājs. Ja cilvēks laikus nevēršas pēc medicīniskās palīdzības un ārstēšana tiek uzsākta pārāk vēlu, tad difterija var izraisīt nopietnas veselības problēmas, invaliditāti, smagākos gadījumos – cilvēka nāvi. Pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem, 5–10% gadījumu saslimšana ar difteriju beidzas letāli. Mirstības rādītājs ir augstāks maziem bērniem. 

Vakcinācijas izdevumi – no valsts budžeta  

No saslimšanas ar difteriju pasargā laikus veikta vakcinācija un balstvakcinācijas. Vakcinētas personas organismā ir antivielas, kuras pēc inficēšanās neitralizē difterijas izraisītāja izstrādāto toksīnu, tādēļ infekcija nenodara kaitējumu cilvēkam. Tomēr ar laiku antivielu daudzums samazinās, tāpēc ir nepieciešamas regulāras balstvakcinācijas.  

Ministru kabineta izdotajos Vakcinācijas noteikumos ir noteiktas infekcijas slimības, pret kurām obligāti jāvakcinējas, vakcinējamo personu loks un vakcinācijas kārtība, kā arī obligātās minimālās nodrošinājuma prasības vakcinēšanai. Šo noteikumu 3. punktā  ir paredzēts pienākums bērnus un pieaugušos obligāti vakcinēt pret difteriju.  

Vakcinācija pret difteriju ir valsts apmaksāta ikvienam iedzīvotājam jebkurā vecumā. To var saņemt pie sava ģimenes ārsta. Lai pārliecinātos par vakcinācijas statusu, jāpārbauda ieraksti vakcinācijas pasē un jāsazinās ar savu ģimenes ārstu. 

Vakcinācijas aptvere sarūk 

LV portāls jau pērn rakstīja, ka difterijas izplatībai Latvijā radusies auglīga augsne. Vakcinācijas aptvere pieaugušajiem 2023. gadā samazinājusies līdz 51,1%. Salīdzinājumam 2020. gadā tie bija 55,8%. Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2021.–2027. gadam noteic, ka pieaugušo vakcinācijas līmenim pret difteriju un stinguma krampjiem 2024. gadā ir jāsasniedz vismaz 55%, bet 2027. gadā vismaz 57%.  

Arī bērnu vakcinācijas aptvere pret difteriju no 2020. gada atsevišķās vecuma grupās ir samazinājusies. Tā, piemēram, 2023. gadā piekto poti, kas jāveic 7 gadu vecumā, saņēmuši vien 92,8% bērnu. 2020. gadā tie bija 99,6%. Lai novērstu infekcijas izplatīšanos, PVO noteikusi, ka vakcinācijas aptverei pret difteriju un stinguma krampjiem bērniem būtu jābūt vismaz 95% apmērā. 

LV portāla infografika

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI