SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
11. februārī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
6
6

Līdz 6. aprīlim iebraukt valstī var tikai būtisku un neatliekamu iemeslu dēļ

Stājas spēkā 11.02.2021.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Papildināts 26. februārī. 

FOTO: Paula Čurkste, LETA

Līdz ārkārtējās situācijas beigām Latvijā tiek turpināti stingri ieceļošanas ierobežojumi – līdz 6. aprīlim iebraukt valstī varēs tikai būtisku un neatliekamu iemeslu dēļ.

īsumā
  • Līdz 6. aprīlim Latvijā varēs ieceļot tikai neatliekamas nepieciešamības gadījumos, ko apliecina attiecīgi dokumenti.
  • Latvijā var ieceļot personas, kurām pēdējo trīs diennakšu laikā ir veikts Covid-19 tests un tas ir negatīvs vai ir ārsta izziņa, kas apliecina, ka persona nav infekcioza.
  • Netiks veikti starptautiskie pasažieru pārvadājumi uz Apvienoto Karalisti, Īriju un Portugāli, kā arī no šīm valstīm.
  • Stingrāki ieceļošanas noteikumi paredzēti trešo valstu pilsoņiem, kuriem ir uzturēšanās atļauja Latvijā.

To paredz 25. februāra grozījumi Ministru kabineta (MK) rīkojumā Nr. 655 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, kurus piemēro līdz ārkārtējās situācijas beigām, kas šobrīd paredzētas 6. aprīlī. 

Rīkojums ir papildināts ar 5.49. punktu, nosakot, ka personas no Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valstīm, Šveices Konfederācijas un Apvienotās Karalistes ar starptautisko pasažieru pārvadājumiem vai privāto transportlīdzekli Latvijā varēs ieceļot tikai neatliekamas nepieciešamības gadījumos:

  • darbs;
  • mācības, studijas;
  • ģimenes apvienošana;
  • medicīnas pakalpojumu saņemšana;
  • tranzīts;
  • nepilngadīgo pavadīšana;
  • atgriešanās pastāvīgajā dzīvesvietā;
  • bēres.

Veselības ministrija šādu lēmumu pamato ar to, ka Eiropas Savienības valstīs šobrīd ir plaši izplatīts jaunais vīrusa paveids, kas ir 30 reizes infekciozāks, tāpēc ieceļošanas noteikumu atvieglošana,var izraisīt strauju vīrusa izplatību Latvijā. Pēdējās nedēļas laikā ir reģistrēti 8 jaunā Covid-19 paveida gadījumi Latvijā. Pieaugot jauno vīrusa paveidu izplatībai, pastāv iespējamība, ka tuvāko pāris nedēļu laikā stacionēto Covid-19 pacientu skaits varētu pat trīskāršoties.

Iebraukšanas iemesls jāpierāda

Personai, kas vēlas ieceļot, pašai būs jāapliecina, ka viņa atbilst noteiktajiem kritērijiem. To varēs izdarīt, aizpildot elektronisko anketu vietnē covidpass.lv. Starptautiskajam pasažieru pārvadātājam ir vizuāli jāpārliecinās par to, vai pasažieris ir iesniedzis šo pašapliecinājumu, un tikai tad pasažieri var ielaist transportlīdzeklī, piemēram, lidmašīnā vai autobusā.

Pārvadātājam nav pienākuma pārbaudīt informācijas patiesumu, bet viņam nav tiesību uzņemt reisā un pārvadāt personas, kuras nav aizpildījušas elektronisko anketu covidpass.lv un deklarējušas ieceļošanas mērķi.

Dokumentāli vai citi drošticami pierādījumi šī apgalvojuma patiesumam, aizpildot elektronisko anketu, nebūs jāpievieno, tomēr personām jāņem vērā, ka tādiem jābūt personas rīcībā un tie pēc Valsts robežsardzes vai Valsts policijas pieprasījuma jāspēj uzrādīt (5.49.1. apakšpunkts), paskaidrots grozījumu anotācijā.

Ārlietu ministrija skaidro, ka persona var neuzrādīt dokumentus, ja atbilstošā informācija, kas apliecina kādu no ieceļošanas mērķiem, jau ir pieejama valsts informācijas sistēmās. Piemēram, Iedzīvotāju reģistrā ir norādīta informācija par personas dzīvesvietu, civilstāvokli un tiešo radniecību.

Negatīvs Covid-19 tests un obligāta pašizolācija dzīvesvietā

Joprojām ir spēkā regulējums, ka Latvijā var ieceļot personas, kurām pēdējo trīs diennakšu laikā ir veikts Covid-19 tests un tas ir negatīvs.

Turklāt derīgs ir tikai viena veida tests, kas veikts pēc starptautiski atzītas precīzākās metodes, – polimeriāzes ķēdes reakcijas (PĶR) tests (Polymerase chain reaction (PCR) test). Personai, kas nesen (līdz trim mēnešiem) izslimojusi Covid-19, ir jāuzrāda ārsta izziņa, ka viņa nav infekcioza.

Negatīvs tests negarantē, ka persona neatrodas agrīnā slimības inkubācijas stadijā vai neinficējas brauciena laikā. Tāpēc personām, kas iebrauc Latvijā no Covid-19 skartajām valstīm, kuras ir iekļautas Slimību profilakses un kontroles centra sarakstā, arvien ir pienākums ievērot 10 dienu pašizolāciju dzīvesvietā.

Ieceļotāji no trešajām valstīm

Stingrāki noteikumi attiecināti uz trešo valstu pilsoņiem, kuriem ir uzturēšanās atļauja Latvijā.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” 37. punktā izsmeļoši uzskaitīti tie trešo valstu pilsoņi, kuri drīkst ieceļot Latvijā. To vidū (37.2. apakšpunkts) ir personas, kurām izsniegta uzturēšanās atļauja Latvijā.

Līdz ārkārtējās situācijas beigām ar uzturēšanās atļauju vien nebūs pietiekami. Rīkojuma 5.49.3. apakšpunkts paredz, ka minētajā laika periodā valstī nevarēs iebraukt trešo valstu pilsoņi ar uzturēšanās atļauju Latvijā, ja viņu ceļošanas mērķis neatbilst Ministru kabineta noteikumu Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” 37.1., 37.2, 37.3, 37.5.–37.13. un 37.15. apakšpunktā minētajiem ieceļošanas mērķiem.

Piemēram, Latvijā netiks liegta ieceļošana trešo valstu pilsonim – Latvijas termiņuzturēšanās atļaujas turētājam –, kas ir arī Latvijas pilsoņa laulātais un ir ieradies, lai izpildītu komersanta saistības vai studētu.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI