SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
15. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tava drošība

Kādi pulcēšanās ierobežojumi jāievēro publiskos un privātos pasākumos

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

No 30. oktobra Latvijā stājas spēkā stingrāki pulcēšanās ierobežojumi gan privātos, gan publiskos pasākumos. Piemēram, privātos pasākumos drīkst vienkopus pulcēties ne vairāk kā 10 cilvēki. Savukārt publiskos pasākumos – ne vairāk kā 300 cilvēki. Ierobežojumi jāievēro gan telpās, gan ārpus tām. Nosacījumi nedaudz atšķiras atkarībā no pasākuma vai pakalpojuma veida, piemēram, ir pilnībā aizliegti jebkādi organizēti izklaides pasākumi bērniem.

Ierobežojošo pasākumu kopums, kuru mērķis ir apturēt jeb pārraut Covid-19 infekcijas izplatības ķēdi, ir noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”.

Pulcēšanās ierobežojumi publiskos pasākumos un pakalpojumu sniegšanas vietās

Noteikumu 14. punkts paredz, ka līdz gada beigām (31. decembrim) publisku pasākumu vai saimniecisko pakalpojumu sniegšanās vietā var uzturēties ne vairāk kā:

  • 300 cilvēku iekštelpās;
  • 300 cilvēku ārtelpās.

! Noteiktais maksimālais pieļaujamais personu skaits neietver darbiniekus, kas ir tieši saistīti ar pasākuma norises nodrošināšanu (17. punkts).

PAPILDU NOSACĪJUMS pasākumiem ārā – līdz 31. decembrim ir AIZLIEGTS organizēt tādus pasākumus, kuros piedalās vairāk par 300 dalībniekiem un notiek aktīva personu pārvietošanās (piemēram, nūjošana, skriešana, tostarp maratoni).

PAPILDU PRASĪBA pasākumiem telpās – līdz 31. decembrim, organizējot pasākumus (vēršam uzmanību, ka ir svītrots vārds – publisks) iekštelpās, tostarp muzejos, bibliotēkās, kultūras centros, izstāžu zālēs, teātru ēkās, koncertzālēs, kinoteātros, kongresu un konferenču centros, apmeklētāji atrodas fiksētās, personalizētās sēdvietās.

Tas nozīmē, ka notikt var teātra izrādes, koncerti, kinoseansi un konferences, bet ne diskotēkas un citi pasākumi bez noteiktām sēdvietām.

Un vēl – līdz 15. novembrim ir AIZLIEGTS sniegt saimnieciskos pakalpojumus un organizēt pasākumus, kas saistīti ar bērnu izklaidi (piemēram, bērnu viesību organizēšana, izklaides un atrakciju centru, batutu parku, bērnu rotaļu istabu, bērnu pieskatīšanas istabu darbība, tostarp tirdzniecības centros) (16.5 punkts).

Kas vēl jāņem vērā, nosakot pieļaujamo dalībnieku/apmeklētāju skaitu

Tāpat kā iepriekš, ja tiek organizēts pasākums vai sniegts saimnieciskais pakalpojums, nosakot pieļaujamo dalībnieku/apmeklētāju skaitu, ir jāievēro vēl šādi papildu nosacījumi:

  1. pasākuma norises vai saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas vietā atrodas ne vairāk kā 50% no kopējā cilvēku skaita, ko pieļauj vietas platība un infrastruktūra;
  2. vienai personai telpā tiek nodrošināti ne mazāk kā 3 m2 no pasākuma norises vai saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas vietas platības;
  3. pasākuma organizators vai saimnieciskā pakalpojuma sniedzējs nodrošina publiski pieejamu informāciju par maksimāli pieļaujamo cilvēku skaitu attiecīgajā vietā.

! Nosakot pieļaujamo apmeklētāju skaitu, šīs prasības ir jāievēro kultūrvietās, izstāžu zālēs un baznīcās arī tad, ja netiek organizēts pasākums, jo tur iespējama aktīva cilvēku plūsma arī ikdienā (21. un 21.1 punkts).

Atkāpes no ierobežojumiem organizētos pasākumos

Pirmajā punktā minēto prasību var neievērot, ja pasākumā tiek nodalītas personu grupu plūsmas, kas nepārsniedz 300 cilvēku katrā grupā (16.1 punkts).

Otrajā punktā minētā prasība neattiecas uz kultūras pasākumiem un konferencēm, kurās apmeklētāji atrodas fiksētās un personalizētās sēdvietās (16.1 punkts). Minētajos pasākumos blakus sēdvietās var atrasties:

  • ne vairāk kā divas personas, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi;
  • ne vairāk kā četras personas, kas ir vienas mājsaimniecības locekļi.

Starp katrām blakus esošajām attiecīgi divām vai četrām sēdvietām tiek nodrošināta viena metra distance vai aizsargbarjera.

Taču svarīgi paturēt prātā: pametot sēdvietu, personai ir jāievēro divu metru fiziskā distance.

Ierobežojumi arī privātos pasākumos

Tā kā lielā mērā Covid-19 izplatība notiek mājsaimniecībās starp ģimenes locekļiem, nepieciešams ierobežot privāto pasākumu norisi, lai novērstu Covid-19 izplatību no mājsaimniecības uz mājsaimniecību.

Noteikumu 14.1 punktā ir noteikts, ka līdz pat gada beigām, 31. decembrim, privātos pasākumos vienlaikus uzturas ne vairāk kā:

  • 10 cilvēku iekštelpās;
  • 10 cilvēku ārtelpās.

Kā norādīts noteikumu grozījumu anotācijā, par privātu pasākumu uzskata arī tādas organizētas darbības kā laulību ceremonijas, bēres, kristības, uz kuriem attiecas visi noteikumos paredzētie nosacījumi. Tāpat arī jebkādas darbības reliģiskās darbības veikšanas vietās, kuras nav publiski pieejamas, ir uzskatāmas par privātajiem pasākumiem. 

Tirdzniecības vietas un sabiedriskā ēdināšana

Ja netiek rīkots pasākums, arī tirdzniecības vietām un ēdināšanas iestādēm netiek noteikts konkrēts cilvēku skaita ierobežojums, jo šajās vietās var būt aktīva cilvēku plūsma, bet tiek noteikts, ka telpās ir jānodrošina ne mazāk kā 3 muz cilvēku, lai cilvēkiem būtu iespēja ievērot 2 metru distanci. 

Proti, gan tirdzniecības pakalpojuma sniedzējiem, gan sabiedriskās ēdināšanas iestādēm (restorāniem, kafejnīcām, bāriem) vienam apmeklētājam jānodrošina ne mazāk kā 3 m2 no publiski pieejamās telpu platības (19. un 20.1. punkts).

Apmeklētājiem redzamās vietās (vismaz pie ieejas un kases) ir izvietota skaidri salasāma publiski pieejama informācija, tostarp svešvalodā, par maksimāli pieļaujamo personu skaitu, kas vienlaikus var atrasties pakalpojuma sniegšanas vietā.

Atļautais cilvēku skaits pie viena galdiņa ēdināšanas iestādē:

  • iekštelpās var sēdēt ne vairāk kā 4 cilvēki, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi (ārtelpās šāda ierobežojuma nav);
  • starp galdiņiem ir jānodrošina 2 m distance, ja starp tiem nav norobežojošas sienas;
  • apmeklētāji atrodas tikai sēdvietās (tas nozīmē, ka šādās atpūtas vietās nav atļauts dejot. Šī drošības prasība ir spēkā ir līdz gada beigām – 31. decembrim).

Šāds princips attiecas arī uz naktsklubiem, bāriem un tamlīdzīgām izklaides vietām. Tas nozīmē, ka līdz gada beigām iekštelpās nevar notikt diskotēkas, stāvkoncerti un līdzīgi pasākumi, kur nav sēdvietu. Arī ikdienā sabiedriskās ēdināšanas vietās cilvēkiem  jābūt sēdvietās, lai nepieļautu, piemēram, drūzmēšanos pie bāra letes.

Ierobežots darba laiks: kultūras, sporta, izklaides un reliģiskās darbības veikšanas vietas, kā arī sabiedriskās ēdināšanas vietas darbu uzsāk ne agrāk kā plkst. 6.00 un beidz ne vēlāk kā plkst. 24.00.

Sabiedriskās ēdināšanas vietas pēc pusnakts drīkst izsniegt ēdienu tikai līdzņemšanai (24. punkts).

UZZIŅAI

Ministru kabineta noteikumi Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” ir izdoti, pamatojoties uz Epidemioloģiskās drošības likumā un Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā iekļauto likumdevēja pilnvarojumu Ministru kabinetam.

Ministru kabineta noteikumos var noteikt personu tiesību ierobežojumus, kurus saskaņā ar Satversmi var paredzēt likumā, ja vien tie izdoti, pamatojoties uz likumu, publicēti normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, ir pietiekami skaidri formulēti, lai adresāts varētu izprast savas tiesības un pienākumus, kā arī atbilst tiesiskas valsts principiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI