SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
23. martā, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: E-vide
9
9

Oficiālā e-adrese no 1. maija būs obligāta valsts aizsardzības sistēmā

Stājas spēkā 23.03.2022.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kad iedzīvotājs ir aktivizējis savu oficiālo elektronisko adresi, visi paziņojumi un pavēstes, kurus šim iedzīvotājam sūta valsts un pašvaldību iestādes, nonāk viņa oficiālajā elektroniskajā pastkastītē.

Publicitātes attēls

No šīgada 1. maija oficiālā elektroniskā adrese, tāpat kā līdz šim rezerves karavīriem, būs obligāti jālieto arī citiem valsts aizsardzības sistēmā iesaistītajiem.

īsumā
  • Oficiālās elektroniskās adreses (e-adreses) lietošanas obligātums aizsardzības sistēmā nodarbinātajiem iedzīvotājiem noteikts arī, pamatojoties uz aktuālo situāciju, lai nodrošinātu ātru un drošu saziņu.
  • Oficiālā elektroniskā adrese no 2023. gada 1. janvāra būs obligāta visām juridiskajām personām – uzņēmumiem, biedrībām, nodibinājumiem, arodbiedrībām un citiem reģistros reģistrētajiem tiesību subjektiem Latvijā.

Oficiālās elektroniskās adreses likuma grozījumi, kas stājas spēkā trešdien, 23. martā,  noteic: “Karavīri, zemessargi, Nacionālo bruņoto spēku civilie darbinieki, atvaļinātie karavīri, Aizsardzības ministrijā un tās padotībā esošajās iestādēs, izņemot Militārās izlūkošanas un drošības dienestu, nodarbinātie oficiālo elektronisko adresi izveido no 2022. gada 1. aprīļa, un minētajām personām prasību par oficiālās elektroniskās adreses obligātu izmantošanu piemēro no 2022. gada 1. maija.” To paredz likumā papildinātais 5. pants, kurā noteikts, kam e-adrese ir obligāta, un pārejas noteikumos minētie termiņi.

Oficiālās elektroniskās adreses (e-adreses) lietošanas obligātums aizsardzības sistēmā nodarbinātajiem iedzīvotājiem noteikts arī, pamatojoties uz aktuālo situāciju, lai nodrošinātu ātru un drošu saziņu.

Izmantojot parastu elektronisko pastu, pastāv kiberdrošības riski, kas saistīti ar iespējamu elektronisko pastu adresātu un satura viltošanu, kā arī potenciālu elektroniskā pasta satura publiskošanas risku datu pārraides laikā starp elektroniskā pasta pakalpojumu sniedzējiem, norādīts grozījumu anotācijā. Pamatojumā par oficiālās e-adreses izmantošanu arī paskaidrots, ka aizsardzības nozares, t. sk. Nacionālo bruņoto spēku, darbība ir vērsta uz valsts aizsardzības interešu aizstāvību un jebkura informācija, tostarp saziņa ar personālsastāvu, varētu tikt uzskatīta par aizsargājamu, tāpēc visefektīvākais veids, kā nodrošināt informācijas aizsardzību atsevišķās situācijās, ir saziņa ar personālsastāvu, izmantojot oficiālo elektronisko adresi. Tas attiecas arī uz situācijām, kad persona (atvaļinājuma, ceļojuma vai citu apstākļu dēļ) ir ierobežoti sasniedzama. Tādējādi ar e-adresi tiek panākta droša saziņa ar visiem aizsardzības resorā nodarbinātajiem, tostarp ar zemessargiem.

Aktuālie grozījumi izstrādāti pēc Aizsardzības ministrijas iniciatīvas.

Oficiālā e-adrese kopš Oficiālās elektroniskās adreses likuma stāšanās spēkā (2018. gada 1. martā) tiek ieviesta pakāpeniski. Tā jau ir obligāta valsts iestādēm, arī zvērinātiem tiesu izpildītājiem, maksātnespējas procesa administratoriem un tiesām. Tas noteikts likuma pārejas noteikumos.

No 2019. gada oficiālā e-adrese bija obligāti jāizveido un jālieto rezerves karavīriem.

Pārējiem iedzīvotājiem e-adreses lietošana joprojām ir brīvprātīga. Ikviens iedzīvotājs var izveidot savu oficiālo e-adresi, taču likumā tas pagaidām nav noteikts kā obligāts pienākums.

Likumā ar grozījumiem papildināts 9. pants par piekļuvi oficiālās elektroniskās adreses kontam.

Izveidot e-adresi var portālā Latvija.lv, izmantojot identifikācijas rīkus – personas apliecību (eID), drošu elektronisko parakstu un mobilo lietotni “eParaksts mobile”.

E-adrese ir digitālā pastkastīte portālā Latvija.lv (sadaļā “Mana darba vieta”), un tā nodrošina iespēju oficiāli sazināties ar visām valsts un pašvaldību iestādēm.

E-adresei piekļūt var arī no mobilā tālruņa. Lai to izdarītu, ir nepieciešama mobilā lietotne eParaksts mobile. Tā ir bezmaksas lietotne, kura ikvienam ir brīvi pieejama.

Portālā Latvija.lv ir publicētas atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par e-adreses lietošanu, arī informācija, kā izveidot e-adresi. E-adreses izveidošana un lietošana ir bez maksas.

VARAM: No 2023. gada e-adrese būs obligāta juridiskām personām

Oficiālā elektroniskā adrese no 2023. gada 1. janvāra būs obligāta visām juridiskajām personām – uzņēmumiem, biedrībām, nodibinājumiem, arodbiedrībām un citiem reģistros reģistrētajiem tiesību subjektiem Latvijā. E-adrese ir drošas saziņas pakalpojums, uzņēmuma digitālā pastkastīte, kuru juridiskas personas var izveidot divos veidos – portālā Latvija.lv vai integrējot risinājumu sava uzņēmuma dokumentu vadības sistēmā, programmas “Dari digitāli” ietvaros atgādina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un aicina uz pēdējo brīdi neatlikt e-adreses izveidi.

Ja juridiskai personai ir izveidota e-adrese, turpmāk tā var elektroniski sazināties ar vairāk nekā 3000 valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī iestādēm ir iespējams sazināties ar uzņēmēju šajā digitālajā pastkastītē, nevis papīra formātā, rakstot vēstuli uz uzņēmuma juridisko adresi. Tam ir virkne priekšrocību – iespēja sūtīt informāciju un dokumentus vai pieprasīt valsts un pašvaldību iestāžu pakalpojumus jebkurā laikā un no ikvienas atrašanās vietas, piemēram, attālināti slēgt līgumus, saņemt notāra pakalpojumus u. c., kā arī saudzēt vidi, ietaupot resursus, kas būtu nepieciešami vēstuļu sūtīšanai pa pastu, laicīgi un vienuviet saņemt visas ienākošās vēstules, nenokavējot svarīgus paziņojumus, turklāt gūt pārliecību, ka oficiālie dokumenti būs drošībā, tie “nenoklīdīs” pastkastītē vai e-pastos un būs pasargāti no krāpniekiem. Lietojot e-adresi, uzņēmums var būt pārliecināts, ka dokumenta sūtītājs ir tas, par kuru uzdodas, praktiskos ieguvumus uzskaita VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļa.

E-adreses tehniskais atbalsts pieejams, sazinoties ar e-adreses pārzini – Valsts reģionālās attīstības aģentūru – pa tālruni 66155505 vai e-pastā atbalsts@vraa.gov.lv.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI