SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
21. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tava drošība
1
26
1
26

Mājsēde – kad pārvietoties ārpus mājām nakts stundās aizliegts

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Stingrā mājsēde jeb "lokdauns" noslēdzās 14. novembrī. Aktuālais drošības pasākumu apkopojums ir pieejams šeit – Kādi ierobežojumi ir spēkā ārkārtējās situācijas laikā no 15. novembra.

Mājsēde ir īpašs pārvietošanās ierobežojums jeb prasība nepamest dzīvesvietu konkrētā diennakts laikā. Tās mērķis ir iespējami mazināt galveno Covid-19 izplatības ceļu – klātienes kontaktēšanos.

FOTO: Lita Krone, LETA

Latvijā no 2021. gada 21. oktobra līdz 14. novembrim ir aizliegta visu iedzīvotāju pārvietošanās laikposmā no plkst. 20.00 līdz plkst. 5.00 jeb izsludināta mājsēde. Tāpat kā februāra mājsēdes laikā personām, kurām turpmāko četru nedēļu laikā attaisnojošu iemeslu dēļ nepieciešams pārvietoties ārpus mājām aizliegtajā laikposmā, jāaizpilda pašapliecinājums, kā arī jānēsā līdzi personu apliecinošs dokuments. LV portāls skaidro, kas pārvietošanās aizlieguma laikā ir attaisnojoši iemesli, kas ir pašapliecinājums un kas tajā jānorāda, kā arī to, ar kādām sankcijām jārēķinās, ja noteiktais ierobežojums netiks ievērots.

No 2021. gada 21. oktobra līdz 14. novembrim Latvijā uz četrām nedēļām izsludināta mājsēde, lai būtiski samazinātu Covid-19 infekcijas izplatību, mazinātu slogu veselības aprūpes sistēmai un glābtu iespējami vairāk cilvēku dzīvību.

Mājsēde ir īpašs pārvietošanās ierobežojums jeb prasība nepamest dzīvesvietu konkrētā diennakts laikā. Tās mērķis ir iespējami mazināt galveno Covid-19 izplatības ceļu – klātienes kontaktēšanos.

Tādējādi Grozījumu Ministru kabineta 2021. gada 9. oktobra rīkojumā Nr. 720 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” (turpmāk – grozījumi MK rīkojumā) 5.49.1. punkts paredz, ka no 2021. gada 21. oktobra līdz 14. novembrim ir aizliegta iedzīvotāju pārvietošanās laikposmā no plkst. 20.00 līdz plkst. 5.00, nosakot pienākumu iedzīvotājiem uzturēties savā dzīvesvietā vai uzturēšanās vietā, tai skaitā samazināt tiešus kontaktus ar citiem cilvēkiem.

Proti, pastiprinātie drošības pasākumi mājsēdes periodā ietver liegumu visiem iedzīvotājiem neatkarīgi no vakcinācijas statusa atrasties ārpus savas pastāvīgās dzīvesvietas no plkst. 20.00 vakarā līdz plkst. 5.00 rītā.

Uz ko pārvietošanās aizliegums nav attiecināms

Saskaņā ar grozījumiem MK rīkojumā aizliegums pārvietoties, ja persona uzrāda aizpildītu apliecinājumu un personu apliecinošu dokumentu, nav attiecināms uz:

  • personām, kuras dodas uz darba vai dienesta vietu vai no tās veic darba vai dienesta pienākumus;
  • pārvietošanos, kas nepieciešama psiholoģiskā atbalsta, ārstniecības pakalpojumu (tai skaitā vakcinācijas pret Covid-19 infekciju) vai dzīvnieku veterinārmedicīniskās aprūpes pakalpojumu saņemšanai vai diennakts aptiekas apmeklējumam;
  • pārvietošanos, lai nokļūtu līdz pasažieru pārvadājumu sniegšanas vietai lidostā, ostā, dzelzceļa stacijā vai autoostā vai atgrieztos no tās dzīvesvietā.

Kas ir pašapliecinājums

Pašapliecinājums ir apliecinājums, kuru persona aizpilda:

  • rakstiski speciālā veidlapas paraugā;
  • rakstiski pēc parauga uz baltas lapas;
  • elektroniski viedierīcē.

Pašapliecinājuma veidlapas paraugs latviešu valodā, kā arī angļu valodā un krievu valodā atrodams Valsts policijas mājaslapā, kā arī citu valsts institūciju tīmekļvietnēs.

Pašapliecinājums jāaizpilda:

  • katrai personai individuāli;
  • pirms telpu pamešanas.

Kas jānorāda pašapliecinājumā

Atbilstoši Valsts policijas publiski sniegtajai informācijai pašapliecinājumā personai jānorāda:

  • vārds un uzvārds;
  • personas kods;
  • dzīvesvietas vai uzturēšanās vietas adrese;
  • darbavietas nosaukums, adrese, kontaktinformācija;
  • dzīvesvietas/uzturēšanas vietas/darba vietas atstāšanas iemesls un laiks;
  • pārvietošanās galamērķis;
  • paraksts.

Ja dzīvesvietas atstāšanas iemesls ir darba pienākumu pildīšana, apliecinājumā jānorāda arī darba vietas nosaukums un vadības (kontaktpersonas) kontakttālrunis vai pakalpojuma saņemšanas vieta.

Proti, saskaņā ar grozījumiem MK rīkojumā personām, kuras dodas uz darba vai dienesta vietu vai no tās veic darba vai dienesta pienākumus, apliecinājumā jānorāda: savs vārds, uzvārds; personas kods; dzīvesvietas adrese; dzīvesvietas vai uzturēšanās vietas atstāšanas iemesls un laiks; darbavietas nosaukums; adrese un darba devēja vai tās norīkotas kontaktpersonas tālruņa numurs (Grozījumu MK rīkojumā 5.49.2. punkts).

Savukārt personām, kurām nepieciešama psiholoģiskā atbalsta, ārstniecības pakalpojumu (tai skaitā vakcinācijas pret Covid-19 infekciju) vai dzīvnieku veterinārmedicīniskās aprūpes pakalpojumu saņemšana, nepieciešams diennakts aptiekas apmeklējums vai nepieciešams nokļūt līdz pasažieru pārvadājumu sniegšanas vietai lidostā, ostā, dzelzceļa stacijā vai autoostā vai atgriezties no tās dzīvesvietā, apliecinājumā jānorāda: savs vārds, uzvārds; personas kods; dzīvesvietas vai uzturēšanās vietas adrese; dzīvesvietas vai uzturēšanās vietas atstāšanas iemesls un laiks; pakalpojuma saņemšanas vieta (Grozījumu MK rīkojumā 5.49.3. punkts).

Kam jāuzrāda pašapliecinājums

Saskaņā ar Valsts policijas sniegto informāciju aizpildīts pašapliecinājums jāuzrāda pēc Valsts policijas vai pašvaldības policijas pārstāvja pieprasījuma.

Vienlaikus personām, kurām attaisnojošu iemeslu dēļ mājsēdes laikā nepieciešams pārvietoties ārpus savas dzīvesvietas vai uzturēšanās vietas, jābūt līdzi personu apliecinošam dokumentam – pasei vai personas apliecībai (eID kartei).

Atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem

Valsts policija ir sniegusi atbildes uz iedzīvotāju biežāk uzdotajiem jautājumiem:

  • Ja jādodas pakaļ ģimenes loceklim uz lidostu mājsēdes laikā, vai to drīkst darīt?

Jā, personai, kura dodas pakaļ ieceļotājam, jābūt līdzi aizpildītam pašapliecinājumam, personu apliecinošam dokumentam, kā arī ieceļotāja lidmašīnas biļetes kopijai.

  • Vai es varu izvest ārā suni pēc plkst. 20.00?

Jāsaprot, ka šie īpašie piesardzības ierobežojumi ir ieviesti, lai samazinātu Covid-19 izplatības iespējas! Aicinām rast iespēju dzīvniekus izvest pastaigā līdz pulksten 20.00, tomēr, ja nav šādas iespējas, tad pēc pulksten 20.00 drīkst vest dzīvnieku īslaicīgā pastaigā savas dzīvesvietas tuvumā. Atgādinām, ka izvest ārā suni vienlaikus drīkst viens cilvēks, nevis visa ģimene.

Ja šāda nepieciešamība rodas un iedzīvotāji izturas atbildīgi, policija uz to raudzīsies ar sapratni.

  • Vai taksometri varēs strādāt? 

Taksometra pakalpojumu persona var izmantot, lai dotos uz darbu vai no tā vai lai atgrieztos dzīvesvietā, vai uz ārstniecības iestādi, vai veterinārmedicīnas iestādi vai no tās, kā arī nokļūšanai līdz pasažieru pārvadājumu sniegšanas vietai lidostā, ostā, dzelzceļa stacijā vai autoostā.

Taksometrā var atrasties tikai viens pasažieris vai vienas mājsaimniecības locekļi, vai pasažieris kopā ar nepilngadīgu bērnu vai personu, kurai nepieciešama asistenta palīdzība vai kurai ir objektīvas grūtības vecuma vai funkcionālo traucējumu dēļ.

Kāds ir sods, ja mājsēde netiek ievērota

Likuma “Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli21. pants paredz, ka par ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu tiek piemērots naudas sods fiziskajai personai no 2 līdz 400 naudas soda vienībām (no 10 līdz 2000 eiro), bet juridiskajai personai – no 28 līdz 1000 naudas soda vienībām (no 140 līdz 5000 eiro).

Minētajā likumā noteikts, ka administratīvā pārkāpuma procesu par šī likuma 21. pantā minētajiem pārkāpumiem veic Valsts policija vai pašvaldības policija.

Valsts policija atgādina – katrs gadījums tiek vērtēts individuāli.

Labs saturs
26
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI