SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
18. novembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Pašvaldības
6
6

Pašvaldības vairs neizdos masu informācijas līdzekļus

Stājas spēkā 18.11.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien, 18. novembrī, spēkā stājas grozījumi likumā “Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem”, kas paredz, ka pašvaldības vairs nevarēs dibināt un izdot preses izdevumus un citus masu informācijas līdzekļus. Līdz šim nodibinātie pašvaldību mediji ir jāizslēdz no Uzņēmuma reģistra uzturētā masu informācijas līdzekļu reģistra.

Līdz šim likumā “Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem” 8. pantā bija noteikts, ka tiesības dibināt un izdot masu informācijas līdzekļus ir juridiskajām un fiziskajām personām, kā arī personālsabiedrībām. Savukārt 5. novembrī Saeimā trešajā lasījumā pieņemtie grozījumi papildina 8. panta pirmo daļu ar vārdiem “izņemot pašvaldības un to iestādes”.

Likumprojekta anotācijā ir paskaidrots, ka priekšlikumi paredz izteikt likuma 8. panta pirmo daļu, nosakot, ka pašvaldības nedibina un neizdod masu informācijas līdzekļus. Norma attieksies uz tiem izdevumiem, kas ir reģistrēti masu informācijas līdzekļu reģistrā, kuru īpašnieks ir pašvaldība kā publisko tiesību juridiskā persona. Ja pašvaldība ir dibinātājs, taču vēlāk masu informācijas līdzeklis ir, piemēram, privatizēts, proti, izdevējs ir privāto tiesību juridiskā persona vai fiziskā persona, vai personālsabiedrība, tad norma uz šādu situāciju nav attiecināma.

Pārejas noteikumos norādīts, ka pašvaldības un to iestādes līdz 2020. gada 31. decembrim iesniedz pieteikumu Uzņēmumu reģistram par to īpašumā esošo masu informācijas līdzekļu izslēgšanu no reģistra. Valsts nodeva šādos gadījumos netiek maksāta. Ja minētajā termiņā nav saņemts masu informācijas līdzekļa īpašnieka paziņojums par izslēgšanu no reģistra, Uzņēmumu reģistra valsts notārs veic grozījumus reģistrā un šādus masu informācijas līdzekļus no reģistra izslēdz līdz 2021. gada 31. decembrim.

Grozījumu mērķis nav vērsts pret pašvaldību pienākumu īstenot sabiedrības informēšanas aktivitātes, norādīts anotācijā. Tas ir sakārtot mediju vidi atbilstoši preses brīvības tiesiskajai izpratnei, nodalot valsts pārvaldes publisko tiesību ietvaros īstenotās sabiedrisko attiecību un informēšanas aktivitātes no mediju darbības.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka Augstākās tiesas 2017. gada 13. februāra lēmumā lietā SKA-613/2017 norādīts, ka nepieciešams ierobežot publisko tiesību juridisko personu (valsts, pašvaldību u. c.) darbību mediju tirgū.

LV portāls jau rakstīja, ka Uzņēmumu reģistra masu informācijas līdzekļu reģistrā patlaban ir reģistrēti 139 masu informācijas līdzekļi, kuru dibinātāji vai izdevēji ir pašvaldības un to iestādes.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI