SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
15. maijā, 2021
Lasīšanai: 9 minūtes
1
11
1
11

Ceļošanas priekšrocības pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 saņēmušajiem

Stājas spēkā 15.05.2021.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

Turpmāk personām, kuras ir saņēmušas pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19, atgriežoties Latvijā no Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas valstīm, Šveices vai Apvienotās Karalistes, nav pienākuma ievērot pašizolāciju. Stingrāki noteikumi arvien jāievēro ceļotājiem, kuri pabijuši kādā trešajā valstī.

īsumā
  • Iebraucot no ES, EEZ, Šveices un Apvienotās Karalistes, pašizolācija nav jāievēro, ja persona var dokumentāli pierādīt, ka pēdējā pusgada laikā ir izslimojuši Covid-19, vai ir pagājušas 15 dienas pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas.
  • Šobrīd nav pierādījumu, ka viena “Vaxzevria” jeb “AstraZeneca” deva var nodrošināt pietiekamu aizsardzību pret inficēšanos ar SARS-CoV-2 Indijas paveidu, kas sāk izplatīties Eiropas valstīs.
  • Arī turpmāk saglabājas stingrākas prasības ieceļotājiem, kuri pēdējo divu nedēļu laikā ir pabijuši kādā trešajā valstī.

To paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”, kas stājas spēkā 15. maijā.

Kopš 1. maija ir spēkā priekšrocības ieceļotājiem, kuri var dokumentāli pierādīt, ka pēdējā pusgada laikā ir izslimojuši Covid-19. Šis izņēmums ir spēkā, “sākot ar brīdi, kad ārsts ir pārtraucis personas izolāciju, līdz simt astoņdesmitajai dienai pēc parauga ņemšanas datuma, ar kuru laboratoriski tika apstiprināta Covid-19 infekcija, nosakot SARS-CoV-2 vīrusa RNS” (MK noteikumu 56.1 punkts). Šīs personas pēc iebraukšanas Latvijā var neievērot 10 dienu pašizolāciju (iebraucējiem no trešajām valstīm ir papildu nosacījumi).

No 15. maija šādas priekšrocības tiek noteiktas arī personām, kuras iebrauc no ES, EEZ, Šveices vai Apvienotās karalistes un ir saņēmušas pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19.

Tikai tad, ja saņemts pilns vakcinācijas kurss

Noteikumi ir papildināti ar 56.5 punktu, kurā noteikts:

“Persona, kura pēdējo 14 dienu laikā uzturējusies Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī, Šveices Konfederācijā vai Apvienotajā Karalistē un var uzrādīt apliecinājumu, ka ir pagājušas piecpadsmit dienas pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas ar Eiropas Zāļu aģentūras vai līdzvērtīgu regulatoru reģistrētām vai Pasaules Veselības organizācijas atzītām vakcīnām atbilstoši vakcīnas lietošanas instrukcijai, var neievērot pašizolāciju.”

“Šādā gadījumā būs jāuzrāda ārstniecības iestādes apliecinājums, ka ir pagājušas piecpadsmit dienas pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas. Šādu apliecinājumu cilvēks bez maksas iegūst ārstniecības iestādē, kur veikta vakcinācija, savukārt ar laiku šādu izziņu aizstās digitālais sertifikāts,” skaidro Veselības ministrija.

Izziņas “Apliecinājums par personas vakcināciju pret Covid-19” paraugs ir pieejams MK noteikumu Nr. 360 5. pielikumā.

Pilns vakcinācijas kurss attiecināts arī uz “Vaxzevria” jeb “AstraZeneca” vakcīnu

Attiecībā uz vakcinētas personas statusu personām, kuras ieceļo Latvijā no citām Eiropas valstīm, ir stingrāka pieeja, nekā piemērojot citas priekšrocības vakcinētiem cilvēkiem, kas nav saistītas ar robežu šķērsošanu.

Lai varētu izmantot tiesības neievērot pašizolāciju no ES, EEZ, Šveices vai Apvienotās Karalistes, personai ir jāsaņem pilns vakcinācijas kurss pret Covid-19 neatkarīgi no tā, kāda veida vakcīna saņemta.

Šis nosacījums ir īpaši jāņem vērā personām, kuras ir uzsākušas vakcinācijas kursu ar “Vaxzevria” jeb “AstraZeneca” vakcīnu.

No 1. maija un arī turpmāk tie cilvēki, kas ir saņēmuši “Vaxzevria” vakcīnu, var baudīt noteiktās priekšrocības vakcinētām personām, kas nav saistītas ar ceļošanu, jau 22. dienā pēc pirmās vakcīnas devas saņemšanas. Piemēram, šīm personām neveic rutīnas testēšanu darba pienākumu veikšanai vai kolektīva apmeklēšanai un nav jāievēro mājas karantīna pēc kontakta ar saslimušu cilvēku (ja nav simptomu). “Arī citas priekšrocības, par kurām valdība plāno lemt tuvākajā laikā, piemēram, attiecībā uz pulcēšanās, masku nēsāšanu u. tml., tiks attiecinātas arī uz šiem cilvēkiem,” sola ministrija.

Attiecībā uz ceļošanas ierobežojumiem “Vaxzevria” jeb “AstraZeneca” vakcīnu saņēmējiem papildu priekšrocības tomēr netiek pieļautas. Kāpēc tā? Kā skaidro Veselības ministrija, šobrīd nav pierādījumu, ka minētā vakcīnas viena deva var nodrošināt pietiekamu aizsardzību pret inficēšanos ar SARS-CoV-2 Indijas paveidu, kas sāk izplatīties Eiropas valstīs.

“Mums ir ļoti svarīgi nepieļaut šī celma izplatību Latvijā,” uzsver ministrija.

Atgriežoties no trešajām valstīm – obligāts Covid-19 tests

Arī turpmāk saglabājas ievērojami stingrākas prasības ieceļotājiem, kuri pēdējo divu nedēļu laikā ir pabijuši kādā trešajā valstī. Tās izklāstītas MK noteikumu 56.4 punktā.

Noteikumi paredz, ka personām, kuras pēdējo 14 dienu laikā ir uzturējušās kādā trešajā valstī (proti, valstī, kas nav Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts, Šveices Konfederācija vai Apvienotā Karaliste), ieceļojot Latvijā, ir noteikta papildu prasība nekavējoties veikt Covid-19 testu un pozitīva rezultāta (inficēšanās) gadījumā nodrošināt pašizolāciju viesnīcā (tūrisma mītnē), turklāt ar to saistītos izdevumus sedzot pašam no saviem līdzekļiem.

Ja tests uzrāda negatīvu rezultātu, pašizolāciju var nodrošināt savā dzīvesvietā. Pašizolāciju var neievērot, ja tests uzrāda negatīvu rezultātu un persona var apliecināt, ka pēdējā pusgada laikā ir izslimojuši Covid-19 (izziņa ir derīga 180 dienas kopš Covid-19 infekcijas apstiprināšanas).

Turpmāk plānotie atvieglojumi vakcinētām personām

Pret Covid-19 vakcinētajiem iedzīvotājiem pakāpeniski varētu tikt ieviestas vēl papildu priekšrocības, teikts Ministru kabineta 27. aprīļa sēdē skatītajā Tieslietu ministrijas (TM) un Veselības ministrijas (VM) kopīgi sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par sabiedrības ieguvumiem no vakcinācijas pret Covid-19 un iespējamiem motivējošiem pasākumiem.

Atbilstoši informatīvajā ziņojumā izklāstītajam plānam, turpinot ierobežojumu atcelšanu vakcinētām personām, iespējams, varētu atļaut pulcēties sporta un kultūras pasākumos, iekštelpās apmeklēt kultūras un sporta pasākumus, izmantot ēdināšanas, sporta klubu un izklaides pakalpojumus, noteiktās situācijās nelietot sejas masku un citus individuālos aizsardzības līdzekļus u. tml.

Pirmajā posmā plānotie atvieglojumi tika ieviesti no 1. maija. Tie paredz, ka personām, kuras ir vakcinētas vai izslimojušas Covid-19, neveic rutīnas testēšanu darba pienākumu veikšanai vai kolektīva apmeklēšanai. No 1. maija kontaktpersona, kura ir pārslimojusi Covid-19 vai ir vakcinēta pret Covid-19, var neievērot mājas karantīnu, ja tai nav saslimšanas pazīmju.

Veselības ministrija 13. maijā informēja, ka pēc nedēļas Ministru kabinetā varētu lemt par nākamajiem soļiem. Viens no piedāvājumiem paredz ieviest izņēmumus sejas masku lietošanai darbavietās, kur vienā telpā atrodas ne vairāk kā 20 cilvēki, kuri visi ir vakcinēti.

Veselības ministrija uzsver: “Diskusijas par papildu priekšrocībām iespējamas, palielinoties vakcinēto cilvēku skaitam. Prognozes liecina, ka jūnija beigās vakcīnas pirmo devu varētu būt saņēmusi vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju vecuma grupā virs 16 gadiem, savukārt abas vakcīnas devas – aptuveni 40%. Tas ļaus ieviest izņēmumus pulcēšanās ierobežojumiem, pakalpojumu saņemšanai un pasākumu apmeklēšanai. Līdz tam arī būs ieviesti digitālie risinājumi, lai būtu ērtāk apliecināt vakcinācijas faktu.”

Vienlaikus jāatgādina, ka šobrīd epidemioloģiskā situācija valstī pasliktinās. Plašāk SPKC sagatavotajā informācijā 14. maijā: Latvijā turpinās lēns saslimstības ar Covid-19 pieaugums.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI