SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Veselība
5
5

Izmaiņas veselības aprūpes pakalpojumu klāstā un motivējošāka atlīdzība ārstniecības personālam

Stājas spēkā 01.04.2023.

FOTO: Ieva Čīka, LETA.

No 1. aprīļa papildināts valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu klāsts, kā arī pilnveidota ārstniecības personu darba apmaksas sistēma.

Veselības aprūpes finansēšanas un organizēšanas kārtību, tai skaitā veselības aprūpes pakalpojumu veidu un apjomu, kas tiek apmaksāti no valsts budžeta līdzekļiem, kā arī samaksas kārtību par minētajiem pakalpojumiem nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 555 “Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība”.

Šajos noteikumos ietvertais tiesiskais regulējums ir tieši saistīts ar nozarei pieejamo finansējumu. 2023. gada 9. martā Saeimā pieņemot likumu “Par valsts budžetu 2023. gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025. gadam”, bija nepieciešams pilnveidot un precizēt Noteikumos Nr. 555 ietverto valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas un apmaksas kārtību atbilstoši šim likumam, skaidro Veselības ministrijā. 

Izmaiņas, kas skar pacientu aprūpi

Stājoties spēkā grozījumiem, valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu klāstā ietverti šādi jauni pakalpojumi:

  • Laparaskopiskā miomektomija

Līdz šim apmaksāta bija tikai konservatīvā miomektomija.

  • Mobilās komandas paliatīvās aprūpes pakalpojums dzīvesvietā

Līdz šim mobilās paliatīvās aprūpes pakalpojums dzīvesvietā darbojās pilotprojekta ietvaros Liepājā un Dienvidkurzemes novadā, rakstīts grozījumu projekta anotācijā. Noteikts, ka ārstniecības iestādes pakalpojuma sniegšanai izvēlēsies Nacionālais veselības dienests. Tā kā šī procedūra ir laikietilpīga, grozījumi paliatīvās aprūpes pakalpojumā stāsies spēkā 2023. gada 1. oktobrī.

  • Perorāli lietojama speciālā pārtika

Līdz šim valsts budžets nodrošināja enterāli un parenterāli ievadāmus barošanas maisījumus. Grozījumu ieviešanu iniciēja tiesībsarga iesniegums par atbalstu speciālās pārtikas iegādei, minēts anotācijā.

  • Trīs jauni jaundzimušo skrīningi
    • jaundzimušo SMN1 gēna delēcijas noteikšana asinīs, izdalot DNS;
    • jaundzimušo T un/vai B šūnu receptoru deficīta noteikšana asinīs, izdalot DNS;
    • enzīma GALT noteikšana jaundzimušajiem ar dzimšanas svaru zem 2000 gramiem vai jaundzimušajiem ar primāri paaugstinātiem kopējās galaktozes rādītājiem.

Jaundzimušo SMN1 gēna delēcijas noteikšana asinīs, izdalot DNS, jaundzimušo T un/vai B šūnu receptoru deficīta noteikšana asinīs, izdalot DNS, valsts apmaksāto skrīningu sarakstā iekļauta, pildot MK rīkojumu “Plāns reto slimību jomā 2023.–2025. gadam”. Savukārt enzīma GALT noteikšana iekļauta valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu klāstā atbilstoši nozares ekspertu ieteikumiem, lai presimptomātiski identificētu pacientus ar galaktozēmiju, novērstu mirstību un samazinātu ilgtermiņa veselības problēmas, uzsākot agrīnu ārstēšanu un izslēdzot no uztura galaktozi saturošus produktus.

  • Videobronhoskopija dienas stacionārā

Videobronhoskopija iekļauta dienas stacionārā sniedzamo veselības aprūpes pakalpojumu neiroloģisko un iekšķīgo slimību ārstēšanas, kā arī vispārējo ķirurģisko pakalpojumu saistošajās manipulācijās. Grozījumi veikti atbilstoši likumā “Par valsts budžetu 2023. gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025. gadam” paredzētajam prioritārajam pasākumam “Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošana”.

Izmaiņas ārstniecības iestāžu darba organizēšanā

Grozījumi nosaka, ka ārstniecības personām no 1. aprīļa vidējā darba samaksa mēnesī noteikta šādā apmērā:

  • ārstiem un funkcionālajiem speciālistiem – 2083,00 eiro;
  • ārstniecības un pacientu aprūpes personām un funkcionālo speciālistu asistentiem – 1303,00 eiro;
  • ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām – 865,00 eiro.

Grozījumi Noteikumu 6. pielikumā “Stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēji un stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu apmaksas nosacījumi”:

  • iekļauts stacionāro pakalpojumu tarifu un fiksēto piemaksu pārrēķins atbilstoši ārstniecības personu atalgojuma pieaugumam;
  • sadarbībā ar ārstniecības iestādēm pārskatīts SIA “Liepājas reģionālā slimnīca” un SIA “Daugavpils reģionālā slimnīca” uzņemšanas nodaļā diennakts dežūru nodrošināšanai nepieciešamo speciālistu loks un skaits;
  • 2.17.2. apakšpunktā svītrota VSIA “Piejūras slimnīca” no ārstniecības iestāžu saraksta, jo šī ārstniecības iestāde īsteno tikai ārstēšanu psihiatrijas profilā;
  • 2.19.6. apakšpunktā iekļauta VSIA “Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs”, jo šī ārstniecības iestāde šobrīd stacionē pacientus vecumā no 16 līdz 18 gadiem, kuriem nepieciešama psihiatriskā ārstēšana (t. sk. pacientus ar psihozēm);
  • atbilstoši nozares speciālistu ierosinājumam precizēti 2.20. apakšpunktā ietverto rehabilitācijas profila pakalpojumu programmu nosaukumi.

Grozījumi Noteikumu 7. pielikumā “Atbilstoši ārstniecības iestāžu iesniegtajiem rēķiniem apmaksājamie veselības aprūpes pakalpojumi” noteic, ka turpmāk SIA “Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca” griezējšuvēju izmantošanu torakālās ķirurģijas pakalpojumos apmaksās kā pie gultasdienas piemaksājamo manipulāciju. Līdz šim tā tika apmaksāta atbilstoši iesniegtajiem rēķiniem.

Grozījumi Noteikumu 10. pielikumā “Steidzamās medicīniskās palīdzības punkti un fiksētā ikmēneša maksājuma (piemaksas) aprēķins ārstu speciālistu kabinetiem un struktūrvienībām”:

  • ietverts fiksēto maksājumu par speciālistu un ārstniecības iestāžu struktūrvienību darbību ambulatorajā veselības aprūpē pārrēķins atbilstoši ārstniecības personu atalgojuma pieaugumam;
  • 2.24. punktā ietverts onkoloģisko pacientu koordinatora kabinets. Anotācijā paskaidrots, ka onkoloģisko pacientu koordinatora būtība ir savstarpējā mijiedarbība starp pacientu un veselības aprūpes sistēmu, lai nodrošinātu atbalstu un informāciju pacientiem no brīža, kad ir aizdomas par vēža diagnozi, turpinot ārstēšanas laikā un pēc tās. Šāda atbalsta pacientiem ar onkoloģiskām saslimšanām Latvijā līdz šim nav bijis, taču citās valstīs tā ir standarta prakse jau gadu desmitiem;
  • definēts VSIA “Bērnu klīniskā universitātes slimnīca” paliatīvās aprūpes kabineta pacientu loks un tas, kādu veselības aprūpes pakalpojumu klāstu šiem pacientiem ir tiesības saņemt.

Grozījumi Noteikumu 11. pielikumā “Primārās veselības aprūpes finansējuma plānošana”:

  • ietverts finansējuma pārrēķins atbilstoši ārstniecības personu atalgojuma pieaugumam;
  • paaugstināts 7. punktā minētais ikmēneša fiksētais maksājums ģimenes ārsta praksei, tai skaitā riska maksājums, no 480,73 eiro līdz 730,73 eiro mēnesī. Pasākums ieviests, lai nodrošinātu apmaksu par veiktajiem veselības aprūpes pakalpojumiem atbilstoši faktiskajām izmaksām un sekmētu primāro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas nepārtrauktību;
  • no 75,00 eiro līdz 250,00 eiro paaugstināts 16. punktā minētais maksājums, ko ģimenes ārsts saņem par ģimenes ārsta pacientu reģistrā reģistrētajai personai laikus atklātu vēzi 1. vai 2. stadijā, ja šāda vēža stadija ir diagnozes noteikšanas datumā. Pasākums ieviests, lai motivētu ģimenes ārstus aktīvāk iesaistīties onkoloģisko saslimšanu savlaicīgā diagnostikā;
  • mainīts 16. punktā minētais termiņš, līdz kuram Nacionālais veselības dienests ģimenes ārsta praksei izmaksā maksājumu par laikus atklātu vēzi 1. vai 2. stadijā. Līdz šim bija noteikts, ka minēto maksājumu ģimenes ārsta praksei Nacionālais veselības dienests izmaksā reizi gadā līdz 1. jūnijam, izvērtējot ar noteiktām slimībām slimojošu pacientu reģistrā iekļauto informāciju. Pēdējo gadu prakse rāda, ka datu ievadīšana reģistrā aizņem ilgāku laiku, tāpēc Nacionālais veselības dienests nevar savlaicīgi iegūt maksājuma aprēķinam nepieciešamo informāciju. Līdz ar to minētā maksājuma termiņš pārcelts uz laiku līdz 1. septembrim.
Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI