DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. maijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
1
1

Latvijā turpinās lēns saslimstības ar Covid-19 pieaugums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Covid-19 saslimstības 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju Latvijā šobrīd ir 453,3* (pirms nedēļas – 441,2). Tikmēr Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) vidējais rādītājs turpina samazināties, sasniedzot 276,9 (nedēļu iepriekš – 340,2). Latvija saslimstības ziņā pakāpusies uz 6. vietu starp visām ES un EEZ valstīm.

Kaimiņvalsts Igaunija ierindojas 10. vietā ar 14 dienu kumulatīvo rādītāju uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju 373,1 (nedēļu iepriekš – 388,3), savukārt Lietuvā novērojama situācijas pasliktināšanās, sasniedzot 2. vietu starp ES un EEZ valstīm, ar rādītāja pieaugumu līdz 599,5 (pirms nedēļas – 576,4).

SPKC, sadarbībā ar Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centru un Nacionālo mikrobioloģijas references laboratoriju, turpina uzmanīgi sekot SARS-CoV-2 vīrusa paveidu cirkulācijai Latvijā. Bez tā saucamā Kentas jeb Britu celma, kura īpatsvars Latvijā sasniedz jau 90%,  citi epidemioloģiski bīstami koronavīrusa varianti līdz šim konstatēti tikai atsevišķos gadījumos, neietekmējot epidemioloģisko situāciju valstī. 

Pagājušajā nedēļā konstatēti 27 (vēl nedēļu iepriekš 26 gadījumi) Covid-19 inficēšanās gadījumi, kas saistīti ar atgriešanos no ārvalstīm. No marta sākuma Latvijā visbiežāk saslimst atgriežoties no Ēģiptes – 29 gadījumi, Vācijas 22 gadījumi, Lietuvas 21, Zviedrijas 18, Krievijas 13, Polijas 11, Igaunijas 10, Nīderlandes 8, Lielbritānijas 7.

Situācija pasaulē joprojām saglabājas ļoti mainīga. Tiek atklāti arvien jauni Covid-19 paveidi, kas ir maz pētīti, tādēļ aicinām izvērtēt riskus un nedoties maznozīmīgos ceļojumos ārpus Latvijas.

Atgādinām, ka Covid-19 profilakses pasākumi joprojām rūpīgi jāievēro:

  • vēdināt telpas vairākas reizes dienā, ievērojot visus drošības pasākumus (pieskatot mazus bērnus), plaši atverot logus, lai svaigais gaiss pēc iespējas vairāk cirkulētu telpā. Īpaši aktuāli tas ir mājsaimniecībās, kur uzturās vairāki ģimenes locekļi, kā arī darbavietās un izglītības ietādēs, kur darba un mācību process notiek klātienē,
  • pareizi lietot sejas masku (nosedzot degunu un zodu) vietās, kur tas ir nepieciešams,
  • īpaši rūpīgi ievērot roku higiēnu,
  • nedoties sabiedrībā pat ar mazākajiem elpceļu saslimšanas simptomiem (piemēram, kakla sāpēm, nelielu klepu, paaugstinātu ķermeņa temperatūru).

Papildu informācija Covid-19 slimniekiem un kontaktpersonām

*https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/data-national-14-day-notification-rate-covid-19.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI