SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
12. jūlijā, 2022
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Politika
3
3

Vēl var pieteikt 14. Saeimas vēlēšanu iecirkņu ārvalstīs izveidošanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

14. Saeimas vēlēšanas notiks jau pēc dažiem mēnešiem, 1. oktobrī, tādēļ Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) atgādina, ka vēlētāji līdz 18. jūlijam vēl var paspēt pieteikt vēlēšanu iecirkņu izveidi ārzemēs ārpus Latvijas Republikas diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību telpām.

Šobrīd plānots, ka klātienes balsošanai tiks izveidots 41 vēlēšanu iecirknis Latvijas Republikas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās, kā arī līdz 18. jūlijam vēlētāji vēl var pieteikt vēlēšanu iecirkņu izveidi ārvalstīs ārpus pārstāvniecību telpām.

Lai izveidotu vēlēšanu iecirkni ārvalstīs, ir jānodrošina minimālās prasības, kas nepieciešamas sekmīgai vēlēšanu iecirkņa darbībai. Šogad iecirkņa izveidošanai ir jauns nosacījums – jāiesniedz iesniegums ar vismaz 36 vēlētāju parakstiem.

intervijā LV portālam min CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa, šis slieksnis vēlēšanu iecirkņu izveidi varētu ierobežot. Turklāt vismaz vienam no iecirkņa komisijas locekļiem ir nepieciešamas pamatzināšanas IT jomā, lai spētu pieslēgt biroja tehniku, internetu.

Līdz 8. jūlijam CVK bija saņemti 10 pieteikumi par vēlēšanu iecirkņu izveidi ārpus pārstāvniecību telpām.

Vēlētājiem, kuri pieteiksies strādāt iecirkņa komisijā, būs nepieciešamas dažas stundas mēnesī, ko augustā un septembrī veltīt mācībām. Iecirkņa komisijas pienākumos ietilpst vēlēšanu iecirkņa iekārtošana, kā arī būs jāpiedalās vēlēšanās izmantotās tehnikas un programmatūras izmēģinājumā. Vēlēšanu dienā darbs ilgs no plkst. 6.30 līdz visu balsu saskaitīšanai un balsu skaitīšanas protokola sagatavošanai. Balsu skaitīšanas ilgums atkarīgs no balsotāju skaita vēlēšanu iecirknī, bet vidēji tas ir līdz pulksten vieniem, diviem naktī. Komisijas priekšsēdētājam un sekretāram būs nepieciešams laiks, ko veltīt grāmatvedības un citu dokumentu sagatavošanai un nosūtīšanai CVK likumā noteiktajos termiņos.

Pieteikumu vēlēšanu iecirkņa ārvalstīs izveidošanai var iesniegt CVK vai jebkurā Latvijas pārstāvniecībā ārvalstīs līdz 18. jūlijam. Iesnieguma paraugs pieejams CVK tīmekļvietnē. Vēlēšanu iecirkņu sarakstu ārvalstīs CVK apstiprinās pēc 18. jūlija, kad noslēgsies pieteikumu iesniegšana vēlēšanu iecirkņu ārvalstīs izveidei.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI