SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. janvārī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
10
10

Bērniem bāreņiem lielāks atbalsts patstāvīgas dzīves sākšanai

Stājas spēkā 01.01.2021.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Bārenim pēc pilngadības sasniegšanas jāgatavojas patstāvīgai dzīvei. Tāpēc ir paredzēta palīdzība sākotnējai iedzīves iegādei – mīkstajam inventāram un sadzīves priekšmetiem, tas ir, gultai, krēslam, skapim, gultas veļai, virtuves piederumiem.

FOTO: Freepik

Šogad palielināts sociālais atbalsts bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, kuri sasnieguši pilngadību.

Jaunās materiālā atbalsta summas noteiktas Ministru kabineta noteikumu Nr. 857 “Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās” grozījumos, kas stājās spēkā šīgada 1. janvārī.

Palielinātā finansiālā palīdzība ir saistīta ar valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta piemērošanas izmaiņām, jo vairāki maksājumi bāreņiem iepriekš bija piesaistīti šim pabalstam. Jaunās summas noteiktas, pamatojoties uz šogad sociālās aizsardzības jomā noteiktajiem minimālo ienākumu sliekšņiem.  Vienlaikus ir ņemta vērā atsevišķa grupa – bāreņiem ar invaliditāti kopš bērnības pabalsti paredzēti paaugstinātā apmērā.

No 2021. gada 1. janvāra bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem ir paredzēts:

  • vienreizējs pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai – 218 eiro;
  • vienreizējs pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai, ja ir invaliditāte kopš bērnības, – 327 eiro;
  • ikmēneša pabalsts, ja mācās, – 109 eiro;
  • ikmēneša pabalsts, ja mācās un ir invaliditāte kopš bērnības, – 163 eiro;
  • palielināts pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei – 820,05 eiro.

Noteikumu grozījumi paredz pārejas periodu pabalsta sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādes izmaksai, nosakot, ka pabalstu, kas piešķirts no 2021. gada 1. janvāra, pašvaldība varēs pārrēķināt un izmaksāt līdz 2021. gada 30. jūnijam, informēja Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists Egils Zariņš.

Saskaņā ar noteikumu 30. punktu pašvaldība, kuras bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi, pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās pilngadību sasniegušajam bērnam piešķir vienreizēju pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei sakarā ar patstāvīgas dzīves uzsākšanu. Minētā pabalsta apmērs nedrīkst būt mazāks par 820,05 eiro, un tas paredzēts, lai aprīkotu mājokli ar nepieciešamajiem sadzīves priekšmetiem un mīksto inventāru. Sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra minimums patstāvīgas dzīves uzsākšanai uzskaitīts noteikumu 5. pielikumā.

Jāatgādina, ka Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 12. pantā noteikts, ka pašvaldības sociālajam dienestam pēc tam, kad saņemta informācija par bāreņa vai bez vecāku gādības palikuša bērna pilngadību un ārpusģimenes aprūpes beigšanos, ir pienākums izvērtēt viņa vajadzības un resursus un pēc patstāvīgas dzīves uzsākšanas sniegt nepieciešamos atbalsta pasākumus.

Pašvaldības pienākums ir arī palīdzēt bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam ar mājokli likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” noteiktajā kārtībā. Šogad tiek mainīts sociālās palīdzības apmērs, arī mājokļa pabalsta piešķiršanas nosacījumi, un šīs izmaiņas attieksies arī uz bāreņiem.

Ar grozījumiem ir papildināta likuma 25.2 panta piektā daļa, saskaņā ar kuru pašvaldības dome saistošajos noteikumos paredz kārtību, kādā izmaksājams mājokļa pabalsts bez vecāku gādības palikušajam bērnam. Papildus likumā noteikts, ka šā pabalsta apmēru pašvaldība nosaka, ievērojot Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikto mājokļa pabalsta aprēķināšanu. Piešķirot mājokļa pabalstu bez vecāku gādības palikušam bērnam, pašvaldība nevērtēs šā bērna ienākumus un materiālo stāvokli.

Mājokļa pabalsta aprēķinā turpmāk ņems vērā ne tikai izdevumus par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu (apkure, elektroenerģija u. c.), bet arī izdevumus par telekomunikāciju un interneta pakalpojumiem; par ūdens skaitītāja uzstādīšanu un verifikāciju. Likuma grozījumu pārejas noteikumi paredz, ka šī norma stāsies spēkā 2021. gada 1. aprīlī.

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 12. pantā, kurā noteiktas bērna sociālās tiesības, paredzēts: katram bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam valsts un pašvaldība nodrošina Ministru kabineta noteiktās sociālās garantijas.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI