SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Oskars Rekšņa
LV portāls
15. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tava drošība
10
10

Pneimatiskie ieroči nav rotaļlieta

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

Lai arī kādam varētu šķist, ka pneimatiskie ieroči tāda rotaļlieta vien ir, tā tas tomēr nav. Pneimatisko ieroču – gan mazas, gan lielas enerģijas – apriti regulē Ieroču aprites likums, un par tā pārkāpumiem var tikt pie pamatīga soda. Līdzīgs regulējums attiecas arī uz peintbola un straikbola ieročiem.

īsumā
  • Mazas jaudas pneimatisko ieroci var iegādāties no 18 gadu vecuma.
  • Lielas jaudas pneimatiskajam ierocim nepieciešama ieroča iegādāšanās un glabāšanas atļauja.
  • Rīkoties (šaut, nēsāt, pārvadāt) ar pneimatiskajiem ieročiem apreibinošo vielu iespaidā ir aizliegts.
  • Ar pneimatiskajiem ieročiem nedrīkst apmeklēt vietas un pasākumus.

Nesen Valsts policija izplatīja vēsti par kādu personu, kura, atrodoties dzīvoklī, pielietoja pneimatisko ieroci, šaujot pa mēbelēm, un savu “varoņdarbu” translēja tiešsaistē vietnē “Tik Tok”. Bīstamās darbības tika atklātas, veicot interneta monitoringu. Likumsargi identificēja vīrieti, uzzināja viņa dzīvesvietu un devās uz adresi Liepājā.

Vīrietis, kurš bija izmantojis pneimatisko ieroci, skaidroja, ka to iegādājies, lai savā brīvajā laikā šautu pa bundžām un mērķiem, taču šoreiz bija izdomājis interneta tiešraidē demonstrēt, kā viņš dzīvoklī šauj pa savu datora monitoru un citiem priekšmetiem.

Jāpiebilst, ka vīrietis atradās alkohola reibumā (2,13 promiles) un dzīvoklī atradās vēl viena persona, tādējādi ar savām darbībām viņš apdraudēja ne tikai sevi, bet arī citus.

Pret pneimatiskā ieroča īpašnieku Valsts policijas amatpersonas uzsāka administratīvā pārkāpuma procesu par pneimatiskā ieroča izmantošanu, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles.

Pneimatiskais ierocis un skrotis tika konfiscētas.

Savukārt par sīko huligānismu un ieroča izmantošanu, atrodoties alkohola reibumā, Valsts policija vīrietim piemēroja naudas sodu – 1445 eiro.

Kādam, iespējams, notikušais liksies smieklīgs, taču tas varēja izvērsties ar traģiskām sekām. Te vietā atgādināt, ka pneimatisko ieroču izmantošana ir stingri reglamentēta. 

Lielas un mazas enerģijas pneimatiskie ieroči

Ieroču aprites likums paredz, ka pneimatiskais ierocis ir ierocis, no kura lodi, bultu vai citu šāviņu izšauj ar saspiestas gāzes palīdzību.

Latvijā tiesiskais regulējums pneimatiskos ieročus iedala lielas un mazas enerģijas pneimatiskajos ieročos.

Lielas enerģijas pneimatiskais ierocis ir pneimatiskais ierocis, kura šāviņa sākumenerģija ir lielāka par 12 džouliem. Tie ir D kategorijas ieroči.

Savukārt mazas enerģijas pneimatiskais ierocis ir pneimatiskais ierocis, kura šāviņa sākumenerģija nepārsniedz 12 džoulus. Tas pieder pie F kategorijas ieročiem, pie kuriem pieskaita arī straikbola, peintbola ieročus un lāzertaga ierīces.

Mazas jaudas pneimatiskais ierocis tikai sportam un treniņiem

Saskaņā ar Ieroču aprites likuma 14. panta trešās daļas 2. punktu fiziskai personai, kura sasniegusi 18 gadu vecumu, ir tiesības iegādāties, glabāt, pārvadāt un izmantot F kategorijas mazas enerģijas pneimatiskos ieročus, straikbola ieročus, kuru šāviņa sākumenerģija nepārsniedz 1,5 džoulus, peintbola ieročus, kuru šāviņa sākumenerģija nepārsniedz 12 džoulus, un lāzertaga ierīces.

F kategorijas mazas enerģijas pneimatiskos ieročus var izmantot treniņos un sporta sacensībās, bet pārējos F kategorijas ieročus un ierīces — simulācijas spēlēs atbilstoši šā likuma nosacījumiem.

Tāpat kā jebkuru citu ieroci, arī mazas enerģijas pneimatisko ieroci ir aizliegts ienest publiskās vietās un pasākumos.

To paredz Ieroču aprites likuma 13. panta pirmās daļas 7. punkts, kurā noteikts: fiziskajām personām ir aizliegts ar šaujamieročiem, gāzes ieročiem un signālieročiem, pneimatiskajiem ieročiem, straikbola, peintbola ieročiem, lāzertaga ierīcēm, dezaktivētiem ieročiem, aukstajiem ieročiem, munīciju un speciālajiem līdzekļiem apmeklēt sabiedrībai pieejamus kultūras, svētku, piemiņas, izklaides, sporta vai atpūtas pasākumus publiskā vietā, kā arī tos demonstrēt publiskā vietā, izņemot gadījumu, kad to atļāvis pasākuma organizators.

Lielas enerģijas pneimatiskajam ierocim ir nepieciešama atļauja

D kategorijas lielas enerģijas pneimatiskos ieročus ir atļauts izmantot medībās un sportā.

Lai varētu iegādāties lielas enerģijas pneimatisko ieroci, ir nepieciešams Valsts policijā saņemt ieroča iegādāšanās atļauju, un pēc ieroča iegādes un reģistrācijas – ieroča glabāšanas atļauju (Ieroču aprites likuma 17., 18., 20. pants).

Ieroču aprites likuma 16. panta “Ieroču atļaujas izsniegšana” pirmās daļas 3. punkts noteic, ka Valsts policija izsniedz atļaujas sportam un medībām klasificētu D kategorijas lielas enerģijas pneimatisko ieroču iegādei, glabāšanai, realizēšanai, pārvadāšanai Latvijas teritorijā.

Atļauja nepieciešama arī iepriekšējās piekrišanas dokumentu pārvadāšanai vai pārsūtīšanai Eiropas Savienībā un Eiropas Ekonomikas zonas valstīs, pārvadāšanai vai pārsūtīšanai no Latvijas uz Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valstīm vai trešajām valstīm, pārvadāšanai vai pārsūtīšanai no Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valstīm vai trešajām valstīm uz Latviju, pārvietošanai caur Latvijas teritoriju no vienas trešās valsts uz citu trešo valsti.

Jāpiebilst, ka likums atļauj fiziskajai personai iegādāties vai glabāt ne vairāk kā desmit lielas enerģijas pneimatiskos ieročus, neskaitot šaujamieroču maināmās būtiskās sastāvdaļas (Ieroču aprites likuma 14. panta 12. daļa).

Par pneimatiskā ieroča izmantošanu reibumā paredzēts sods

Rīkoties ar pneimatiskajiem ieročiem apreibinošo vielu iespaidā ir aizliegts.

Proti, Ieroču aprites likuma 13. panta pirmās daļas 5. punkts paredz, ka fiziskajām personām ir aizliegts iegādāties, nēsāt, pārvadāt, izmantot un pielietot šaujamieročus, gāzes ieročus un signālieročus, pneimatiskos ieročus, straikbola ieročus, peintbola ieročus, lāzertaga ierīces, dezaktivētus ieročus, esot alkohola ietekmē, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles, kā arī narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē.

Turpat Ieroču aprites likuma 99. panta “Darbības ar ieročiem, atrodoties alkohola, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē” pirmā daļa nosaka soda apmēru par šādu rīcību.

Par šaujamieroča, gāzes ieroča un signālieroča, pneimatiskā ieroča, straikbola ieroča, peintbola ieroča, lāzertaga ierīces vai dezaktivēta ieroča iegādāšanos, nēsāšanu, pārvadāšanu, izmantošanu vai pielietošanu vai šaujamieroča maināmās būtiskās sastāvdaļas iegādāšanos vai pārvadāšanu alkohola ietekmē, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles, kā arī narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē piemēro naudas sodu no 1000 līdz 2000 eiro, atņemot šaujamieroča vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča iegādāšanās, glabāšanas un nēsāšanas tiesības uz laiku no viena gada līdz trim gadiem.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka lielas enerģijas pneimatisko ieroču īpašnieku skaits Latvijā nav liels – tādi ir 39, un kopumā reģistrēti 40 lielas enerģijas pneimatisko ieroču. Vienlaikus Latvijā ir vairāk nekā 32 tūkstoši šaujamieroču īpašnieku, no kuriem liela daļa ir mednieki.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI