SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Ņikona
LV portāls
09. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 14 minūtes
2
50
2
50

Covidpass: elektroniskā anketa jāiesniedz 48 h laikā līdz iebraukšanai Latvijā

Stājas spēkā 12.10.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Personām, kas iebrauks Latvijā līdz 11. oktobra plkst. 23.59, vēl būs jāaizpilda papīra anketas, par kurām, tāpat kā līdz šim, jāparūpējas pārvadātājiem, savukārt, iestājoties 12. oktobrim, kad būs pieejama mājaslapa www.covidpass.lv, personām, kas šķērsos Latvijas robežu, jau obligāti būs jāaizpilda elektroniskā anketa.

FOTO: Freepik

Pirmdien, 12. oktobrī, stāsies spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kuri noteiks personu uzraudzības informācijas sistēmā iekļaujamo ziņu apjomu par personām, kas iebrauks Latvijā, ziņu iekļaušanas kārtību un glabāšanas termiņu, kā arī institūcijas, kurām tiks piešķirta piekļuve sistēmā iekļautajām ziņām. Iekšlietu ministrijas Informācijas centra pārstāvis Jānis Dreimanis norāda, ka netipisko apstākļu dēļ, plānojot ceļojumu, jārēķinās ar zināmām neērtībām, tostarp elektroniskā apliecinājuma aizpildīšanu. Līdz šim noteiktā papīra anketas aizpildīšana kā nepieciešamo ziņu sniegšanas iespēja no nākamās nedēļas vairs netiks nodrošināta.

īsumā
  • No 12. oktobra katram ieceļotājam būs pienākums aizpildīt elektronisko apliecinājumu (anketu) personu uzraudzības informācijas sistēmā (IECIS) ne agrāk kā 48 stundas pirms Latvijas robežas šķērsošanas.
  • Elektroniskās anketas būs pieejamas no jebkuras viedierīces un aizpildāmas īpašā tīmekļvietnē (www.covidpass.lv).
  • Personām, kas iebrauks Latvijā līdz 11. oktobra plkst. 23.59, vēl būs jāaizpilda papīra anketas, par kurām, tāpat kā līdz šim, jāparūpējas pārvadātājiem.
  • Plānojot ceļojumu, jārēķinās ar zināmām neērtībām, tostarp apliecinājuma aizpildīšanu. Ja šo nevar nodrošināt, tad arī ceļot nevar.
  • Iesniedzot elektronisko apliecinājuma anketu, ieceļotājs saņems personificētu QR kodu.
  • Ja persona nespēs uzrādīt elektroniskās anketas aizpildīšanas apstiprinājumu, pārvadātājs var atteikt personai iekāpšanu transportlīdzeklī vai piedāvāt nekavējoties aizpildīt anketu.
  • Noteiktos gadījumos un apjomā informācijas sistēmā iekļautajām ziņām varēs piekļūt Valsts policija, Valsts robežsardze, Slimību profilakses un kontroles centrs, Veselības inspekcija un pašvaldības policija.

LV portāls jau rakstīja, ka 12. oktobrī stāsies spēkā grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā. Tie paredz, ka jebkurai personai, ieceļojot Latvijā, būs pienākums iekļaut noteiktas ziņas personu uzraudzības informācijas sistēmā (ieceļotāju uzskaites kontroles informācijas sistēmā – IECIS).

Līdz ar to veikti arī grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 360), kas nosaka personu uzraudzības informācijas sistēmā iekļaujamo ziņu apjomu, ziņu iekļaušanas kārtību un glabāšanas termiņu, kā arī institūcijas, kurām tiek piešķirta piekļuve sistēmā iekļautajām ziņām. Šīs izmaiņas, tāpat kā grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, stāsies spēkā 12. oktobrī.

No 12. oktobra anketas jāaizpilda pilnīgi visiem ieceļotājiem

Kā norāda Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centra (IC) pārstāvis Jānis Dreimanis, turpmāk katram ieceļotājam būs pienākums aizpildīt elektronisko apliecinājumu (anketu) personu uzraudzības informācijas sistēmas (IECIS) tīmekļvietnē www.covidpass.lv ne agrāk kā 48 stundas pirms Latvijas robežas šķērsošanas.

Proti, līdz 11. oktobrim (ieskaitot), tāpat kā līdz šim, papīra formas apliecinājums jāaizpilda tikai personām, kuras ieceļojušas Latvijā ar starptautiskā pārvadātāja starpniecību un kuras ieceļojušas Latvijā caur valsts ārējām robežām. Savukārt no 12. oktobra elektronisks apliecinājums būs jāsniedz pilnīgi visiem ieceļotājiem, tostarp tiem, kuri ieradīsies Latvijā, šķērsojot Eiropas Savienības (ES) iekšējās robežas, neizmantojot starptautisko pārvadātāju pakalpojumus.

Turpmāk anketas aizpildāmas tikai elektroniski

“Ņemot vērā Covid-19 izplatību un samērojot Covid-19 izplatīšanās dēļ īstenojamos epidemioloģiskās drošības pasākumus ar iespējami mazāka sloga noteikšanu gan personām, gan iestādēm saistībā ar epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanu, nepieciešams ērts, drošs, vienkāršs un moderns pašdeklarēšanās (apliecinājuma anketas aizpildīšanas) risinājums attiecībā pret Latvijā ieceļojošām personām,” skaidrots grozījumu MK noteikumu Nr. 360 anotācijā.

Atbilstoši IeM sniegtajai informācijai elektroniskās anketas būs pieejamas no jebkuras viedierīces un aizpildāmas īpašā tīmekļvietnē (www.covidpass.lv), kas savu darbību uzsāks 12. oktobrī. IeM vērš uzmanību: katrai pilngadīgai personai apliecinājums jāaizpilda atsevišķi (nepilngadīgām personām apliecinājumu aizpilda vecāki vai likumīgie aizbildņi).

Personām, kas iebrauks Latvijā līdz 11. oktobra plkst. 23.59, vēl būs jāaizpilda papīra anketas, par kurām, tāpat kā līdz šim, jāparūpējas pārvadātājiem. Savukārt, iestājoties 12. oktobrim, kad būs pieejama mājaslapa www.covidpass.lv, personām, kas šķērsos Latvijas robežu, jau obligāti būs jāaizpilda elektroniskā anketa.

Kā norādīts MK noteikumu Nr. 360 grozījumu anotācijā, personu uzraudzības informācijas sistēmas mērķis ir sniegt atbalstu Valsts policijai (VP), Valsts robežsardzei (VR), Veselības inspekcijai (VI), pašvaldības policijai un Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC) atbilstoši šajos noteikumos ietvertajām prasībām, kā arī epidemioloģiskās drošības nodrošināšanai.

Ja, atrodoties ārvalstīs, nav viedierīces vai interneta pieslēguma

LV portāls IeM pārstāvim jautāja, kā rīkoties personām, kurām 48 stundas pirms ieceļošanas Latvijā vai nu nav viedierīces, vai nav pieejams interneta pieslēgums, ņemot vērā, ka ārvalstīs tas var būt nesamērīgi dārgs pakalpojums. J. Dreimanis norāda: lemjot par grozījumiem MK noteikumos Nr. 360, par to tika diskutēts un nolemts, ka personai visu citu formalitāšu kārtošanas ietvaros jābūt iespējām veikt arī apliecinājuma aizpildīšanu.

“Jāņem vērā, ka tie ir netipiski apstākļi, kuru dēļ, plānojot ceļojumu, jārēķinās ar zināmām neērtībām, tostarp apliecinājuma aizpildīšanu. Ja šo nevar nodrošināt, tad arī ceļot nevar,” skaidro J. Dreimanis.

Atbilstoši grozījumu anotācijā sniegtajai informācijai iespēja apliecinājumu aizpildīt arī fiziska dokumenta formā tika vērtēta, sadarbojoties IeM, IeM IC, VP. VR un SPKC, taču tika secināts, ka apliecinājumu aprites fizisku dokumentu formā kā papildus risinājuma turpināšana nav atbalstāma, jo tādā veidā tiktu saglabāta ne vien pašreizējā sistēma, bet paralēli tai būtu uzturama arī jaunā – elektroniskā – sistēma, kas nevis mazinātu, bet gan, tieši pretēji, apgrūtinātu atbildīgajām iestādēm informācijas apriti un uzskaiti un radītu būtisku administratīvo slogu.

Tāpat anotācijā skaidrots, ka apliecinājumu aprite fizisku dokumentu formā nav paredzēta, jo epidemioloģiskās drošības nodrošināšanā ir iesaistītas vairākas iestādes, kurām nekavējoties jāspēj saskaņoti reaģēt uz epidemioloģiskās situācijas izmaiņām un kurām nepieciešams informāciju saņemt laikus. Papildus J. Dreimanis norāda, ka papīra anketas kā paralēls process netiks nodrošinātas, lai izvairītos no vienlaicīgu divu informācijas resursu uzturēšanas, kas veicinātu vēlmi aizpildīt anketas fiziskā, nevis elektroniskā vidē.

Ieceļotājs saņems personificētu QR kodu

Atbilstoši grozījumiem MK noteikumos Nr. 360, kad persona tīmekļvietnē www.covidpass.lv iesniegs apliecinājuma anketu, tiks izveidots attiecīgs apstiprinājums ar tajā norādītu QR kodu lietošanai mobilajā ierīcē. Informācijas sistēmas pārzinis apstiprinājumu un QR kodu nosūtīs uz personas apliecinājuma anketā norādīto elektroniskā pasta adresi.

LV portāls jau iepriekš ir rakstījis, ka QR kods (Quick Response Code) ir divdimensiju svītrkods, ko plaši izmanto, lai informāciju “pārnestu” jaunākās paaudzes mobilajos telefonos vai citās mobilajās ierīcēs. QR kods tulkojumā no angļu valodas nozīmē “ātri reaģēt”, un tas saskan ar koda galveno mērķi, kāds tika izvirzīts QR koda attīstības sākumā, – lai ar kodu varētu ātri nolasīt informāciju.

Pārvadātājs varēs atteikt iekāpšanu transportlīdzeklī

Vienlaikus minētie MK noteikumi ir papildināti ar 38.punktu, kas paredz, ka personai, kura ieceļo Latvijā, izmantojot starptautiskā pārvadājuma pakalpojumu, jāuzrāda starptautiskajam pārvadātājam iesniegtās apliecinājuma anketas apstiprinājums izdrukātā formā vai mobilajā ierīcē. Proti, starptautiskais pārvadātājs, vizuāli apskatot personas uzrādīto apstiprinājumu vai ar mobilo ierīci pārbaudot apstiprinājumā norādīto QR kodu, pārliecināsies, ka persona iesniegusi minēto anketu, savukārt, ja persona apstiprinājumu nespēs uzrādīt, pārvadātājs var atteikt personai iekāpšanu transportlīdzeklī vai piedāvāt nekavējoties aizpildīt to.

Civilās aviācijas aģentūras (CAA) ārkārtas situāciju un komunikācijas vadītājs Aivis Vincevs informē, ka CAA ir uzdevusi starptautiskajām lidostām laikus informēt pārvadātājus par gaidāmajām izmaiņām, proti, par pāreju no papīra uz elektroniskajām anketām.

Kā norāda A. Vincevs, gaisa pārvadātājiem uzdots veikt aizpildīto anketu pārbaudi pirms iekāpšanas gaisa kuģī, savukārt, ja persona nebūs aizpildījusi anketu, to varēs izdarīt līdz lidojuma sākumam. Pretējā gadījumā gaisa pārvadātājiem būs tiesības atteikt pasažieriem uzkāpšanu uz gaisa kuģa un pārvadātājam nebūs arī pienākuma atmaksāt naudu par nenotikušo lidojumu, skaidro CAA pārstāvis.

Vienlaikus, paredzot, ka pirmajās dienās gan pārvadātājiem, gan pasažieriem varētu būt neskaidrības ar pasažieru elektroniskās anketēšanas sistēmu un uzraudzības pienākumiem, lidostām ir uzdots pārbaudīt QR koda esamību, pirms atlidojušie pasažieri ir pametuši lidostu. “Tāpat lūgts nodrošināt tehniskas iespējas anketas aizpildīt lidostā,” stāsta A. Vincevs.

Saskaņā ar IeM sniegto informāciju tieši tāpat saņemtais QR kods būs jāuzrāda robežsargiem.

Vienlaikus IeM vērš uzmanību, ka mājaslapā www.covidpass.lv ir izveidota funkcija “saņemt QR kodu atkārtoti”, kas, ievadot attiecīgo e-pasta adresi, paredzēta gadījumiem, kad tas tiek nozaudēts.

Personas datus uzglabās 30 dienas

IeM skaidro, ka anketā norādītie dati automātiski tiks nodoti tādām tiesībsargājošajām iestādēm kā VP, VR un SPKC. Vienlaikus MK noteikumi Nr. 360 ir papildināti ar 79. punktu, kas noteic, ka normatīvajā aktā noteiktajos gadījumos un apjomā informācijas sistēmā iekļautajām ziņām varēs piekļūt ne tikai VP, VR un SPKC, bet arī VI un pašvaldības policija.

Personas dati tiks uzglabāti 30 dienas ar mērķi saņemto informāciju izmantot epidemioloģiskās drošības nodrošināšanai un kontaktpersonu izsekojamībai. Pēc 30 dienām personas dati nekavējoties, bet ne vēlāk kā 24 stundu laikā pēc glabāšanas termiņa beigām tiks automātiski dzēsti, skaidro IeM.

Kādas ziņas būs jāsniedz

Grozījumi MK noteikumos Nr. 360 paredz, ka apliecinājuma anketā ieceļojušajai personai pašai jānorāda šo noteikumu 69. punktā minētās ziņas:

  • vārds, uzvārds;
  • personas kods (identifikācijas numurs) vai dzimšanas datums, ja nav piešķirts personas kods (identifikācijas numurs);
  • ceļošanas dokumenta veids, numurs, izdevējvalsts;
  • ieceļošanas datums un laiks;
  • ieceļošanas veids (gaisa kuģis, kuģošanas līdzeklis, autobuss, vilciens vai cits), kā arī reisa numurs (maršruts) un sēdvietas (kajītes, vagona) numurs, ja ieceļo ar gaisa kuģi, kuģošanas līdzekli, autobusu vai vilcienu;
  • vai persona Latvijā ieradusies darba vizītē;
  • vai persona šķērso Latvijas valsts robežu tranzīta nolūkā, kā arī nākamā valsts, uz kuru persona dodas, ja šķērso Latvijas valsts robežu tranzīta nolūkā;
  • par personas uzturēšanos citā valstī (valstīs) pēdējo 14 dienu laikā (jānorāda valsts un datums, kad persona izceļojusi no valsts);
  • personas kontaktinformācija (tālrunis, elektroniskā pasta adrese, dzīvesvietas adrese Latvijā, kurā persona būs sasniedzama, ja personai jāievēro pašizolācija).

Arī atbildīgās iestādes sistēmā iekļaus ziņas: aktīvs, neaktīvs, slēgts

Papildus iepriekšminētajām ziņām sistēmā tiks iekļautas VP, VR, pašvaldības policijas un VI:

  • norādītās ziņas par personas apliecinājuma anketas iesniegšanu vai pašizolācijas noteikumu ievērošanu, tostarp pašizolācijas pārtraukšanu;
  • norādes par personu apliecinājuma anketu statusu (aktīvs, neaktīvs, slēgts).

Kā skaidrots grozījumu anotācijā, aktīvs statuss automātiski tiks uzturēts 14 dienas tiem iesniegtajiem apliecinājumiem, atbilstoši kuros norādītajām ziņām personai jāievēro pašizolācijas drošības pasākumi. Savukārt pēc 14 dienām informācijas sistēma statusu automātiski nomainīs uz slēgtu, bet neaktīvs statuss tiks uzrādīts, ja informācijas sistēmā meklētais apliecinājums netiks atrasts.

Apliecinājumos norādītās ziņas par personām 14 dienas, kamēr tiks uzturēts aktīvs statuss, būs redzamas VP, VR, pašvaldības policijai un VI. Savukārt SPKC būs redzamas apliecinājumos norādītās ziņas par personām gan aktīva statusa, gan slēgta statusa gadījumā jeb visa ziņu glabāšanas termiņa laikā, teikts anotācijā.

Par pienākuma nepildīšanu – sods

Ceļotājiem jāņem vērā: ja viņi, iebraucot Latvijā, nebūs aizpildījuši elektronisko anketu vietnē www.covidpass.lv, tad viņiem varēs piemērot naudas sodu no 2 līdz 400 naudas soda vienībām (10–2000 eiro). Vienlaikus sods nav galvenais mērķis – kā skaidrots grozījumu anotācijā, konstatējot, ka nav iesniegts apliecinājums, attiecīgās institūcijas izvērtēs konkrētos apstākļus un iespēju robežās vispirms pieļaus apliecinājumu iesniegšanu, nevis formāli sauks personu pie atbildības.

Labs saturs
50
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI