SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
14. janvārī, 2021
Lasīšanai: 15 minūtes
21
21

Iebraucot Latvijā, jāuzrāda negatīvs Covid-19 tests (spēkā līdz jūnijam)

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

Būtiski pastiprinātas prasības visiem iebraucējiem no citām valstīm – turpmāk ieceļot varēs personas, kurām pēdējo trīs diennakšu laikā ir veikts Covid-19 tests un tas ir negatīvs. Prasība ir saistoša gan tiem, kuri ieceļos, izmantojot komercpārvadātāju pakalpojumu (ar lidmašīnu, autobusu, vilcienu, kuģi), gan tiem, kas šķērsos robežu privātā transportlīdzeklī.  Noteikumos ir paredzēti izņēmuma gadījumi. Svarīgi uzsvērt, ka negatīvs tests negarantē, ka persona neatrodas agrīnā slimības inkubācijas stadijā vai neinficējas brauciena laikā. Tāpēc personām, kuras iebrauc Latvijā no Covid-19 skartajām valstīm, arvien ir pienākums ievērot 10 dienu pašizolāciju dzīvesvietā. Savukārt, ja tests ir pozitīvs, persona var atgriezties mājās privātā transportlīdzeklī. 

īsumā
  • Paplašinot starptautisko pasažieru pārvadājumu pieejamību, vienlaikus ir pastiprinātas prasības visiem, kas ieceļo Latvijā, lai pēc iespējas ierobežotu Covid-19 tālāko izplatību.
  • Visiem ceļotājiem, kuri ierodas Latvijā, arī tiem, kuri Latviju šķērso tranzītā, 48 stundu laikā pirms ieceļošanas jāaizpilda elektroniskā apliecinājuma anketa jeb Covidpass.
  • Persona var ceļot uz Latviju, ja 72 stundas pirms iekāpšanas pārvadātāja transportlīdzeklī, ir veikusi Covid-19 testu un tas ir negatīvs.
  • Negatīva testa rezultātu var aizstāt ar citu medicīnisku dokumentu, kas apliecina, ka persona nav infekcioza.
  • Ja ieceļot Latvijā paredzēts ar privātu transportu, minēto dokumentu esamību personai jāapliecina, aizpildot apliecinājuma anketu informācijas sistēmas tīmekļvietnē (covidpass.lv) elektroniski.
  • Prasības pirms ieceļošanas Latvijā veikt Covid-19 testu neattiecas uz vairākām iedzīvotāju grupām, piemēram, bērniem, kas nav sasnieguši 11 gadu vecumu u. c.
  • Covid-19 pozitīvi Latvijas valstspiederīgie un ES pastāvīgie iedzīvotāji ar uzturēšanās atļauju Latvijā var atgriezties mājās ar personīgo auto.
  • Personām, kuras iebrauc Latvijā no SPKC sarakstā iekļautajām Covid-19 smagāk skartajām valstīm, arvien ir pienākums ievērot 10 dienu pašizolāciju dzīvesvietā
  • Vēl stingrākas prasības jāievēro tiem, kuri pirms atgriešanās Latvijā ir pabijuši kādā no trešajām valstīm – obligāts papildu tests un pozitīva rezultāta gadījumā izolācijas tūrisma mītnē.
  • Prasība ikreiz, iebraucot Latvijā, uzrādīt Covid-19 testu vai medicīnisku dokumentu, kas apliecina, ka persona nav infekcioza, netiek attiecināta arī uz personām, kuras ikdienā šķērso Latvijas robežu ar Lietuvu vai Igauniju (piemēram, Valkas iedzīvotāji).

Tāpēc Latvijas ārlietu dienests aicina ikvienu, kurš plāno doties uz ārvalstīm, rūpīgi pārdomāt, vai tas ir nepieciešams un vai būs iespējas bez sarežģījumiem atgriezties. Prasību uzrādīt negatīvu Covid-19 testu, šķērsojot robežu, ir noteikušas jau vismaz 20 Eiropas valstis, informē Ārlietu ministrija. 

Prasības paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”, kas stājās spēkā 15. janvārī.

Atsākti pasažieru pārvadājumi no/uz ES/EEZ valstīm un AK

Visupirms jāsāk ar to, ka ar izmaiņām noteikumos tiek atcelta iepriekšējā prakse pārtraukt starptautiskos pasažieru pārvadājumus uz tām Eiropas valstīm, kurās, pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) publicētās informācijas, 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju divkārt pārsniedz ES/EEZ un Apvienotās Karalistes (AK) vidējo rādītāju.

Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā to, ka pasažieri tik un tā atrada ceļus, kā nokļūt Latvijā, izmantojot tranzīta pārvadājumus caur citām Eiropas valstīm, kā arī lai novērstu neprognozējamību starptautisko pasažieru pārvadājumu jomā.

No 17. marta tika atcelts arī aizliegums veikt starptautiskos pasažieru aviopārvadājumus no un uz trešajām valstīm. Līdz ar to patlaban (7. aprīlī) starptautisko pasažieru pārvadājumi netiek veikti no/uz trešajām valstīmc caur ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu  (noteikumu 35. punkts).

Savukārt, paplašinot starptautisko pasažieru pārvadājumu pieejamību, vienlaikus ir pastiprinātas prasības visiem, kas ieceļo Latvijā, lai pēc iespējas ierobežotu Covid-19 tālāko izplatību.

Jāuzrāda negatīvs Covid-19 tests

Papildu prasība ir ieceļotāja pienākums apliecināt, ka viņš nav inficējusies ar Covid-19. Noteikumi paredz divus veidus, kā persona to var apliecināt (35.3 punkta 1. apakšpunkts un 35.3 punkta 2.  apakšpunkts).

Persona var ceļot uz Latviju:

  • ja 72 stundas (trīs diennaktis) pirms iekāpšanas pārvadātāja transportlīdzeklī (piemēram, lidmašīnā vai autobusā) vai ieceļojot ar transportlīdzekli, kas neveic komercpārvadājumu (piemēram, privātu auto), ir veikusi Covid-19 testu (no 25. janvāra – infekcijas molekulāri bioloģisko testu ar polimerāzes ķēdes reakciju (PĶR)) un šī testa rezultāts ir negatīvs;
  • ja persona uzrāda citu medicīnisku dokumentu, kas apliecina, ka viņa nav infekcioza.

UZMANĪBU!



No 25. janvāra, iebraucot Latvijā, derīgs tikai negatīvs Covid-19 tests, kas veikts pēc starptautiski atzītas PĶR metodes (polimeriāzes ķēdes reakcijas (PĶR) tests (Polymerase chain reaction (PCR) test)).

Medicīnisks dokuments, kas apliecina, ka persona nevar inficēt citus ar Covid-19, var būt, piemēram, ārsta izziņa, izziņa par antivielu esamību vai cits medicīnisks dokuments, kas apliecina, ka persona nav infekcioza, teikts grozījumu anotācijā. “Nepieciešamība pēc šāda risinājuma var izveidoties situācijā, kad cilvēks ir nesen izslimojis Covid-19, bet tests joprojām uzrāda pozitīvu rezultātu,” skaidro Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs. Tādā gadījumā tikai ārstniecības persona var pieņemt lēmumu, ka persona nav infekcioza, un noformēt attiecīgu izziņu. Savukārt, ja tests ir pozitīvs, antivielu klātbūtne ārstam apliecina, ka cilvēks nevar inficēt citus.

Kam ir tiesības pieprasīt uzrādīt dokumentus

Dokumentus, kas apliecina, ka persona nav infekcioza, uzrāda pārvadātājam, piemēram, lidsabiedrībai pirms iekāpšanas transportlīdzeklī, vai pēc pieprasījuma Valsts robežsardzei vai Valsts policijai.

  • Ieceļošana ar pasažieru transportu

Ja persona plāno ierasties Latvijā ar pasažieru transportu (piemēram, lidmašīnu, autobusu), testa rezultātus vai citu dokumentu, kas apliecina, ka viņa nav infekcioza, jāuzrāda pārvadātājam pirms iekāpšanas transportlīdzeklī. Ja minēto dokumentu nevar uzrādīt, pārvadātājam ir pienākums atteikt personai iekāpšanu transportlīdzeklī (35.3 punkta 4. apakšpunkts).

  • Ieceļošana ar privātu transportu (“transportlīdzekli, kas neveic komercpārvadājumu”)

Ja ieceļot Latvijā paredzēts ar privātu transportu, minēto dokumentu esamību personai jāapliecina, aizpildot apliecinājuma anketu informācijas sistēmas tīmekļvietnē (covidpass.lv) elektroniski. Nepieciešamības gadījumā to jāuzrāda Valsts robežsardzei vai Valsts policijai (noteikumu 35.3 punkta 3. apakšpunkts).

COVIDPASS

Visiem ceļotājiem, kuri ierodas Latvijā, arī tiem, kuri Latviju šķērso tranzītā, 48 stundu laikā pirms ieceļošanas jāaizpilda elektroniskā apliecinājuma anketa jeb Covidpass, norādot ierašanās laiku, valsti, no kuras persona ieradusies, transporta veidu, ierašanās mērķi un uzturēšanās adresi. Aizpildot apliecinājumu, personai tiek piešķirts īpašs QR kods, kas jāuzrāda starptautisko pasažieru pārvadātāju pārstāvjiem pirms iekāpšanas transportlīdzeklī pēc pieprasījuma arī robežsardzei.

Kā tiks veiktas pārbaudes, šķērsojot robežu privātā auto

Aviopārvadājumu un starptautiskajā autobusu satiksmē Covidpass aizpildīšanas, QR koda un negatīva Covid-19 testa kontrole gulstas uz pārvadātāja pleciem. Savukārt tos, kuri ceļo ar privāto transportu, uz ārējām robežām pārbauda Valsts robežsardze, līdz ar personas dokumentu pārbaudi lūdzot uzrādīt arī QR kodu un  Covid-19 testu. Uz iekšējām robežām (ar Igauniju un Lietuvu) kontrolēt koda esamību ir sarežģītāk, atzīst Valsts robežsardzes galvenā inspektore majore Kristīne Pētersone. Tā kā robežkontrole uz iekšējām robežām nav atjaunota, izveidots kompensējošs mehānisms – imigrācijas kontrole iekšējo robežu tuvumā, ko Valsts robežsardze sadarbībā ar Zemessardzi un Valsts policiju kopš 7. decembra veic pastiprinātā režīmā.

“Ikdienā imigrācijas kontrole nozīmē ārzemnieku ieceļošanas un uzturēšanās nosacījumu ievērošanas kontroli. Jebkurā brīdī jebkur Latvijas teritorijā robežsargiem ir tiesības apturēt auto vai vērsties pie kādas personas un pārbaudīt tās likumisko pamatu uzturēties Latvijā. Taču šobrīd pastiprinātas imigrācijas kontroles mērķis ir tieši ieceļošanas apliecinājumu aizpildīšanas un covid testa rezultātu esības pārbaude katram ceļotājam, izlases kārtībā apturot automašīnas uz ceļiem iekšējo robežu tuvumā, ko veicam ar Zemessardzes palīdzību, savukārt Valsts policija sniedz atbalstu, patrulējot uz mazākiem autoceļiem,” stāsta majore Kristīne Pētersone.

Viņa uzsver – robežsargi apstādina galvenokārt vieglo autotransportu. Ar kravu pārvadātājiem problēmas lielākoties nerodas; klupšanas akmens ir to Latvijas iedzīvotāju rīcība, kas cenšas apiet valdības noteiktās prasības.

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā majore Kristīne Pētersone aicina apmeklēt Valsts robežsardzes jauno interneta vietni https://www.rs.gov.lv/lv, kur regulāri tiek publicēta aktuālā informācija ceļotājiem.

Kādā valodā jāuzrāda testa rezultāti

Noteikumos ir precizēts, ka testa rezultātus uzrāda angļu, franču, vācu vai krievu valodā.

Ja testa rezultātus pārvadātājam uzrāda pirms iekāpšanas transportlīdzeklī, tie var būt arī tās valsts valodā, no kuras ceļo uz Latviju.

Ja testa rezultātus Valsts robežsardzei vai Valsts policijai uzrāda, iebraucot Latvijā no Igaunijas un Lietuvas, tos var uzrādīt arī lietuviešu vai igauņu valodā (35.3 punkta 1. apakšpunkts).

Tas pats attiecas arī uz citiem dokumentiem, kas apliecina, ka persona nav infekcioza: ārsta izziņa, izziņa par antivielu esamību u. c.

Izņēmuma gadījumi

Prasības pirms ieceļošanas Latvijā veikt Covid-19 testu neattiecas uz vairākām iedzīvotāju grupām, kas uzskaitītas noteikumu 35.4 punktā.

Piemēram, prasības neattiecas uz:

  • bērniem, kas nav sasnieguši 11 gadu vecumu;
  • transporta un pasažieru pārvadājumu pakalpojumu sniedzēja darbiniekiem un pasažieru, kravas vai tehnisko reisu apkalpes locekļiem;
  • jūrniekiem, kuriem jānokļūst savā darbavietā uz kuģa vai nepieciešams atgriezties no tā;
  • diplomātiskā korpusa pārstāvjiem (saskaņā ar noteikumu 3. punktu);
  • Igaunijas un Lietuvas pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem un personām, kuras pastāvīgi dzīvo šajās valstīs un ieceļo Latvijā, lai dotos uz lidostu “Rīga” (ja var uzrādīt apstiprinājumu lidojumam).

UZMANĪBU!

Covid-19 tests (no 25. janvāra derīgs tikai infekcijas molekulāri bioloģiskais tests ar polimerāzes ķēdes reakciju (PĶR)) pirms iebraukšanas Latvijā ir jāveic arī personām, kuras ir saņēmušas pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19

Īpaša atruna pierobežas un Valkas iedzīvotājiem

Prasība ikreiz, iebraucot Latvijā, uzrādīt Covid-19 testu vai medicīnisku dokumentu, kas apliecina, ka persona nav infekcioza, netiek attiecināta arī uz personām, kuras ikdienā šķērso Latvijas robežu ar Lietuvu vai Igauniju (noteikumu 35.4 punkta 7. apakšpunkts):

  • lai pildītu darba pienākumus Lietuvā vai Igaunijā (ja var uzrādīt nodarbinātības faktu apliecinošu dokumentu);
  • lai saņemtu bērnu uzraudzības pakalpojumu vai apmeklētu pirmsskolas izglītības iestādi klātienē (uzrādot pakalpojuma sniedzēja vai izglītības iestādes izsniegtu izziņu);
  • lai apmeklētu izglītības iestādi, tostarp mūzikas vai mākslas skolu, kā arī interešu izglītības pulciņus (ja var uzrādīt izglītības iestādes izsniegtu izziņu);
  • lai pavadītu nepilngadīgu bērnu ceļā pie uzraudzības pakalpojuma sniedzēja vai uz bērnudārzu vai pilngadīgu izglītojamo ar speciālām vajadzībām (uzrādot pakalpojuma sniedzēja vai izglītības iestādes izglītojamam izsniegtu izziņu).

Prasība netiek attiecināta arī uz Valkas novada un Valgas pagasta iedzīvotājiem, kuriem savukārt robežas šķērsošanai nav nepieciešams apliecināms iemesls ar nosacījumu, ka viņi nepārvietojas ārpus Valkas un Valgas pašvaldību administratīvajām teritorijām (35.4 punkta 7. apakšpunkts un 58.5 punkts).

Noteikumi paredz iespēju, ka prasību var neattiecināt arī uz citām personu kategorijām, ja Valsts robežsardze konstatē, ka tās atbilst starptautiskajām tiesību normām, Latvijas valsts interesēm vai ir saistītas ar neatliekamiem apstākļiem, nepārvaramu varu vai humāniem apsvērumiem (35.4 punkta 8. apakšpunkts).

Ja personai ir pozitīvs Covid-19 tests

Jāuzsver, ka jaunā kārtība neliedz Covid-19 pozitīviem Latvijas valstspiederīgajiem un ES pastāvīgajiem iedzīvotājiem ar uzturēšanās atļauju Latvijā atgriezties mājās ar personīgo auto.

Ja valstī, kurā atrodas ar Covid-19 inficēta persona, vispār tiek pieļauta tās pārvietošanās (izolācijas pārtraukšana), tad iebraukšana Latvijas teritorijā netiek ierobežota ar privātu transportlīdzekli (“transportlīdzekli, kas neveic komercpārvadājumu”, 35.5 punkts). Tādā gadījumā, aizpildot anketu vietnē covidpass,lv, personai ir jānorāda, ka tā ir Covid-19 pozitīva.

Šīm personām, ierodoties Latvijā, ir pienākums ievērot stingras izolācijas prasības (54. punkts):

  • nepamest uzturēšanās vietu vai dzīvesvietu;
  • būt pieejamam saziņai un sadarbībai ar ģimenes ārstu un citām ārstniecības personām;
  • nepakļaut citas personas inficēšanās riskam, neveidot tiešus kontaktus ar citiem cilvēkiem (neuzņemt viesus, nedoties privātās vizītēs, uz darbu, sabiedriskām un publiskām vietām un telpām);
  • ievērot SPKC epidemiologa un ārsta norādījumus;
  • izolāciju pārtraukt tikai ar ārstējošā ārsta atļauju.

10 dienu pašizolācija arī tad, ja Covid-19 tests ir negatīvs

Vēl svarīgi uzsvērt, ka negatīvs tests negarantē, ka persona neatrodas agrīnā slimības inkubācijas stadijā vai neinficējas brauciena laikā. Tāpēc personām, kuras iebrauc Latvijā no SPKC sarakstā iekļautajām Covid-19 smagāk skartajām valstīm, arvien ir pienākums ievērot 10 dienu pašizolāciju dzīvesvietā (56. punkts).

Cilvēki tiek aicināti atbildīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un rūpīgi iepazīties ar to valstu epidemioloģiskās drošības prasībām, uz kurām ceļotājam ir jādodas vai kuras viņš grasās šķērsot. Ieteicams arī noskaidrot, vai un cik ātri valstī, kurā plānots uzturēties, būs iespējams veikt Covid-19 testu un kādas būs vietējās prasības, ja tas izrādīsies pozitīvs.

Noteikumi stājas spēkā vienlaikus ar līdzīga regulējuma ieviešanu Lietuvā un Igaunijā.

UZMANĪBU!

Ar papildu prasībām, kādas ir jāievēro, atgriežoties Latvijā no trešajām valstīm, var iepazīties skaidrojumā –

Stingrākas prasības ieceļotājiem no trešajām valstīm.

Labs saturs
21
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI