SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
6
6

Ieviesti jauni un uzlaboti jau esošie veselības aprūpes pakalpojumi

Stājas spēkā 13.04.2023.

FOTO: Freepik.

No 13. aprīļa papildināts valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu klāsts un pieejamāki padarīti vairāki esošie pakalpojumi.

Izmaiņas nosaka grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 555 “Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība”, kas pieņemti 4. aprīlī.

Jauni veselības aprūpes pakalpojumi

  • Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) būs pieejami divi jauni veselības aprūpes pakalpojumi:
    • uztura speciālista konsultācijas onkoloģisko pacientu psihoemocionālā atbalsta kabinetā;
    • traheostomētu pacientu aprūpes kabinets.

Grozījumi onkoloģisko pacientu aprūpes pakalpojumu klāstā veikti, lai uzlabotu pacienta dzīves kvalitāti un veicinātu atveseļošanos, ņemot vērā atbilstoša uztura svarīgo lomu ārstēšanas procesā, vēstīts anotācijā.

Savukārt traheostomētu pacientu aprūpes kabinets slimnīcā nepieciešams, jo šobrīd apmācības programma par traheostomētu pacientu aprūpi balstās uz personāla pašiniciatīvu. Lai apmācību nodrošinātu ilgtermiņā, nepieciešams izveidot speciālu aprūpes kabinetu.

  • Valsts apmaksāta veselības aprūpe personām, kuras uzturas Valsts robežsardzes aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā.

Personas, kuras uzturas Valsts robežsardzes aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā, varēs saņemt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus un ambulatorajai ārstēšanai paredzētās no valsts budžeta līdzekļiem kompensētās zāles un medicīniskās ierīces. Grozījumi nepieciešami, lai nodrošinātu aizturētajiem ārzemniekiem iespēju saņemt sekundāros veselības aprūpes pakalpojumus Ministru kabineta noteikumu Nr. 255 4.3. apakšpunktā noteiktajā kārtībā, kā arī saņemt kompensējamās zāles un medicīnas ierīces, skaidrots grozījumu anotācijā. 

Izmaiņas veselības aprūpes pakalpojumos bērniem

  • Ģimenes ārsts bērnu nevarēs izslēgt no pacientu saraksta.

Līdz šim MK noteikumi Nr. 555, pamatojoties uz Ārstniecības likuma 42. pantu, pieļāva šādu iespēju, taču tā ir pretrunā Bērnu tiesību aizsardzības likumam, Civillikumam un Apvienoto Nāciju Organizācijas Bērnu tiesību konvencijai. Tiesību akti nosaka, ka par bērnu ir atbildīgi vecāki. Izslēdzot bērnu no pacientu saraksta, bērns faktiski tiek sodīts par sava vecāka rīcību, pausts anotācijā.

  • Visi garastāvokļa traucējumu kabinetā bērniem pieejamie speciālisti – tiešās pieejamības.

Līdz šim ģimenes ārsta nosūtījumu nevajadzēja, lai apmeklētu narkologu un psihiatru. Taču, lai veicinātu bērnu un pusaudžu motivāciju vērsties pēc palīdzības pie garastāvokļa traucējumu kabinetā bērniem strādājošajiem speciālistiem, grozījumi nosaka, ka turpmāk visi garastāvokļa traucējumu kabinetā pieejamie speciālisti būs tiešās pieejamības.

  • Līdz 25 gadu vecumam varēs saņemt valsts apmaksātu ortodontisko ārstēšanu sejas–žokļu šķeltņu gadījumā.

Ja valsts apmaksāta ārstēšana uzsākta līdz 18 gadu vecumam, kursa pilnvērtīgai pabeigšanai noteikts, ka līdzšinējo 22 gadu vietā valsts apmaksātu ortodontisko ārstēšanu sejas–žokļu šķeltņu gadījumā, tai skaitā smagu žokļu–sejas deformāciju gadījumā, personas varēs saņemt līdz 25 gadu vecumam.

  • Tiks apmaksātas arī noteiktas sedācijā veiktas manipulācijas dienas stacionārā.

Līdz šim valsts apmaksāja manipulācijas, kas veiktas vispārējā anestēzijā. Noteikumi grozīti, atbilstoši ārstu speciālistu ieteikumiem.

Uzlabota esošo pakalpojumu pieejamība

  • Tiešās pieejamības infektologs C hepatīta slimniekiem.

Lai uzlabotu C hepatīta epidemioloģisko situāciju valstī un sasniegtu Pasaules Veselības organizācijas mērķi līdz 2030. gadam izskaust C hepatītu kā nopietnu draudu veselībai, C hepatīta slimniekiem, lai dotos pie infektologa, vairs nebūs nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums.

  • Apmaksātas ģimenes ārstu mājas vizītes pie Covid-19 pacientiem.

Tie ārsti, kuri būs apliecinājuši vēlmi un iespējas doties mājas vizītēs pie Covid-19 pacientiem, vienojoties ar Nacionālo veselības dienestu, to varēs sniegt kā valsts apmaksātu pakalpojumu. Izmaiņas veiktas pēc speciālistu pieprasījuma.  

  • Valsts apmaksāta skābekļa koncentratora noma mājās netiks pārtraukta, pacientu stacionējot.

Līdz šim, ja pacientam pienācās valsts apmaksāta skābekļa koncentratora noma mājās, taču pacients tika stacionēts, noma uz laiku tika pārtraukta. Pacientam atgriežoties mājās, tā bija jāorganizē no jauna. Lai pacientam netiktu pārtraukta skābekļa terapija, turpmāk noma netiks pārtraukta, pacientam atrodoties stacionārā. 

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI