SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Ņikona
LV portāls
07. septembrī, 2021
Lasīšanai: 13 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Pašvaldības
3
3

Sestdien vēlēs Varakļānu un Rēzeknes novadu domes. Informācija vēlētājiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

11. septembra vēlēšanām vēlētāju sarakstos kopumā ir reģistrēti 27 490 balsstiesīgi pilsoņi, no tiem 2544 vēlētāju reģistrēti Varakļānu novadā, bet 24 946 vēlētāju – Rēzeknes novadā.

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Kaut arī kārtējās pašvaldību vēlēšanas norisinājās 5. jūnijā, Varakļānu novadā un Rēzeknes novadā tās tiks rīkotas š. g. 11. septembrī, sestdienā. Šāds lēmums pieņemts, lai izpildītu Satversmes tiesas spriedumu, ar kuru tika noteikts, ka Varakļānu novada pievienošana Rēzeknes novadam neatbilst Satversmei. LV portāls apkopojis svarīgāko informāciju, kas jāzina par Varakļānu novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanām.

īsumā
  • Vēlēšanu iecirkņu darba laiks vēlēšanu dienā, 11. septembrī, būs no plkst. 7.00 līdz 20.00.
  • Vēlētāji var balsot jebkurā tuvākajā iecirknī sava vēlēšanu apgabala robežās.
  • Uzziņas par vēlēšanu iecirkņiem un vēlēšanu apgabalu, kurā vēlētājs reģistrēts vēlēšanām, var saņemt arī, zvanot uz CVK uzziņu tālruni (+371) 67049999.
  • Pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā no 6. septembra var vēlēšanu iecirkņos to darba laikā.
  • Balsošanas dokuments vēlēšanās ir derīga pase vai personas apliecība (eID).
  • Ja tehnisku iemeslu dēļ nebūs iespējams izmantot tiešsaistes vēlētāju reģistru, vēlētāji varēs nobalsot reģistrācijas aploksnē.
  • Lai mazinātu Covid-19 vīrusa infekcijas izplatības riskus, 11. septembra Varakļānu novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanās, vēlēšanu iecirkņos ir jāievēro ieteikumi Covid-19 infekcijas profilaksei.
  • Rēzeknes novada domē būs jāievēl 19 deputāti, savukārt Varakļānu novada domē — 15 deputāti.

Lai izpildītu Satversmes tiesas spriedumu, ar kuru tika noteikts, ka Varakļānu novada pievienošana Rēzeknes novadam neatbilst Satversmei, 2021. gada 3. jūnijā stājās spēkā Grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā (turpmāk — grozījumi) un Varakļānu novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanu likums, kurā tika paredzēts, ka pašvaldību vēlēšanas šajos novados notiks 2021. gada 11. septembrī.

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums paredz, ka Latvijā ir 43 administratīvās teritorijas — 7 valsts pilsētas pašvaldības un 36 novadi. Atbilstoši veiktajiem grozījumiem, kā 43. administratīvā teritorija Latvijā, tika noteikts Varakļānu novads.

Vēlēšanu iecirkņu darba laiks vēlēšanu dienā

Vēlēšanu iecirkņu darba laiks vēlēšanu dienā, 11. septembrī, būs no plkst. 7.00 līdz 20.00.

Iepriekšējā balsošana

Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sniegto informāciju, vēlētāji varēs izmantot arī iespēju nobalsot Varakļānu novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanās iepriekš:

  • pirmdien, 6. septembrī, no plkst. 16.00 līdz 20.00;
  • ceturtdien, 9. septembrī, no plkst. 9.00 līdz 16.00;
  • piektdien, 10. septembrī, no plkst. 13.00 līdz 20.00.

Kā skaidro CVK, balsot iepriekš drīkst ikviens vēlētājs, nenorādot īpašu iemeslu. Vienlaikus iepriekšējās balsošanas iespēju aicināti izmantot vēlētāji, kuri ir Covid-19 infekcijas riska grupā, jo iepriekšējās balsošanas dienās iecirkņos parasti ir mazāk balsotāju.

Tāpat CVK vērš uzmanību, ka otrdien, 7. septembrī, un trešdien, 8. septembrī, vēlēšanu iecirkņos balsot nevarēs. Šajās dienās vēlēšanu iecirkņi strādās dežūrrežīmā, un tajos varēs iesniegt pieteikumus balsošanai vēlētāju atrašanās vietā.

Tiesības piedalīties vēlēšanās

Tiesības piedalīties vēlēšanās ir Latvijas un Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pilsoņiem, kuri:

  • sasnieguši 18 gadu vecumu;
  • reģistrējuši deklarēto dzīvesvietu Rēzeknes novadā vai Varakļānu novadā līdz š. g. 13. jūnijam (90 dienas pirms vēlēšanām).

vai

  • reģistrējās balsošanai attiecīgajā vēlēšanu apgabalā līdz š. g. 2. septembrim, jo Rēzeknes vai Varakļānu novadā viņiem pieder nekustamais īpašums.

Personām, kuras izcieš sodu brīvības atņemšanas vietās vai kurām nav iespējams vēlēt tajā ES dalībvalstī, kuras pilsoņi tie ir, nav tiesību piedalīties Varakļānu novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanās.

Balsot var jebkurā sava vēlēšanu apgabala iecirknī

Vēlētāji var balsot jebkurā tuvākajā iecirknī sava vēlēšanu apgabala robežās.

Sava vēlēšanu apgabala iecirkņus Varakļānu novada un Rēzeknes novada vēlētāji var noskaidrot CVK mājaslapas sadaļā “Vēlēšanu iecirkņi”. Savukārt pārliecināties par balsstiesībām attiecīgajā vēlēšanu apgabalā iespējams, noskaidrojot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes e-pakalpojumā “Vēlēšanu apgabala noskaidrošana”.

Uzziņas par vēlēšanu iecirkņiem un vēlēšanu apgabalu, kurā vēlētājs reģistrēts vēlēšanām, var saņemt arī, zvanot CVK uzziņu tālrunim (+371) 67049999. Tālruņa darba laiks ir:

  • katru dienu no plkst. 9.00 līdz 20.00;
  • 6. septembrī — no plkst. 9.00 līdz 21.00;
  • 10. un 11. septembrī — no plkst.7.00 līdz 24.00.

Balsošana savā atrašanās vietā

Vēlētāji var pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā vēlēšanu apgabala teritorijā, kurā ir reģistrēti vēlēšanām, ja:

  • veselības stāvokļa dēļ nav iespējams nokļūt vēlēšanu iecirknī;
  • atrodas pašizolācijā vai karantīnā Covid-19 infekcijas dēļ;
  • aprūpē slimojošu personu un balsošanas laikā atradīsies aprūpējamā dzīvesvietā;
  • ja ir aizdomās turētā vai apsūdzētā persona, kurai kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums (vēlētājam, kurš vēlas balsot ieslodzījuma vietā, iesniegums ir jāiesniedz Ieslodzījumu vietas administrācijai ne vēlāk kā līdz š. g. 8. septembrim).

Kā norāda CVK, pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā no š. g. 6. septembra var vēlēšanu iecirkņos to darba laikā.

Ja ir iespējams iesniegumu parakstīt ar drošu elektronisko parakstu vai nosūtīt pa pastu, to var iesniegt arī pašvaldības vēlēšanu komisijai. Arī uzticības persona var aizpildīt un iesniegt pieteikumu vēlētāja vārdā.

Iesnieguma paraugs pieejams CVK  mājaslapas sadaļā “Balsošana vēlētāja atrašanās vietā”.

Jābūt derīgai pasei vai personas apliecībai (eID)

Balsošanas dokuments vēlēšanās ir derīga pase vai personas apliecība (eID).

Kā norāda CVK, Varakļānu novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanās vēlētāji varēs balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī savā vēlēšanu apgabalā, kā balsošanas dokumentu uzrādot pasi vai personas apliecību. Svarīgi atcerēties, ka, uzrādot pasi vai personas apliecību, seja uz brīdi būs jāatsedz.

“Par dalību vēlēšanās spiedogs pasē netiek likts. Principa “viens vēlētājs — viena balss” nodrošināšanai tiks lietots elektroniskais tiešsaistes vēlētāju reģistrs (ETVR), kurā tiks fiksēts, ka vēlētājs nobalsojis,” skaidro CVK.

Reģistrējot vēlētājus tiešsaistes reģistrā, vēlēšanu komisijas darbinieks ar viedierīci noskenēs vēlētāja pases vai personas apliecības svītrkodu vai QR kodu un pārliecināsies, ka vēlētājs ir iekļauts attiecīgās pašvaldības vēlētāju sarakstā un vēlētāju reģistrā jau nav atzīmes par viņa piedalīšanos vēlēšanās. Turklāt papildus iecirkņa komisijas darbinieks ziņas par vēlētāju ierakstīs papīra balsotāju sarakstā, kur vēlētājam būs jāparakstās par vēlēšanu aploksnes un vēlēšanu zīmju saņemšanu.

Ja tiešsaistes reģistrs nedarbosies tehnisku iemeslu dēļ

Kā skaidro CVK, ja tehnisku iemeslu dēļ nebūs iespējams izmantot tiešsaistes vēlētāju reģistru, vēlētāji varēs nobalsot reģistrācijas aploksnē. Vēlētāju ierakstīs atsevišķā balsotāju sarakstā, kurā vēlētājs parakstīsies par balsošanas materiālu saņemšanu. Vēlētājam kopā ar vēlēšanu aploksni un zīmēm tiks izsniegta vēl viena aploksne — reģistrācijas aploksne, uz kuras būs vēlētāja vārds, uzvārds un personas kods.

Pēc tam, kad izvēle būs izdarīta, vēlētājam anonīmā vēlēšanu aploksne ar balsojumu būs jāievieto reģistrācijas aploksnē. Reģistrācijas aploksne būs jānodod iecirkņa darbiniekam pie vēlēšanu kastes, kurš to apzīmogos ar iecirkņa zīmogu un iemetīs vēlēšanu kastē.

Tiešsaistes vēlētāju reģistra darbībai atjaunojoties, vēlēšanu komisija pārbaudīs, vai vēlētājam bija tiesības balsot attiecīgajā vēlēšanu apgabalā un vai balsojums jau nav reģistrēts citā iecirknī. Vēlētāju reģistrā atzīmēs, ka vēlētājs nobalsojis attiecīgajā vēlēšanu iecirknī. Balsotāju sarakstā atzīmēs, ka balsojums ir derīgs, un to pieskaitīs. Ja vēlētājs šajā laikā būs nobalsojis citā iecirknī, balsojums tiks dzēsts un netiks līdzskaitīts.

Drošības pasākumi saistībā ar Covid-19

Lai mazinātu vīrusa infekcijas Covid-19 izplatības riskus 11. septembra Varakļānu novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanās, vēlēšanu iecirkņos ir jāievēro ieteikumi Covid-19 infekcijas profilaksei vēlēšanu iecirkņos. Tie paredz īstenot pasākumus vēlētāju, vēlēšanu iecirkņu komisiju locekļu, darbinieku un vēlēšanu novērotāju aizsardzībai pret inficēšanos ar Covid-19 infekciju, vienlaikus nodrošinot balsstiesīgajiem pilsoņiem vēlēšanu tiesības.

Saskaņā ar CVK sniegto informāciju, uzturoties vēlēšanu iecirknī, vēlētājiem obligāti jālieto mutes un deguna aizsegs, lai pasargātu sevi un citus no riska inficēties ar Covid-19 vīrusa infekciju. Izņēmums būs personas ar acīmredzamiem kustību traucējumiem vai psihiskās veselības traucējumiem, kuru dēļ personai trūkst spēju vai iemaņu mutes un deguna aizsega lietošanai, kā arī vēlētāju bērni līdz 7 gadu vecumam. 

Tāpat vēlēšanu iecirkņos ieteicams lietot savu pildspalvu. Vienlaikus, ja vēlētājam nebūs līdzi mutes un deguna aizsega vai sava rakstāmpiederuma, vienreizlietojamo sejas masku un pildspalvu varēs saņemt iecirknī.

Individuālie aizsarglīdzekļi — sejas maskas (ja nepieciešams, respiratori) — obligāti būs jāvalkā arī vēlēšanu iecirkņu komisiju locekļiem un darbiniekiem, kā arī vēlēšanu novērotājiem. Tāpat, uzturoties vēlēšanu iecirknī, būs pieejami roku dezinfekcijas līdzekļi.

Kā norāda CVK, vēlēšanu iecirknī tiks nodrošināta vismaz 2 m distance starp vēlētāju reģistrācijas galdiem, vēlēšanu kabīnēm un aizslietņiem, kā arī būs noteikts maksimālais apmeklētāju skaits iecirknī, katram balsotājam atvēlot četru kvadrātmetru platību. Lai vēlētāji ievērotu noteikto distanci un nedrūzmētos, iecirkņu komisijas sekos līdzi un organizēs vēlētāju plūsmu tā, lai tiktu ievēroti drošības pasākumi. Reģistrējot vēlētājus, balsotāju saraksta veidlapā tiks norādīts aizpildīšanas laiks, lai nepieciešamības gadījumā būtu iespējams veikt epidemioloģisko izmeklēšanu un brīdināt vēlētājus, kuri varētu būt saskarsmē ar Covid-19 inficētu personu.

Tāpat tiks veikta regulāra iecirkņa telpu vēdināšana un telpu uzkopšana, ar spirtu saturošiem dezinfekcijas līdzekļiem apstrādājot koplietošanas virsmas, durvju rokturus, galdu virsmas, krēslu roku balstus u. c.

Ir ieteikums vēlēšanās neizmantot vēlēšanu kabīnes ar auduma aizkariem, jo aizkari ir virsma, kurai vēlēšanu laikā pieskaras liels cilvēku skaits un kuru nav iespējams atbilstoši dezinficēt. Šajā gadījumā balsošanas aizklātumu paredzēts nodrošināt, izkārtojot kabīnes un aizslietņus ar ieeju pret sienu vai pret blakus esošās kabīnes vai aizslietņa slēgto daļu.

UZZIŅAI

Rēzeknes novada domē būs jāievēl 19 deputāti, savukārt Varakļānu novada domē — 15 deputāti. Domēs ievēlējamo deputātu skaitu nosaka atbilstoši iedzīvotāju skaitam, kāds pašvaldībā reģistrēts Iedzīvotāju reģistrā vēlēšanu izsludināšanas dienā — š. g. 4. jūnijā. Atbilstoši Pašvaldības domes vēlēšanu likumam, novados ar iedzīvotāju skaitu līdz 30 000 domē ir jāievēl 15 deputāti, novados ar iedzīvotāju skaitu no 30 001 līdz 60 000 — 19 deputāti, bet novados ar vairāk nekā 60 000 iedzīvotāju, — 23 deputāti.

2021. gada 11. septembra Varakļānu novada domes vēlēšanām iesniegti četri kandidātu saraksti, kuros uz iekļūšanu domē kopumā pretendē 64 kandidāti. Savukārt Rēzeknes novada domes vēlēšanām — astoņi kandidātu saraksti ar 162 deputātu kandidātiem.

Vēlētāji ar iesniegtajiem kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām un ziņām par kandidātiem, var iepazīties CVK tīmekļvietnē.

Pirmajai jaunievēlētās domes sēdei Varakļānu novadā un Rēzeknes novadā jānotiek 2021. gada 1. oktobrī. Jaunievēlētos deputātus uz pirmo domes sēdi uzaicina attiecīgās pašvaldības vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs.

CVK (Centrālā vēlēšanu komisija)

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI