SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
28. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
7
7

Līdz 1. maijam jāaktualizē saimnieciskās darbības NACE kods

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Likums nosaka –, ja iepriekšējā taksācijas gadā saimnieciskās pamatdarbības veids ir mainījies un neatbilst nodokļu administrācijai sniegtajai informācijai, līdz 1. maijam jāpaziņo Valsts ieņēmumu dienestam aktuālais NACE kods.

FOTO: Freepik

Nodokļu maksātājiem līdz šīgada 1. maijam ir jāsniedz Valsts ieņēmumu dienestam informācija par aktuālo saimnieciskās pamatdarbības veidu atbilstoši NACE klasifikācijai, ja 2021. gadā pamatdarbības veids ir mainījies. Tas nav jauns, bet “nodokļu jumta” likumā noteikts vispārīgs pienākums. Skaidrojam plašāk, kāpēc un kādos gadījumos ir būtiski, ka NACE kods ir pareizi norādīts. 

Lai nodokļu maksātāji varētu pilnvērtīgi īstenot savas tiesības nodokļu jomā, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rīcībā jābūt informācijai par aktuālo saimnieciskās pamatdarbības veidu atbilstoši NACE klasifikācijai, atgādinājumā nodokļu maksātājiem norāda Valsts ieņēmumu dienests.

Paziņotajam pamatdarbības veidam ir jāatbilst reālajai situācijai un jāatspoguļo nodokļu maksātāja – uzņēmuma vai saimnieciskās darbības veicēja – piederība konkrētai nozarei un darbības jomai. Ja gada laikā pamatdarbības veids (tā darbība, kas šajā gadā veidoja vislielāko īpatsvaru kopējā apgrozījumā) mainās, laikposmā no nākamā gada 1. janvāra līdz 1. maijam par izmaiņām jāpaziņo VID.

Šāds nodokļu maksātāju vispārīgs pienākums ir noteikts likuma “Par nodokļiem un nodevām” 15. panta pirmās daļas 15. punktā.  

Nodokļu maksātāji, kuri uzsāk saimniecisko darbību, informāciju iesniedz mēneša laikā pēc saimnieciskās darbības reģistrācijas Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā vai Valsts ieņēmumu dienestā.

Savukārt, ja saimnieciskās darbības pamatveids nemainās, informācija par pamatdarbības veidu nākamajā taksācijas gadā nav jāsniedz.

Par pamatdarbības veidu jāpaziņo VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) sadaļā “Dokumenti/No veidlapas/Nodokļu maksātāju reģistrācijas un datu izmaiņu veidlapas/Paziņojums par nodokļu maksātāja pamatdarbības veidu”. Par pašreiz aktuālajiem paziņotajiem pamatdarbības veidiem un to atbilstību reālajai situācijai ikviens var pārliecināties VID publiskojamo datu bāzē, ievadot konkrētā nodokļu maksātāja nosaukumu/vārdu, uzvārdu un reģistrācijas kodu. NACE kodu klasifikators pieejams Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē, kā arī EDS.

Pamatdarbības veida definīcija ir noteikta likuma “Par nodokļiem un nodevām” 1. panta 32. punktā.

LV portāla jautājumi un VID atbildes par nodokļu maksātāju pienākumu aktualizēt NACE kodu

Uzņēmumiem, kuros ir profesionāli grāmatveži, nevarētu būt neskaidrības par likumā “Par nodokļiem un nodevām” noteiktajām prasībām. LV portāla e-konsultācijās par savu saimniecisko darbību nereti interesējas pašnodarbinātie, individuālā darba veicēji. Ir arī daži jautājumi par NACE kodu. VID speciālistu atbildes izklāsta Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Teice-Mamaja.

Vai pienākums aktualizēt NACE kodu attiecas uz visiem nodokļu maksātājiem – gan lielajiem uzņēmumiem, gan pašnodarbinātajiem?  

Sniegt VID informāciju par iepriekšējā gada pamatdarbības veidu, ja tas iepriekšējā gadā ir mainījies, ir attiecināms uz visiem nodokļu maksātājiem – gan uzņēmumiem, gan saimnieciskās darbības veicējiem.

Ja fiziskā persona – saimnieciskās darbības veicējs – pēc 2021. gada 1. maija ir sākusi nodarboties ar vēl kādu saimnieciskās darbības veidu, vai arī tas šogad jāpaziņo līdz 1. maijam? Piemēram, SDV sniedz izmitināšanas pakalpojumus (NACE 55.30), bet vasarā audzē un pārdod dārzeņus –, vai tas ir jāpaziņo ar jaunu kodu? Ja ienākumi no pamatdarbības nemazināsies, bet būs kā papildu ienākumi.

Ja saimnieciskās darbības veicējs papildus savai saimnieciskajai darbībai uzsāk sniegt citus pakalpojumus, informāciju par papildu darbības veidiem var iesniegt VID jebkurā brīdī. 

Kādos gadījumos nodokļu maksātājam ir svarīga NACE koda precizitāte, kad tā var noderēt? Proti, kas ir tās tiesības, kuras var īstenot, ja ir atbilstošs, pareizs NACE kods?

VID aicina nodokļu maksātāju iesniegt informāciju pamatoti un atbildīgi, lai neveidotos situācijas, kad neatbilstoša pamatdarbības veida dēļ nav iespējams īstenot savas tiesības, piemēram:

  • pieteikties atbalstam Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanai;
  • pieteikties dažādos ES izsludinātajos projektos, kuros dažkārt ir noteiktas prasības par iepriekšējos gados veikto saimnieciskās darbības veidu;
  • piedalīties valsts izsludinātajos projektos (konkursos), kuros var būt iekļauta prasība par VID reģistrēto darbības veidu.

Kad un vai VID vērtē, vai SDV ir norādījis īsto NACE kodu? Iespējams un saprotams, ka ne vienmēr cilvēkiem pietiek pacietības, lai izietu cauri visām klasifikatora pakāpēm un izvēlētos atbilstošāko.

Jā, VID vērtē nodokļu maksātāja norādīto pamatdarbības veidu atbilstību veiktajai saimnieciskajai darbībai, piemēram, veicot kontroles un uzraudzības pasākumus, pārbaudot nodokļu maksājumu aprēķināšanas pareizību utt. Uzņēmuma vai saimnieciskās darbības veicēja piederība konkrētai nozarei un darbības jomai ir būtiska, analizējot dažāda veida datus.

Pirmšķietami visērtāk NACE izvēlēties EDS. Lūdzu, nosauciet secīgus soļus, kā rīkoties! Vai pietiek, ja ieraksta atslēgas vārdu, un tad sistēma piedāvā saimnieciskās darbības veidus/jomas? Vai tomēr jāskatās Centrālās statistikas pārvaldes mājaslapa, kurā ir iekļauti arī darbības veidu apraksti? 

Sākotnēji vēlams iepazīties ar Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē pieejamo NACE kodu klasifikatoru, kur klasifikatora laukā “Apraksts” atradīsiet detalizētu darbības veida skaidrojumu.

VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), aizpildot strukturēto veidlapu “Paziņojums par nodokļu maksātāja pamatdarbības veidu”, atbilstošo darbības veidu var sameklēt, ievadot kodu atbilstoši četru zīmju līmenim vai darbības veida nosaukuma fragmentam.

Kur meklēt informāciju

Plašāka informācija pieejama informatīvajā materiālā “Par pamatdarbības veida paziņošanu”, VID tīmekļvietnes sadaļā “Nodokļi/Noderīgi/Paziņošanas un deklarēšanas pienākumi/Informatīvie un metodiskie materiāli”.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā aicinām zvanīt uz VID Konsultatīvo tālruni 67120000, kā arī uzdot savus jautājumus rakstiski VID Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS), sadaļā “Sarakste ar VID”. Svarīgi, ka, zvanot uz VID Konsultatīvo tālruni 67120000, ikviens var saņemt arī personificētu konsultāciju, ja zvanot pieslēdzas VID EDS un nosauc tur redzamo kodu.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI