SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
25. janvārī, 2022
Lasīšanai: 7 minūtes
2
4
2
4

Publiskās vietās turpmāk jālieto tikai medicīniskās maskas vai FFP2 respiratori bez vārsta

Stājas spēkā 25.01.2022.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Respiratori bez vārsta aizsargā ne tikai pret izelpoto daļiņu nonākšanu apkārtnē, bet arī pret daļiņu ieelpošanu no apkārtējās vides.

FOTO: Freepik

Turpmāk, līdzīgi kā lielākajā daļā Eiropas valstu, publiskās vietās, kurās epidemioloģiskās drošības noteikumi paredz obligātu sejas masku lietošanu, piemēram, sabiedriskajā transportā un veikalos, būs atļauts izmantot tikai medicīniskās sejas maskas vai ne zemākas klases kā FFP2 respiratorus bez vārsta. Šobrīd noteikts izņēmums attiecībā uz izglītības procesu un sabiedrisko transportu, kur skolēni arī turpmāk varēs lietot valsts iepirktās nemedicīniskās auduma sejas maskas. Citās publiskās vietās bērniem no 12 gadu vecuma gan būs jālieto medicīniskās maskas vai respiratori.

To paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 662 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”, kurus piemēro no 25. janvāra. 

Līdz ar izmaiņām noteikumos, grozīta termina “sejas maska” definīcija (2.15. apakšpunkts), nosakot, ka tā ir medicīniskā sejas maska vai ne zemākas klases kā FFP2 respirators bez vārsta.

Lai ierobežotu Covid-19 infekcijas izplatību, MK noteikumu 16. punkts paredz, ka sejas maska tiek lietota:

  • visās publiskās iekštelpās, ja telpā atrodas vairāk par vienu personu;
  • publiskās ārtelpās, saņemot pakalpojumus vai apmeklējot pasākumus, kuros ir intensīva cilvēku plūsma.

Izglītības iestādēs skolēni un darbinieki var turpināt lietot auduma maskas

Atsevišķos gadījumos (skolās un sabiedriskajā transportā) skolas vecuma bērni drīkst arī turpmāk valkāt nemedicīniskos (auduma) aizsegus.

Noteikumu 17.2. apakšpunkts nosaka, ka izglītības procesā iekštelpās skolēni pamata un vidējā izglītības pakāpē (tai skaitā interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās) var izmantot nemedicīniskos (auduma) aizsegus. 

Izglītības un zinātnes ministrija informē, ka skolēnu rīcībā ir izglītības iestādēs izsniegtie, valsts centralizētā iepirkumā iegādātie nemedicīniskie (auduma) aizsegi, kas atbilst noteiktiem kvalitātes standartiem un garantē pietiekamu izelpojamā un ieelpojamā gaisa filtrāciju.

Šāds izņēmums par nemedicīnisku (auduma) aizsegu lietošanu izglītības procesā un tā nodrošināšanā iekštelpās attiecas arī uz nodarbinātajiem pirmsskolas, pamata un vidējā izglītības pakāpē (tai skaitā interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās). To paredz noteikumu 17.2.apakšpunkts.

Izņēmumi neattiecas uz profesionālās tālākizglītības un profesionālās pilnveides programmu īstenotājiem un dalībniekiem.

Arī sabiedriskajā transportā bērni var lietot auduma maskas. Kā ar citām publiskām vietām?

Skolēni arī sabiedriskajā transportā varēs lietot šos nemedicīniskos (auduma) aizsegus (17.12. apakšpunkts).

Tāpat arī bērni no 7 līdz 12 gadu vecumam, apmeklējot citas sabiedriskās vietas, varēs lietot nemedicīniskos (auduma) aizsegus (17.11. apakšpunkts).

Savukārt bērniem vecumā no 12 gadiem, apmeklējot citas sabiedriskās vietas, tāpat kā pieaugušajiem, būs jālieto medicīniskās maskas vai ne zemākas klases kā FFP2 respiratori (izņemot sabiedrisko transportu). Šāds lēmums pieņemts, jo atbilstoši starptautisko veselības organizāciju rekomendācijām mutes un deguna aizsegus pieaugušajiem sāk lietot no 12 gadu vecuma.

Kādos gadījumos maska nav obligāta

Tāpat kā iepriekš, atbilstoši noteikumu 17. punktā norādītajam sejas masku var nelietot:

  • pirmsskolas vecuma bērni līdz septiņu gadu vecumam, kā arī izglītojamie, kuri apgūst pirmsskolas izglītības programmu;
  • persona ar acīmredzamiem kustību traucējumiem vai psihiskās veselības traucējumiem, kuru dēļ tai trūkst spēju vai iemaņu lietot sejas masku;
  • persona, kura nevar veikt darba vai profesionālos pienākumus, lietojot sejas masku, ja šajos noteikumos nav noteikts citādi;
  • fizisko aktivitāšu un sporta treniņu laikā un sportisti fizisko aktivitāšu laikā sporta pasākumos. Minētais izņēmums ir attiecināms uz jebkura veida fiziskajām nodarbībām un nodarbošanos ar sportu (tai skaitā amatieru sportu un fiziskajām aktivitātēm veselības saglabāšanai un uzlabošanai);
  • mūzikas instrumentu spēles, vokālās mākslas un dejas procesā;
  • saņemot pakalpojumus, kuru laikā masku lietošana objektīvi nav iespējama;
  • sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietās laikā, kad apmeklētāji sēž pie galda;
  • ja tas nav iespējams logopēdijas nodarbībā specifiska vingrinājuma izpildei vai speciālās izglītības programmas apguvē, piemēram, ar izglītojamajiem, kuriem ir dzirdes vai valodas traucējumi.

Lielāka aizsardzība

Kā paskaidrots grozījumu anotācijā, medicīniskās maskas tiek izmantotas, lai ierobežotu maskas lietotāja infekcijas izraisītāju pārnešanu citiem cilvēkiem. Vienreizējo medicīnisko masku lietošana mazina vīrusu izplatīšanu no tiem cilvēkiem, kuri jau ir slimi. Atšķirībā no audumu maskām medicīniskās maskas tiek klasificētas kā medicīnas ierīces, kurām jāatbilst noteiktām prasībām (konkrēti – Eiropas Parlamenta un Padomes Regulā 2017/745, kas attiecas uz medicīniskām ierīcēm, un standartā LVS EN 14683:2019 “Medicīniskās sejas maskas. Prasības un testēšanas metodes” prasībām).

Savukārt respirators ir paredzēts, lai aizsargātu lietotāju no pilienu un sīko daļiņu ieelpošanas. Ņemot vērā filtrācijas efektivitāti un gaisa noplūdi, FFP2 respiratoriem filtrācijas efektivitāte ir 94%, noplūde – 11%, teikts grozījumu anotācijā. Atsaucoties uz Vācijā veiktajiem pētījumiem, grozījumu autori norāda, ka, esot kontaktā ar inficētu personu mazāk nekā 15 minūtes, ja tiek izmantots FFP2, aizsardzība ir 100%. Ja kontakts ir vairāk nekā 15 minūtes, – aizsardzība ir aptuveni 96%. 

Vienlaikus Covid-19 izplatīšanās ierobežošanas nolūkā Pasaules Veselības organizācija neiesaka lietot respiratorus ar izelpas vārstiem, jo vārsts atveras izelpas laikā, bet gadījumā, ja lietotājs ir infekciozs, ir iespēja inficēt citus, jo caur vārsta atveri mikroorganismi, ieskaitot SARS-CoV-2, var izplatīties un kontaminēt apkārtējo vidi.

Savukārt respiratori bez vārsta aizsargā ne tikai pret izelpoto daļiņu nonākšanu apkārtnē, bet arī pret daļiņu ieelpošanu no apkārtējās vides.

Arī respiratoriem ir jāatbilst stingrām prasībām, kas ir noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes 2016. gada 9. marta Regulā (ES) 2016/425 par individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, un ar ko atceļ Padomes Direktīvu 89/686/EEK.

Prasība publiskās vietās lietot tikai medicīniskas maskas vai FFP2 respiratorus, vai pat augstākas aizsardzības respiratorus ir ieviesta daudzās Eiropas valstīs.

Bezmaksas maskas trūcīgām un maznodrošinātām personām

Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis informēja, ka valsts nodrošinās trūcīgām un maznodrošinātām personām 50 medicīniskās maskas.

Lielākā daļa pašvaldību jau ir uzsākušas masku izsniegšanu iedzīvotājiem, kuriem ir noteikts trūcīgas vai maznodrošinātas personas statuss. Sīkāku informāciju par iespēju saņemt bezmaksas medicīniskās maskas var iegūt savas dzīvesvietas pašvaldības sociālajā dienestā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI