SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
26. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ģimene
1
27
1
27

Ģimenes valsts pabalsts – kā piešķir un kad mainās tā apmērs pēc nākamā bērna piedzimšanas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Ģimenes valsts pabalsts ir universāls maksājums par katru bērnu, neatkarīgi no vecāku ienākumiem. No šī gada, nosakot pabalsta apmēru, tiek ņemts vērā faktiski audzināmo bērnu skaits, nevis kā iepriekš – visu, tostarp pieaugušo, bērnu skaits ģimenē. Tiesības uz ģimenes valsts pabalstu rodas no bērna viena gada vecuma. Tas nozīmē, ja ģimenē ienāks vēl viens mazulis, jāzina, ka pabalsts arī par iepriekšējo vai vairākiem iepriekšējiem bērniem kļūs lielāks, kad jaundzimušajam apritēs gadiņš.

īsumā
  • No 2022. gada ģimenes valsts pabalsta apmērs ir atkarīgs no tā, par cik faktiski audzināmajiem bērniem vecumā no viena gada līdz 16 vai 20 gadu vecumam ģimenes saņem valsts pabalstu.
  • Tiesības uz ģimenes valsts pabalstu ir no bērna viena gada vecuma. Ja ģimenē ienāk otrais, trešais, ceturtais utt. bērns, pabalsta apmērs par bērniem mainās brīdī, kad jaundzimušais bērns sasniedz viena gada vecumu.
  • Ja bērns pēc 16 gadu vecuma sasniegšanas turpina mācīties vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē, pabalstu turpina maksāt līdz 20 gadu vecumam, ja jaunietis nav stājies laulībā.
  • Studijas augstskolā nedod tiesības uz ģimenes valsts pabalstu.
  • Tāpat kā pabalstu summa par vairākiem bērniem palielinās ar katru nākamo bērnu, kuram aprit gadiņš, tā arī samazinās, kad lielākais bērns sasniedz vecumu, no kura pabalstu par viņu nemaksā.

Ģimenes pabalsta regulējums noteikts Valsts sociālo pabalstu likumā.

Detalizētāk par pabalsta piešķiršanas nosacījumiem, naudas apmēra aprēķinu situācijās, kad mainās bērnu skaits ģimenē, un citiem jautājumiem LV portālam stāsta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Solvita Sukure.

Ģimenes valsts pabalsts no 2022. gada

No 2022. gada 1. janvāra ir īstenota ģimenes valsts pabalsta reforma. Pabalsta apmērs ir noteikts par faktiski audzināmajiem bērniem vecumā no viena gada līdz 16 vai 20 gadu vecumam.

No 1. janvāra ģimenes valsts pabalsta apmērs mēnesī:

  • par vienu bērnu – 25 eiro;
  • par diviem bērniem – 100 eiro (50 eiro par katru bērnu);
  • par trim bērniem – 225 eiro (75 eiro par katru bērnu);
  • par četriem un vairāk bērniem – 100 eiro par katru bērnu.

Kopējā bērnu skaitā ieskaita arī bērnus, kurus ģimene faktiski audzina, pamatojoties uz bāriņtiesas lēmumu, kā arī adoptētos un aizbildnībā esošos bērnus.

Līdz reformai pabalsts par pirmo bērnu bija 11,38 eiro, un tas tika palielināts par katru nākamo bērnu, ņemot vērā, kurš bērns pēc kārtas ir piedzimis. Papildus ģimenes valsts pabalstam tika noteikta piemaksa par divu un vairāk bērnu audzināšanu.

Pabalsts ir jāpieprasa

Lai saņemtu pabalstu jaunajā apmērā, iesniegums Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai nebija jāiesniedz. Pabalstu automātiski pārrēķināja visiem, kuri to bija pieprasījuši un saņēmuši līdz 31. decembrim.

Tomēr sākotnēji ģimenes valsts pabalsts ir jāpieprasa. Piedzimstot mazulim, vecāki uzreiz var VSAA iesniegt visu pabalstu iesniegumus (bērna piedzimšanas pabalstam, bērna kopšanas pabalstam, arī ģimenes valsts pabalstam). Iesniegumu par ģimenes valsts pabalsta piešķiršanu visērtāk iesniegt portālā latvija.lv, izmantojot e-pakalpojumu “E-iesniegums VSAA pakalpojumiem” un izvēloties iesniegumu “Ģimenes valsts pabalsta un piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti piešķiršanai”.

Tiesības uz ģimenes valsts pabalstu rodas no bērna viena gada vecuma.

Katru no pabalstiem maksā, kad uz to rodas tiesības. Tiesības uz ģimenes valsts pabalstu rodas no bērna viena gada vecuma. Ja ģimenē ienāk otrais, trešais, ceturtais utt. bērns, tad pabalsta apmērs par bērniem mainās brīdī, kad jaundzimušais bērns sasniedz viena gada vecumu.

Piemērs. Ģimenē ir piedzimis pirmais bērns. No bērna viena gada vecuma vecāks, kurš pieprasījis pabalstu, saņems 25 eiro mēnesī.

Piemērs. Ģimenē, kurā jau ir divi bērni, piedzimst trešais mazulis. Ģimene saņem pabalstu par diviem bērniem – 100 eiro (50 eiro par katru bērnu) – un turpinās saņemt šādu pabalstu, līdz trešajam bērnam apritēs gadiņš. Tad ģimene sāks saņemt 225 eiro mēnesī (75 eiro par katru bērnu).

Pabalstu kopsummu par kalendāra dienām pārrēķinās, sākot ar mēneša dienu, kad trešajam bērnam būs apritējis gadiņš.

Cik ilgi pabalstu maksā, un kad tā summa samazinās

Pabalstu maksā par katru ģimenē audzināmo bērnu no viņa viena gada vecuma sasniegšanas dienas līdz 16 gadu vecumam.

Ja bērns pēc 16 gadu vecuma sasniegšanas turpina mācīties vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē, pabalstu turpina izmaksāt līdz 20 gadu vecumam, ja jaunietis nav stājies laulībā. Studijas augstskolā nedod tiesības uz ģimenes valsts pabalstu.

Atbilstoši likumam, tāpat kā pabalstu summa par vairākiem bērniem palielinās ar katru nākamo bērnu, kuram aprit gadiņš, tā arī samazinās tad, kad lielākais bērns sasniedz vecumu, no kura pabalstu par viņu nemaksā.

Piemērs. Ģimenē ir četri bērni, un kopējā pabalstu summa ir 400 eiro mēnesī (100 eiro par katru bērnu). Vecākajam bērnam, kurš nemācās, aprit 16 gadu. Ģimene turpmāk saņems 225 eiro mēnesī (75 eiro par katru audzināmo bērnu).

Pabalsts par bērniem, kuri mācās un turpinās mācīties

Tuvojas mācību gada beigas, līdz ar to vecākiem ir svarīgi, vai un kā tiks maksāts pabalsts vasarā, kad atsāks tā maksāšanu, ja bērnam aprit 16 gadu, un viņš turpinās mācības.

VSAA informācijā iekļauti arī galvenie nosacījumi, kā tiek maksāts pabalsts pēc bērna 16 gadu vecuma sasniegšanas.

Par bērniem, kuri sasnieguši 16 gadu vecumu un mācās, VSAA pabalstu izmaksā līdz 30. septembrim. Pabalsta izmaksu par vasaras mēnešiem nepārtrauc.

  • Ja jaunajā mācību gadā bērns turpina mācīties, pabalsta izmaksu turpina no 1. oktobra. Šādi izmaksas nosacījumi ir, ja bērns mācās līdz 11. klasei (ieskaitot).
  • Ja bērns mācās 12. klasē, kas ir izlaiduma klase, pabalsta izmaksu pārtrauc, sākot ar 1. jūliju.
  • Tāpat pabalsts tiek maksāts arī par bērniem, kuri mācās profesionālās izglītības iestādēs. Absolvējošā kursa audzēkņiem pabalsta izmaksa tiek izbeigta, sākot ar 1. jūliju.
  • Ja VSAA saņem no Izglītības un zinātnes ministrijas informāciju, ka bērns vairs nemācās (piemēram, pats izstājies no skolas vai ir atskaitīts no izglītojamo saraksta), pabalsta izmaksa tiek izbeigta ar nākamā mēneša pirmo datumu, kas seko mēnesim, kurā bērns pārtraucis mācīties.

Tātad ģimenei, kurā ir vairāki bērni, kopējā pabalstu summa mainīsies, ņemot vērā, kādā izglītības iestādē mācās vecākie bērni. Šāda kārtība pabalstu izmaksā bija arī pirms šogad veiktās reformas.

Valsts sociālo pabalstu likumā ar grozījumiem, kas stājās spēkā 29. martā, ir noteikti gadījumi, kad pabalsta maksājumu vairs nepārtrauc.

Jaunais regulējums, kā skaidro VSAA eksperte, noteic, ka ģimenes valsts pabalsta izmaksa par bērnu netiek pārtraukta gadījumā, ja bērns atrodas akadēmiskajā atvaļinājumā (bērns veselības stāvokļa dēļ vai citu būtisku apstākļu dēļ neapmeklē izglītības iestādi), proti, viņam nav pārtrauktas tiesiskās attiecības ar izglītības iestādi, tātad bērns ir uzskatāms par izglītības iestādes izglītojamo.

Ja bērns neapmeklē izglītības iestādi bez attaisnojuma un akadēmiskais atvaļinājums nav piešķirts, bērns tiek izslēgts no izglītības iestādes, un ģimenes valsts pabalsta izmaksa par šo bērnu tiek pārtraukta. Personām, kurām ģimenes valsts pabalsta izmaksa par bērnu tika pārtraukta, jo bērns neapmeklēja izglītības iestādi saistībā ar akadēmisko atvaļinājumu, pabalsta izmaksu atjauno no šīgada 29. marta.

UZZIŅAI

Saskaņā ar VSAA statistiku ģimenes valsts pabalsts šīgada janvārī tika maksāts par 350 315 bērniem, februārī – par 351 002 bērniem. Pabalsta vidējais apmērs šīgada pirmajos mēnešos bija attiecīgi 48,93 eiro un 49,08 eiro mēnesī. 2021. gada janvārī pabalstu izmaksāja par 345 652 bērniem, februārī – par 347 005 bērniem. Pabalsta vidējais apmērs pērn gan janvārī, gan februārī bija 20,65 eiro.

Labs saturs
27
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI