SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
124
124

Slimības lapu A darba devējs turpmāk apmaksās par pirmajām deviņām dienām

Stājas spēkā 01.04.2022.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aktuālais skaidrojums par darbnespējas lapas A saņemšanu un apmaksu 2023. gadā pieejams šeit – https://lvportals.lv/skaidrojumi/348205-darbnespejas-lapas-a-sanemsana-un-apmaksa-aktualais-regulejums-2023-gada-2023.

LV portāla infografika

Lai samazinātu darba devēja izmaksas par darbaspēku, sākot ar 2022. gada 1. aprīli, darbinieka vispārējas darbnespējas gadījumā slimības lapu A apmaksās par laiku, kas nav ilgāks par deviņām kalendāra dienām. Tādējādi slimības lapu B turpmāk valsts apmaksās no desmitās slimības dienas. 

Izmaiņas darbnespējas lapu apmaksas kārtībā nosaka pērn pieņemtie grozījumi likumā “Par maternitātes un slimību apdrošināšanu” un uz to pamata pieņemtie grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība”, kuri stājas spēkā 2022. gada 1. aprīlī.

Līdzšinējā kārtība slimības lapu apmaksā paredzēja darba devēja pienākumu no saviem līdzekļiem apmaksāt slimības lapu A par pirmajām desmit slimības dienām. Ja darbnespēja turpinājās, sākot no 11. slimības dienas, tika atvērta slimības lapa B, un to līdz darbspēju atgūšanas dienai, bet ne ilgāk par 26 nedēļām, skaitot no darba nespējas pirmās dienas, ja darba nespēja bija nepārtraukta, vai ne ilgāka par 52 nedēļām triju gadu periodā, kā arī, ja darba nespēja atkārtojās ar pārtraukumiem, apmaksāja valsts VSAA personā. Šāda kārtība saskaņā ar likumu “Par maternitātes un slimību apdrošināšanu” bija spēkā no 1998. gada.

Jāņem vērā, ka jaunais regulējums attieksies uz slimības lapām, kuras izsniegtas 2022. gada 1. aprīlī vai vēlāk. Ja pirmā pārejošas darba nespējas diena iestājusies līdz 2022. gada 31. martam, slimības pabalstu un slimības naudu izmaksās saskaņā ar tiesisko regulējumu, kāds bija spēkā līdz 2022. gada 31. martam.

Proti, ja personai pirmā darbnespējas diena ir līdz 2022. gada 31. martam (ieskaitot), tad uz slimības lapas A apmaksu attiecas 10 dienu regulējums. Savukārt, ja pirmā darbnespējas diena ir 2022. gada 1. aprīlī vai vēlāk, attiecībā uz darbnespējas lapu izsniegšanas kārtību un apmaksu ir attiecināmi jaunie nosacījumi – 9 dienas.

Ja slimības cēlonis ir arodslimība vai noticis nelaimes gadījums darbā

Ja darbnespējas cēlonis ir arodslimība vai nelaimes gadījums darbā, tad darbnespēja arī turpmāk tiek apmaksāta saskaņā ar likumu “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām”.

Likuma 19. panta trešā daļa nosaka: “Ja persona saslimusi ar arodslimību, tiek izsniegta slimības lapa B un valsts apmaksā personas darbnespēju no pirmās dienas.

Ja darbā ir noticis nelaimes gadījums vai iegūta darba trauma, tad darbnespēju par pirmajām 10 darbnespējas dienām apmaksā darba devējs, no 11. darbnespējas dienas – valsts.”

Tātad izmaiņas likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” ir veiktas tikai attiecībā uz darbnespēju vispārējā gadījumā, bet, ja darbnespējas cēlonis ir arodslimība vai nelaimes gadījums darbā, darbnespējas apmaksā nav izmaiņu un paliek spēkā šobrīd esošā kārtība.

Labs saturs
124
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI