SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
09. februārī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Valsts pārvalde
6
6

Kā iesniegt iesniegumu Saeimā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimā ar iesniegumu var vērsties jebkurš Latvijas iedzīvotājs.

FOTO: Lita Krone, LETA

Pagājušajā gadā Latvijas parlamentā ir saņemti vairāk nekā četri tūkstoši iedzīvotāju un nevalstisko organizāciju iesniegumu. Iesniegums ir veids, kā jebkurš Latvijas iedzīvotājs var Saeimai izcelt kādu aktuālu un svarīgu jautājumu.

īsumā
  • Privātpersonas un nevalstiskās organizācijas iesniegumos parlamentam visbiežāk sniedz likumdošanas priekšlikumus un izsaka viedokli par valsts un pašvaldību iestāžu darbu un aktuāliem notikumiem valstī.
  • Saeima ir likumdevējs, un, ņemot vērā varas dalīšanas principu, parlaments nevar vērtēt, piemēram, tiesībaizsardzības iestāžu vai to amatpersonu pieņemtos lēmumus.
  • Saeima nesniedz oficiālus likumu normu skaidrojumus, kā arī nevar risināt konkrētu privātpersonu problēmas, ar kurām nereti iedzīvotāji vēršas parlamentā.

Saeima ir atvērts parlaments, kas lielu vērību pievērš dialogam ar sabiedrību. Savukārt iedzīvotāji un nevalstiskās organizācijas to aktīvi izmanto. Kopumā 12 gadu laikā, kopš dibināts Saeimas Apmeklētāju un informācijas centrs, saņemti vairāk nekā 69 tūkstoši iesniegumu, informē Saeimas Preses dienests.

Iesniegumi ir būtisks informācijas avots, ko Saeimas deputāti, komisijas un frakcijas izmanto savā ikdienas darbā. Katru mēnesi Saeimas Sabiedrisko attiecību birojs sagatavo pārskatu par saņemtajiem iesniegumiem, par ko ziņo Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai.

Kādus jautājumus var iesniegt Saeimā

Saeimā ar iesniegumu var vērsties jebkurš Latvijas iedzīvotājs. Tostarp var iesniegt arī likumdošanas priekšlikumus, izteikt savu viedokli par aktualitātēm, valsts iestāžu darbu, kā arī pieprasīt informāciju, kas ir Saeimas rīcībā.

Privātpersonas un nevalstiskās organizācijas iesniegumos parlamentam visbiežāk:

  • sniedz likumdošanas priekšlikumus;
  • izsaka viedokli par valsts un pašvaldību iestāžu darbu un aktuāliem notikumiem valstī;
  • vēršas parlamentā ar sūdzībām par valsts, pašvaldību un tiesībaizsardzības iestāžu darbu.

Kā noformēt iesniegumu

Iesniegumu parlamentam noformē atbilstoši Iesniegumu likumam. To vēlams adresēt konkrētai Saeimas amatpersonai, komisijai vai struktūrvienībai. Vairāk par iesniegumu veidošanu lasiet LV portāla skaidrojumā “Personas iesniegums iestādei. Kā to iesniegt?”.

Ja iesniegums ir personisks, uz aploksnes jāuzraksta vārds “personīgi”.

Iesniegumā jānorāda iesniedzēja vārds un uzvārds, kā arī adrese, uz kuru nosūtīt atbildi.

Tāpat iesniegumam jābūt parakstītam. Iesniedzējs pēc savas izvēles var sniegt arī citas ziņas, kas palīdz sazināties ar viņu. Saskaņā ar Valsts valodas likumu iesniegumam jābūt sastādītam valsts valodā. Iesniegumam var pievienot paskaidrojošu dokumentu kopijas (nevis oriģinālus).

Jāņem vērā: ja iesniegumā neuzrāda personas vārdu, uzvārdu un kontaktinformāciju, kā arī tas ir aizskarošs, nesaprotams, atkārtojas, tad šo iesniegumu var arī neizskatīt.

Rakstveida iesniegumus Saeimai var iesniegt: 

  • nosūtot pa pastu: Latvijas Republikas Saeima, Jēkaba iela 11, Rīga, LV-1811;
  • nosūtot uz e-pasta adresi saeima@saeima.lv;
  • klātienē Saeimas Apmeklētāju un informācijas centrā Jēkaba ielā 16 (darba dienās no pulksten 9.00 līdz 16.30);*
  • iemetot pastkastītē Saeimas nama vestibilā Jēkaba ielā 11;
  • portālā latvija.lv. Saeima pieņem arī dokumentus, kas parakstīti ar elektronisko parakstu.

*! Jāņem vērā, ka šobrīd Covid-19 izplatības dēļ parlamenta Apmeklētāju centrs apmeklētājus apkalpo attālināti, atbildot uz Saeimas informatīvā tālruņa zvaniem un e-pasta vēstulēm.

Kādus iesniegumus Saeimā neizskata

Praksē Saeima nereti saņem iesniegumus, kas nav tās kompetencē, skaidro Preses dienests. Saeima ir likumdevējs, un, ņemot vērā varas dalīšanas principu, parlaments nevar vērtēt, piemēram, tiesībaizsardzības iestāžu vai to amatpersonu pieņemtos lēmumus. Šādus iesniegumus Saeima pārsūta kompetentajām iestādēm.

Tāpat Saeima nesniedz oficiālus likumu normu skaidrojumus, kā arī nevar risināt konkrētu privātpersonu problēmas, ar kurām nereti iedzīvotāji vēršas parlamentā.

Kad varēs saņemt atbildi

Pēc privātpersonas pieprasījuma Saeima savā rīcībā esošo informāciju sniedz saskaņā ar Informācijas atklātības likumu.

Saeima atbildi uz iesniegumu pēc būtības sniedz ne vēlāk kā mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas.

Ja iesnieguma saturs neprasa atbildi pēc būtības, Saeima septiņu darba dienu laikā informē iesniedzēju, ka iesniegums ir saņemts.

Jāņem vērā: ja pieprasītās informācijas nav Saeimas rīcībā, tad parlaments sniedz ziņu par informācijas atrašanās vietu. Savukārt, ja informācija ir pieejama internetā bez maksas, parlaments var atteikties izsniegt pieprasīto informāciju, norādot tās mājaslapas adresi, kurā attiecīgā informācija ir pieejama.

Kolektīvie iesniegumi

Būtisks iedzīvotāju līdzdalības veids likumdošanas darbā ir arī kolektīvais iesniegums. Kolektīvais iesniegums ir Saeimai adresēta iniciatīva par kādu konkrētu jautājumu.

Lai pasākumu varētu īstenot, iesniegums jāparaksta ne mazāk kā 10 tūkstošiem Latvijas pilsoņu, kuri kolektīvā iesnieguma iesniegšanas dienā sasnieguši vismaz 16 gadu vecumu.

Šāda iespēja pastāv kopš 2012. gada, kad parlaments paplašināja iedzīvotāju iesaisti likumdošanā. Kopš 2012. gada Saeimā kopumā iesniegti vairāk nekā 70 kolektīvie iesniegumi, no tiem pagājušajā gadā – 12.

Saeimas mājaslapā ir apkopota informācija par kolektīvajiem iesniegumiem, pēc kuriem ir veiktas izmaiņas normatīvajā regulējumā, pilnībā vai daļēji atbalstot iniciatīvu.

Papildu norādījumi, kā iesniegt kolektīvo iesniegumu Saeimai.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI