SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
16. septembrī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Pensijas
39
39

Pensiju var pieprasīt elektroniski. Kas jāzina iesniedzējam?

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Daudzus iesniegumus (pabalstu, pensijas saņemšanai) Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai var iesniegt elektroniski.

FOTO: Freepik

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra ir papildinājusi elektronisko pakalpojumu klāstu ar vairākiem jauniem e-iesniegumiem, tostarp attālināti var pieprasīt gan piešķirt pensiju, gan to pārrēķināt.

īsumā
  • Attālināti, nedodoties uz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru un nerakstot papīra iesniegumus, var pieprasīt 26 pakalpojumus.
  • No septembra ir pieejami četri jauni e-iesniegumi.
  • Iespēju elektroniski pieprasīt pabalstu vai pensiju var izmantot gadījumos, kad pakalpojuma piešķiršanai nepieciešamā informācija jau ir VSAA rīcībā un pakalpojumu pieprasītājam nav jāiesniedz papildu dokumenti.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) tīmekļa vietne http://vsaa.gov.lv šovasar jūlijā ir bijusi trešā apmeklētākā valsts iestāžu vietne, liecina interneta pētījumu un tehnoloģiju uzņēmuma “Gemius” publicētā informācija par valsts nozīmes iestāžu vietņu apmeklējumu no datoriem jūlijā.

VSAA tīmekļa vietnē ir publicēta aktuālā informācija par tiesību aktiem un to izmaiņām, kā arī detalizēts izklāsts par sociālās apdrošināšanas un citiem pakalpojumiem dažādām iedzīvotāju grupām – vecākiem, nodarbinātajiem, senioriem, cilvēkiem ar invaliditāti, pakalpojumiem Eiropas Savienībā. Ir norādītas saziņas iespējas – e-pasta adrese (konsultacijas@vsaa.gov.lv) un informatīvais tālrunis (64507020).

Atsevišķā sadaļā “Elektroniskie pakalpojumi” norādīti e-pakalpojumi ar saiti uz portālu latvija.lv. Tas nozīmē, ka tos var pieprasīt – iesniegt iesniegumu vienotajā valsts un pašvaldību portālā latvija.lv.

Pašreiz attālināti, nedodoties uz VSAA un nerakstot papīra iesniegumus, var pieprasīt 26 pakalpojumus.

Četri jauni e-iesniegumi

Starp šiem 26 e-pakalpojumiem ir četri jauni pakalpojumi, kas pieejami no septembra:

  • “E-iesniegums vecuma pensijas pārrēķināšanai sakarā ar uzkrāto pensijas kapitālu”;
  • “E-iesniegums apdrošināšanas atlīdzības par darbspēju zaudējumu piešķiršanai”;
  • “E-iesniegums speciālās valsts pensijas piešķiršanai” (pieejams tikai tām personām, kurām ir tiesības uz šo pakalpojumu);
  • “E-iesniegums vecuma pensijas piešķiršanai” (pieejams tikai tām personām, kurām ir tiesības uz šo pakalpojumu).

Kā redzams, pie diviem jaunajiem e-iesniegumiem (speciālajai pensijai un vecuma pensijai) ir papildu norādes. Kā skaidro VSAA preses sekretāre Iveta Daine, tiesības saņemt speciālo valsts pensiju ir bijušajiem Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātiem un tikai šīm personām būs pieejams e-iesniegums, pārējiem – ne.

Savukārt tiesības uz vecuma pensiju ir Latvijā dzīvojošām personām, kuras bijušas pakļautas valsts obligātajai pensiju apdrošināšanai un sasniegušas likumā noteikto pensijas piešķiršanas vecumu. Tikai šīm personām būs pieejams e-iesniegums, pārējiem – ne.

Kā uzzināt informāciju, ja kaut kas nav skaidrs? VSAA tīmekļa vietnē (jeb, pierastāk, mājaslapā) norādē “E- pakalpojumi ar saiti uz portālu latvija.lv” blakus katram pakalpojuma nosaukumam ir divas ikonas (mazi attēli). Viena – burtiņš “ē!”, uz kura noklikšķinot nokļūsim pie VSAA e-pakalpojumiem portālā latvija.lv. Otra ikona ir skaidrojums “Power Point” formā, kā portālā latvija.lv secīgi (soli pa solim) ir aizpildāms konkrētais iesniegums un kādas ziņas iesniegumā ir jāieraksta.

Kā pakalpojumu pieprasīt elektroniski

Līdz e-iesniegumam vajadzīgā pakalpojuma (pabalsta, pensijas u. c.) pieprasīšanai var nokļūt divos veidos.

  • Viens: no VSAA tīmekļvietnes jau minētās sadaļas “Elektroniskie pakalpojumi”, noklikšķinot uz ikonas (burtiņa “ē!”).
  • Otrs: portāla latvija.lv meklētājā ierakstot “E-iesniegums VSAA pakalpojumiem”. Pēc autentifikācijas (kādā no piedāvātajām internetbankām vai ar speciālo elektronisko parakstu) atvērsies saraksts ar, piemēram, 16 e-iesniegumiem.

Piedāvāto e-iesniegumu skaits katrā individuālajā situācijā var būt atšķirīgs, norāda I. Daine.

Piemēram, e-iesniegumu sarakstā nebūs iesnieguma vecuma pensijas piešķiršanai, ja lietotājam nav uz to tiesību. Pēc autorizēšanās portālā tiek atspoguļoti tie e-iesniegumi, kurus cilvēkam ir tiesības iesniegt.

Jāpievērš uzmanība VSAA norādei, ka šo iespēju – elektroniski pieprasīt kādu pabalstu vai pensiju – var izmantot gadījumos, kad pakalpojuma piešķiršanai nepieciešamā informācija jau ir VSAA rīcībā un pakalpojumu pieprasītājam nav jāiesniedz papildu dokumenti.

Pie konkrētiem e-iesniegumiem var būt papildu norādes iesniedzējam. Piemēram, pie e-iesnieguma vecuma pensijas piešķiršanai ir paskaidrots: e-iesniegumu var aizpildīt tikai tās personas, kuras sasniegušas valsts vecuma pensijai (arī priekšlaicīgi) nepieciešamo vecumu. Ja ar noteiktiem nosacījumiem ir tiesības pensionēties ātrāk, tad atbilstošs iesniegums un dokumenti jāsniedz klātienē, jebkurā VSAA nodaļā.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras elektronisko pakalpojumu klāstā ir ne tikai e-iesniegumi, bet arī e-izziņas un cita attālināti saņemama informācija. Par to LV portāls ir rakstījis publikācijā “Kā pieprasīt pabalstu, izziņu un informāciju?”.

Labs saturs
39
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI