SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
30. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Energoresursi
6
6

Palielināts finansējums un pilnveidoti atbalsta programmas nosacījumi atjaunojamo energoresursu izmantošanai

Stājas spēkā 30.04.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Lai atbalsts privātpersonām pārejai no fosilā kurināmā apkures uz ilgtspējīgiem apkures veidiem un elektroenerģijas ražošanai no atjaunojamiem energoresursiem būtu pieejamāks, mainīti nosacījumi konkursa “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana mājsaimniecībās – atbalsts atjaunojamo energoresursu izmantošanai” nolikumā, kā arī par 10 miljoniem eiro palielināts kopējais finansējums.

īsumā
  • Konkursā pieejamais finansējums palielināts par 10 miljoniem eiro. Līdz ar to kopējais atbalsts ir 30 miljoni eiro.
  • Ja dzīvojamā māja nav piemērota AER iekārtu uzstādīšanai, projekta iesniedzējs var uzstādīt AER iekārtas uz zemes vai citā ēkā, ja tā atrodas projekta iesniedzēja īpašumā vai kopīpašumā un tajā netiek veikta saimnieciskā darbība.
  • Grozījumos noteikts, ka biomasas apkures katliem, kuri piemēroti granulu kurināmajam, jāatbilst energoefektivitātes klasei, augstākai par A+ (ieskaitot).
  • Ja projekta ietvaros tiek uzstādīti tikai saules paneļi vai vēja ģeneratori, turpmāk nebūs nepieciešams iesniegt mājsaimniecības rēķinus par elektroenerģijas patēriņu par pēdējiem 12 mēnešiem.

Šobrīd vērojama iedzīvotāju pastiprināta interese par atjaunojamo energoresursu (AER) iekārtu iegādi un uzstādīšanu – Latvijas Vides investīciju fondā nepilnu divu mēnešu laikā iesniegti jau 119 pieteikumi.

Tādēļ ar grozījumiem Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 150 “Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansēto projektu atklāta konkursa “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana mājsaimniecībās – atbalsts atjaunojamo energoresursu izmantošanai (AER)” nolikums”, kas stājas spēkā 30. aprīlī, par 10 miljoniem eiro tiks palielināts konkursā pieejamais finansējums. Tādējādi kopējais pieejamais atbalsts būs 30 miljoni eiro.

Uzzini vairāk >>

Iekārtas varēs uzstādīt arī uz zemes

Līdzšinējie noteikumi, kas stājās spēkā 9. martā, nepieļāva iespēju AER iekārtas uzstādīt uz zemes, citām ēkām vai ēkās, kuras nav dzīvojamās mājas ar MK noteikumos noteiktajiem būvju klasifikācijas kodiem. Jaunās izmaiņas paredz papildu iespējas AER iekārtu uzstādīšanai gadījumos, ja, piemēram, dzīvojamās mājas konstrukcija (jumta segums, konstrukcija, konfigurācija, noēnojums) neļauj uz tās uzstādīt saules paneļus, kas tiek pamatots ar iekārtu uzstādītāja atzinumu.

Ja noteiktie nosacījumi ir izpildīti, bet dzīvojamā māja nav piemērota AER iekārtu uzstādīšanai, projekta iesniedzējs var uzstādīt AER iekārtas uz zemes vai citā ēkā, ja tā atrodas projekta iesniedzēja īpašumā vai kopīpašumā un tajā netiek veikta saimnieciskā darbība.

Energoefektivitātes klase, augstāka par A+

Konkursā bija noteiktas papildu prasības koksnes biomasas apkures katliem, kas ir piemēroti granulu kurināmajam. Ja projekta iesniedzēji iegādāsies un uzstādīs koksnes biomasas granulu apkures katlus, kas ir piemēroti granulu kurināmajam, tad būs nepieciešams projekta iesniegumam pievienot ražotāja apliecinājumu, ka tas atbilst ekodizaina prasībām.

Ņemot vērā veikto tirgus izpēti saistībā ar biomasas apkures katlu, kas piemēroti granulu kurināmajam, piedāvājumu un Patērētāju tiesību aizsardzības centra sniegto informāciju, tika konstatēts, ka šobrīd Latvijas tirgū nav pieejami MK noteikumu 18.2. apakšpunktā noteiktie apkures katli ar augstāko energomarķējuma klasi (A+++), norādīts likumprojekta anotācijā. Līdz ar to, lai nesašaurinātu projektu iesniedzēju izvēli, ir veikti grozījumi MK noteikumu 18.1. apakšpunktā, nosakot, ka biomasas apkures katliem, kas ir piemēroti granulu kurināmajam, jāatbilst energoefektivitātes klasei, augstākai par A+ (ieskaitot).

Ievērojot, ka šādu iekārtu uzstādīšana faktiski ir veicama pēc šīs apkures sezonas noslēgšanas (indikatīvi – maija vidū), iekārtu iegāde varētu kļūt aktuāla tuvākajā laikā.

Nebūs jāiesniedz rēķini par 12 mēnešiem

MK noteikumu grozījumos precizēts 19.2. apakšpunkts, paredzot iespēju, ka pieslēguma projektēšanu centralizētajai siltumapgādes sistēmai var veikt eksperti siltumapgādes sistēmu projektēšanā, kuri reģistrējušies Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicēji.

Savukārt, lai atvieglotu projektu iesniegumam nepieciešamo, papildu pievienojamo dokumentu apkopošanu un izskatīšanu, gadījumos, kad projekta ietvaros tiek uzstādīti tikai saules paneļi vai vēja ģeneratori, turpmāk nebūs nepieciešams iesniegt mājsaimniecības rēķinus par elektroenerģijas patēriņu par pēdējiem 12 mēnešiem.

Konkursa ietvaros ir atbalstāmas šādas aktivitātes:

  • pāreja no esošajām fosilo energoresursu (dabasgāzes, ogles, dīzeļdegvielas) apkures iekārtām uz jaunām AER apkures iekārtām (biomasas granulu katliem, saules kolektoriem, siltumsūkņiem);
  • jaunu AER iekārtu elektroenerģijas ražošanai iegāde (saules paneļi, vēja ģeneratori) (neņemot vērā dzīvojamās mājas pašreizējo apkures veidu);
  • pieslēguma projektēšana un izveide centralizētai siltumapgādes sistēmai (neņemot vērā dzīvojamās mājas pašreizējo apkures veidu).
Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI