SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
20. novembrī, 2020
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Mājoklis
8
8

Precizē granta saņemšanas nosacījumus programmā “Balsts”

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Uz programmas “Balsts” subsīdiju mājokļa iegādei var pretendēt daudzbērnu ģimenes (trīs un vairāk bērni, kā arī gadījumos, ja ir divi bērni un ir iestājusies grūtniecība), kas bankā ņem kredītu mājokļa iegādei vai būvniecībai.

FOTO: Freepik

Jaunās mājokļu atbalsta programmas “Balsts” subsīdiju piešķiršanai daudzbērnu ģimenes var pieteikties no novembra vidus. Grozot noteikumus par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai, precizēti nosacījumi subsīdiju piešķiršanai. Normatīvā noteikts datums, kad piemērojama jaunā programma, konkretizēti iesniedzamie dokumenti un datu avoti ienākumu noteikšanai, kā arī personu loks, kurām šie ienākumi vērtējami.

īsumā
  • Uz programmas “Balsts” subsīdiju mājokļa iegādei var pretendēt daudzbērnu ģimenes, kas bankā ņem kredītu mājokļa iegādei vai būvniecībai.
  • Ģimenes kopējiem ienākumiem iepriekšējā taksācijas gadā uz vienu ģimenes locekli jābūt līdz 17 000 eiro pirms nodokļu nomaksas.
  • Personas, kuras jau noslēgušas hipotekārā aizdevuma līgumu ar kredītiestādi, sākot no šī gada 1. jūlija, un kuras atbilst noteikumos ietvertajiem subsīdijas “Balsts” kritērijiem, varēs pieteikties kredītiestādē granta saņemšanai līdz 2021. gada 30. jūnijam.
  • Noteikumos precizēti iesniedzamie dokumenti un datu avoti ienākumu noteikšanai subsīdijas “Balsts” saņemšanai, kā arī precizēts personu loks, kurām šie ienākumi vērtējami.
  • Subsīdijas “Balsts” piešķiršanai tiks vērtēti ienākumi par iepriekšējo taksācijas gadu.

“Kvalitatīva un ģimenes vajadzībām atbilstoša mājokļa pieejamība ir viena no šī brīža valsts prioritātēm. Kā zināms, daudzbērnu ģimenēm ir nepieciešams ilgāks laiks, lai izveidotu uzkrājumus mājokļa pirmajai iemaksai, īpaši ņemot vērā, ka nepieciešams arī lielāks mājoklis. Subsīdijas “Balsts” atbalsta mehānisma ieviešana palīdzēs daudzbērnu ģimenei tikt pie lielāka vai labāka mājokļa,” uzsver ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Attīstības finanšu institūcijas “Altum”” (“Altum”), kas administrē mājokļu atbalsta programmu, privātpersonu garantiju daļas vadītājs Andris Veismanis norāda, ka finansējums programmai "Balsts" ir atvēlēts pietiekami. Ik gadu mājokļu garantiju programmas ietvaros pie iestādes griežas 150–170 daudzbērnu ģimenes, un, kā aplēsusi “Altum”, “Balsta” subsīdiju programma varētu būt tikpat populāra.

Patlaban “Balsts” partneriem jau ir pievienojusies SEB banka, un tuvākajā laikā tiks pabeigta sadarbības līgumu slēgšana arī ar citām bankām.

“Balsta” subsīdiju nosacījumi

LV portāls jau rakstīja, ka ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Nr. 95 “Noteikumi par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai”, kas stājās spēkā 1. jūlijā, daudzbērnu ģimenēm tika ieviesta atbalsta programmas "Balsts" subsīdija, kā arī pilnveidota līdzšinējā garantijas programma mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem – līdz 250 000 eiro palielināta maksimālā piešķiramā summa, kā arī paplašinātas tiesības pretendēt ģimenēm, kurās ģimenes pieaugums vēl tikai gaidāms.

  • Uz programmas “Balsts” subsīdiju mājokļa iegādei var pretendēt daudzbērnu ģimenes (trīs un vairāk bērni, kā arī gadījumos, ja ir divi bērni un ir iestājusies grūtniecība), kas bankā ņem kredītu mājokļa iegādei vai būvniecībai.
  • Ģimenes kopējiem ienākumiem iepriekšējā taksācijas gadā uz vienu ģimenes locekli jābūt līdz 17 000 eiro pirms nodokļu nomaksas. Tāpat saņēmējam jābūt Latvijas nodokļu rezidentam vismaz pēdējos 12 mēnešus.
  • Granta saņēmējam, t.i., vienam no vecākiem, īpašumā nevar būt cita dzīvojamā telpa –  māja, dzīvoklis, dzīvojamās telpas daļa vai vasarnīca.
  • Subsīdija nevar būt lielāka kā 50% apmērā no kopējās nekustamā īpašuma iegādes darījuma vai būvprojekta apjoma summas.
  • Lai saņemtu "Balsts" subsīdiju, izvēlētā nekustamā īpašuma darījuma summa nevar pārsniegt 250 000 eiro.
  • Subsīdiju ir iespējams saņemt tikai vienu reizi, taču to var saņemt tie, kas jau iepriekš saņēmuši “Altum” garantiju.
  • Ja saņem grantu, “Altum” nav jāveic komisijas maksa.

No 8000 līdz 12 000 eiro

Subsīdijas apjoms tiek noteikts, balstoties uz vairākiem kritērijiem. Trīs bērnu ģimenēm (arī, ja trešais vēl gaidāms) grants ir 8000 eiro parastam mājoklim vai 10 000 eiro, ja mājoklis atbildīs energoefektivitātes prasībām par gandrīz nulles enerģijas ēkām.

Savukārt četru un vairāk bērnu ģimenēm (arī, ja ceturtais vēl gaidāms) subsīdija ir 10 000 eiro parastam mājoklim vai 12 000 eiro, ja mājoklis atbildīs energoefektivitātes prasībām par gandrīz nulles enerģijas ēkām.

Kādos gadījumos aizdevums var būt bez pirmās iemaksas

Atbalsta programmas “Balsts” subsīdiju var saņemt arī tad, ja aizdevumam nepiešķir garantiju, bet abus atbalstus – garantiju un grantu – var arī saņemt kopā, skaidro A. Veismanis, ilustrējot teikto ar šādu piemēru.

Ja nekustamā īpašuma pirkuma summa ir 70 000 eiro, bez garantijas bankas prasītā pirmā iemaksa pārsvarā ir 15% no darījuma summas, t.i., 10 500 eiro. Ja pirkumam piesaista subsīdiju 8000 eiro, klientam pašam ir nepieciešama līdzdalība 2500 eiro. Tātad aizdevums ir 59 500 eiro.

Ja saņem garantiju nekustamā īpašuma iegādei 70 000 eiro vērtībā, minimālā līdzdalība tiek noteikta 5% no aizdevuma, t.i., 3500 eiro. Ja „Balsta” subsīdijā saņem 8000 eiro, tad šajā gadījumā pircēja pirmā iemaksa var arī nebūt. Bankas aizdevums ir 66 500 eiro.

Programmas darbības sākums – 1. jūlijs

Atbilstoši noteikumiem subsīdijas “Balsts” nosacījumi stājās spēkā 2020. gada 1. jūlijā, taču tā faktiskā pieejamība personām ir atkarīga no termiņa, kad “Altum” un kredītiestādes noslēdz sadarbības līgumus un izstrādā ieviešanas nosacījumus, kas kredītiestādēm notiek atšķirīgos termiņos.

Lai nodrošinātu vienādus nosacījumus visiem subsīdijas “Balsts” nosacījumiem atbilstošajiem pretendentiem, kas kvalificējas daudzbērnu ģimenes statusam, 17. novembra sēdē Ministru kabinetā apstiprinātās izmaiņas “Noteikumos par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai” paredz, ka personas, kuras jau noslēgušas hipotekārā aizdevuma līgumu ar kredītiestādi, sākot no šī gada 1. jūlija, un kuras atbilst noteikumos ietvertajiem subsīdijas “Balsts” kritērijiem, varēs pieteikties kredītiestādē subsīdijas “Balsts” saņemšanai līdz 2021. gada 30. jūnijam.

Šajā gadījumā subsīdija “Balsts” tiek piešķirta, pirms termiņa dzēšot aizņēmēja neizpildītās parādsaistības attiecībā uz dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai ņemto aizdevumu piešķirtās subsīdijas “Balsts” apmērā.

Datu avoti ienākumu noteikšanai

“Noteikumi par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai” 4. punkta 4.9. apakšpunkts paredz, ka aizņēmēja ienākumu noteikšanai nepieciešami dati par ienākumiem pēdējos 12 mēnešos. Taču dažādiem nodokļu režīmiem atšķiras ienākumu deklarēšanas termiņi Valsts ieņēmumu dienestā, tādēļ, piemēram, algotiem darbiniekiem vai pašnodarbinātām personām dati par ienākumiem pēdējos 12 mēnešos nav salīdzināmi, norādīts likumprojekta anotācijā.

Noteikumu grozījumi paredz, ka ienākumus vērtē atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta izziņai vai kredītinformācijas biroja datiem par aizņēmēja vai solidāro aizņēmēju un galvinieka ienākumiem par iepriekšējo taksācijas gadu. Satura ziņā līdzvērtīgu citas valsts nodokļu administrācijas izziņu izsniedz, ja persona pretendē uz atbalsta programmas “Balsts” subsīdiju un citās valstīs gūtos ienākumus izmanto, nosakot aizņēmēja spēju atmaksāt aizdevumu.

Personas, kurām vērtē ienākumus

Subsīdijas “Balsts” saņemšanai vērtē abu bērna vecāku ienākumus. Bieži bērna vecāki dzīvo šķirti, un subsīdijas “Balsts” pretendents nevar saņemt informāciju par otra bērna vecāka ienākumiem, līdz ar to nevar pieteikties subsīdijas “Balsts” saņemšanai no sevis neatkarīgu iemeslu dēļ, norādīts likumprojekta anotācijā.

Lai novērstu šādas problēmsituācijas, noteikumi paredz, ka ienākumus subsīdijas “Balsts” saņemšanai vērtē aizņēmējam vai solidāriem aizņēmējiem un galvotājam. Ienākumus noteiks, summējot aizņēmēja un solidāro aizņēmēju vai galvotāju ienākumus un dalot ar visu minēto personu, kā arī bērnu, kas dzīvo kopā ar aizņēmēju un ir aizņēmēja apgādībā, skaitu.

Kādos gadījumos grants jāatmaksā

Noteikumi paredz, ka subsīdijas “Balsts” saņēmējam ir pienākums atmaksāt saņemto grantu, ja viņš sniedzis garantētājam vai aizdevējam nepatiesu informāciju par atbilstību subsīdijas “Balsts” nosacījumiem vai arī subsīdija nav izmantota dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai un būve nav nodota ekspluatācijā.

Aizdevumi 1,13 miljardu eiro apmērā

Mājokļu garantiju programmu kopš 2015. gada administrē “Altum”. Kā liecina šīs finanšu institūcijas statistika, aptuveni 50% visu hipotekāro kredītu Latvijā tiek izsniegti ar “Altum” garantiju. Ģimenēm ar bērniem, kurās aug ap 22 000 bērnu, piešķirts vairāk nekā 14 500 garantiju, to kopsumma ir 110 miljoni eiro. “Altum” garantiju mājokļa iegādei izmantojuši arī 2500 jaunie speciālisti.

Bankas ar “Altum” garantiju palīdzību hipotekāros kredītos ģimenēm ar bērniem ir izsniegušas 1,13 miljardu eiro apmērā.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI