SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
15. janvārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

No 25. janvāra, iebraucot Latvijā, derīgs tikai negatīvs Covid-19 tests, kas veikts pēc starptautiski atzītas PĶR metodes

Stājas spēkā 15.01.2021.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

No 15. janvāra ir spēkā stingrākas prasības visiem iebraucējiem no citām valstīm – turpmāk ieceļot Latvijā varēs personas, kurām pēdējo trīs diennakšu laikā ir veikts Covid-19 tests un tas ir negatīvs. Savukārt no 25. janvāra, lai ieceļotu Latvijā, būs derīgs tikai viena veida tests, kas veikts pēc starptautiski atzītas precīzākās metodes – polimeriāzes ķēdes reakcijas (PĶR) tests (Polymerase chain reaction (PCR) test). Personām, kas nesen (līdz trim mēnešiem) izslimojušas Covid-19, ir jāuzrāda ārsta izziņa, ka persona nav infekcioza.

Prasība nodrošināt Covid-19 testu 72 stundas pirms iebraukšanas ir saistoša gan tiem, kuri ieceļos, izmantojot komercpārvadātāju pakalpojumu (ar lidmašīnu, autobusu, vilcienu, kuģi), gan tiem, kas šķērsos robežu privātā transportlīdzeklī. 

Noteikumos ir paredzēti izņēmuma gadījumi. Tie izklāstīti un aktualizēti šeit – Iebraucot Latvijā, būs jāuzrāda negatīvs Covid-19 tests.

Taču vēršam uzmanību, ka 14. janvārī ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”, kā arī grozījumiem Ministru kabineta (MK) rīkojumā “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” tika precizētas ieceļošanas prasības:

  • no 25. janvāra kā Covid-19 tests ir derīgs tikai infekcijas molekulāri bioloģiskais tests ar polimerāzes ķēdes reakciju (PĶR) (MK noteikumu 360 35.3 punkta 1. apakšpunkts 25. janvāra redakcijā);
  • Covid-19 tests pirms iebraukšanas Latvijā ir jāveic arī personām, kuras ir saņēmušas pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 (svītrots MK noteikumu Nr. 360 35.4 punkta 2. apakšpunkts).

Līdz ar stingrāku prasību ieviešanu visiem ieceļotājiem, iebraucējiem, kuri ielido Latvijā no Apvienotās Karalistes, vairs nav obligāts pienākums veikt Covid-19 testu lidostā (svītrots MK rīkojuma Nr. 655 5.45. punkta 1. apakšpunkts).

Negatīvs tests negarantē, ka persona neatrodas agrīnā slimības inkubācijas stadijā vai neinficējas brauciena laikā. Tāpēc personām, kas iebrauc Latvijā no Covid-19 skartajām valstīm, kuras ir iekļautas Slimību profilakses un kontroles centra sarakstā, arvien ir pienākums ievērot 10 dienu pašizolāciju dzīvesvietā.

Savukārt, ja tests ir pozitīvs, persona var atgriezties mājās privātā transportlīdzeklī. Tādā gadījumā ir jānodrošina stingra izolācija dzīvesvietā, kuru var pārtraukt tikai ar ārstējošā ārsta atļauju.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI