SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
17. augustā, 2020
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tava drošība
10
10

No 17. augusta mazina ierobežojumus Covid-19 izplatības apturēšanai

Stājas spēkā 17.08.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Veselības ministrijas infografikas fragments

Šodien stājas spēkā izmaiņas noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 izplatības mazināšanai. Ievērojot piesardzību, turpmāk pasākumos varēs pulcēties lielāks skaits cilvēku, kā arī sabiedriskās ēdināšanas vietas varēs atsākt strādāt līdz plkst. 2.00. “Vienlaikus palielinās katra paša atbildība, izvērtējot riskus savai un tuvinieku veselībai,” uzsver Veselības ministrija. Tāpat precizēti pašizolācijas nosacījumi personām, kuras atgriežas Latvijā un iepriekš ir izslimojušas Covid-19.

īsumā
  • Ievērojot piesardzību, turpmāk pasākumos iekštelpās varēs pulcēties ne vairāk kā 1000 cilvēku.
  • Vienai personai telpā tiek nodrošināti ne mazāk kā 3 m2 no pasākuma norises vai saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas vietas platības.
  • Precizēts iestāžu saraksts, kur rīkotos pasākumos var nenodrošināt 3 m2 uz vienu personu un 2 m distanci starp apmeklētājiem, kamēr apmeklētāji atrodas fiksētās un personalizētās sēdvietās.
  • Saimnieciskā pakalpojuma sniedzējiem un pasākuma organizētājiem, kuru pasākuma norises laikā vai saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas laikā var pulcēties vairāk nekā 500 cilvēku, gan iekštelpās, gan brīvā dabā ir jāizstrādā pasākumu plāns Covid-19 izplatības ierobežošanai.
  • Arī tirdzniecības un ēdināšanas pakalpojuma sniedzējiem vienam apmeklētājam jānodrošina ne mazāk kā 3 m2 no publiski pieejamās telpu platības.
  • Restorānu, kafejnīcu un bāru iekštelpās pie viena galdiņa var sēdēt 8 cilvēki, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi.

“Lai gan saslimšana ar Covid-19 vairākās Eiropas valstis palielinās, šobrīd varam uzskatīt, ka Latvijā Covid-19 izplatība tiek kontrolēta un ir iespēja mazināt atsevišķus ierobežojumus. Laikā, kad saslimšanas risks ir zems, ierobežojumu mazināšana nodrošinās arī lielāku sabiedrības līdzestību,” secina Veselības ministrija. Vienlaikus, ja saslimstība ar Covid-19 Latvijā pieaugs, valdība lems par atgriešanos pie stingrākiem nosacījumiem.

Izmaiņas Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” stājas spēkā 17. augustā.

Pulcēšanās nosacījumi iekštelpās un ārā

Noteikumi 14. punkts paredz, ka turpmāk pasākumu vai saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietā vienlaikus uzturas ne vairāk kā:

  • 1000 cilvēku iekštelpās;
  • 3000 cilvēku ārtelpās.

Lai vienkāršotu šīs normas piemērošanu, vairs netiek nodalīti ierobežojumi cilvēku skaitam atkarībā no telpu platības – līdz 1000 m2 un vairāk. Taču, organizējot pasākumu vai sniedzot saimniecisko pakalpojumu, ir jāievēro šādi papildu nosacījumi:

  1. pasākuma norises vai saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas vietā atrodas ne vairāk kā 50% no kopējā cilvēku skaita, ko pieļauj vietas platība un infrastruktūra;
  2. vienai personai telpā tiek nodrošināti ne mazāk kā 3 m2 no pasākuma norises vai saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas vietas platības;
  3. pasākuma organizators vai saimnieciskā pakalpojuma sniedzējs nodrošina publiski pieejamu informāciju par maksimāli pieļaujamo cilvēku skaitu attiecīgajā vietā.

Minētās prasības neattiecas uz kultūrvietām izstāžu un organizētu sporta treniņu (nodarbību) norises vietām, tirdzniecības, sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietām, kā arī sabiedriskā transporta pakalpojuma sniegšanas vietām (dzelzceļa stacijas, autoostas, lidosta u. tml.) un dabas takām, ja šajās vietās netiek rīkots pasākums.

Tāpat kā iepriekš, noteiktais maksimālais personu skaits neietver darbiniekus, kas ir tieši saistīti ar pasākuma norises nodrošināšanu, arī sporta darbiniekus.

Prasību par maksimāli pieļaujamo personu skaitu nepiemēro pasākumiem, kuros apmeklētājs piedalās, atrodoties vieglajā transportlīdzeklī.

Jāizstrādā pasākuma plāns

 

Noteikts, ka saimnieciskā pakalpojuma sniedzējiem un pasākuma organizētājiem, kuru pasākuma norises laikā vai saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas laikā var pulcēties vairāk nekā 500 cilvēku, gan iekštelpās, gan brīvā dabā ir jāizstrādā pasākumu plāns Covid-19 izplatības ierobežošanai, paredzot cilvēku plūsmu plānošanu un citus pasākumus.

 

Kultūras norises un konferences

Precizēts iestāžu saraksts, kuras savos pasākumos var nenodrošināt 3m2 uz vienu personu un 2 m distanci starp apmeklētājiem, kamēr apmeklētāji atrodas fiksētās un personalizētās sēdvietās.

Proti, noteikumu 16.1 punkts paredz: ja apmeklētāji atrodas fiksētās un personalizētās sēdvietās, tad prasības nodrošināt 3m2 uz personu un ievērot 2 metru distanci neattiecas uz pasākumiem:

  • muzejos;
  • bibliotēkās;
  • kultūras centros;
  • izstāžu zālēs;
  • brīvdabas estrādēs;
  • teātru ēkās;
  • koncertzālēs;
  • kinoteātros;
  • kongresu un konferenču centros;
  • ar minētajām vietām saistītajās ārtelpās.

Minētajos pasākumos blakus sēdvietās var atrasties:

  • ne vairāk kā divas personas, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi;
  • ne vairāk kā četras personas, kas ir vienas mājsaimniecības locekļi.

Starp katrām blakus esošajām attiecīgi divām vai četrām sēdvietām tiek nodrošināta viena metra distance vai aizsargbarjera.

Taču svarīgi paturēt prātā: pametot sēdvietu, personai ir jāievēro divu metru fiziskā distance.

Vēl noteikumi papildināti ar normu: ja tiek nodalītas personu grupu plūsmas, kas nepārsniedz 300 cilvēku katrā grupā, un netiek pieļauta šo cilvēku grupu savstarpēja sastapšanās, minēto pasākumu laikā var neievērot arī šo noteikumu 15.1. apakšpunktā minētos nosacījumus (pasākuma norises vietā atrodas ne vairāk kā 50% no kopējā cilvēku skaita, ko pieļauj vietas platība un infrastruktūra).

Kultūras ministrijas infografika

Mēģinājumi un nodarbības

No 17. augusta arī dziedātāji, tostarp amatiermākslas, interešu izglītības, profesionālās ievirzes un profesionālās vidējās izglītības kolektīvu dalībnieki, mēģinājumu, nodarbību un pasākumu laikā vienas grupas ietvaros savstarpēji varēs neievērot 2 metru distanci. Savukārt attiecībā uz aktieru, baleta mākslinieku, dejotāju un orķestra mūziķu darbību distancēšanās prasības varēs neievērot arī profesionālās ievirzes un profesionālās vidējās izglītības programmu apguves ietvaros. Amatiermākslas koru un ansambļu dalībnieki turpinās darbu līdzšinējā kārtībā, informē Kultūras ministrija.

Tirdzniecības vietas un sabiedriskās ēdināšanas iestādes

Atvieglota prasība nodrošināt katram veikala apmeklētājam 4m2. Turpmāk tirdzniecības pakalpojuma sniedzējam vienam apmeklētājam jānodrošina ne mazāk kā 3 m2 no publiski pieejamās telpu platības.

Šāda prasība – nodrošināt 3m2 katram apmeklētājam – noteikta arī sabiedriskā ēdināšanas iestādēm: restorāniem, kafejnīcām, bāriem.

“Pēdējā laikā nav atklāti Covid-19 saslimšanas gadījumi, kas konstatēti ēdināšanas uzņēmumos. Lai nodrošinātu iespēju šiem uzņēmumiem paplašināt savu darbību un dot pienesumu valsts ekonomikai, valdība lēma mazināt ierobežojumus ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem, palielinot pieļaujamo cilvēku skaitu, kas var sēdēt pie viena galdiņa,” skaidro Ekonomikas ministrija.

No 17. augusta pie viena galdiņa:

  • iekštelpās var sēdēt 8 cilvēki, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi;
  • ārtelpās cilvēku skaita ierobežojums vairs netiek noteikts.

Savukārt prasība nodrošināt 2 m distanci starp galdiņiem tiek saglabāta, jo, nodrošinot 2 m distanci starp galdiem, starp sēdētājiem pie dažādiem galdiem tā ir tikai ap metru, kas ir minimāli pieļaujamā distance, lai mazinātu Covid-19 transmisiju, skaidro ministrija.

Veselības ministrijas infografika

Kultūras vietu un ēdināšanas iestāžu darba laiks

Kultūras, sporta un reliģiskās darbības veikšanas vietās, kā arī sabiedriskās ēdināšanas vietās darbu uzsāk ne agrāk kā plkst. 6.00 un beidz ne vēlāk kā plkst. 02.00, izņemot izklaides vietas, tostarp diskotēkas, kur darbu beidz ne vēlāk kā plkst. 24.00.

Skaidrojot, kādas sabiedriskās ēdināšanas iestādes drīkst darboties līdz plkst. 2.00, Ekonomikas ministrija norāda, ka šis nosacījums saistībā ar ēdināšanas uzņēmumiem attiecas uz vietām, kurās pamata pakalpojums ir ēdināšana un kurās apmeklētājiem šie pakalpojumi tiek sniegti, apkalpojot tos pie galdiņiem.

Savukārt izklaides vietu, tostarp diskotēku un naktsklubu, kuru pamatpakalpojums ir izklaide, piemēram, dejas, u. tml., darbība ir saistīta ar ievērojami augstu Covid-19 izplatības risku. Tādēļ šo vietu darba laiks tiek saglabāts līdz plkst. 24.00, lai ierobežotu laiku, kad šādās vietās ar apgrūtinātu pulcēšanās ierobežojumu kontroli pulcējas cilvēki, skaidro ministrija.

Veselības ministrijas infografika

Precizē izolācijas un pašizolācijas noteikumus

Noteikumi ir papildināti ar 56.1 punktu, kas paredz iespēju neattiecināt pašizolācijas prasību attiecībā uz cilvēkiem, kuri iebrauc Latvijā un iepriekš jau ir izslimojuši Covid-19.

Ja persona var dokumentāri pierādīt, ka ir slimojusi ar Covid-19 un atveseļojusies, ģimenes ārsts var noteikt, ka persona, atgriežoties Latvijā no valsts ar augstu infekcijas slimības izplatību, var neievērot pašizolāciju, un izsniegt vai elektroniski nosūtīt personai veidlapu Nr. 027/u ar šādu ierakstu: Apliecinu, ka uz (personas vārds, uzvārds) ar 2020. gada ... (datums) nav attiecināmi pašizolācijas nosacījumi.

Precizēts arī 54.1. punkts, kurā līdz šim bija noteikts, ka ar Covid-19 inficēta persona nodrošina izolāciju, proti, nepamet ārstniecības iestādi, uzturēšanās vietu vai dzīvesvietu. Minētais punkts izteikts jaunā redakcijā, lai atvieglotu nepieciešamas medicīniskās palīdzības sniegšanu personām, kurām ir diagnosticēts Covid-19, saskaņā ar ārsta norīkojumu. Šādā gadījumā persona lieto medicīnisko sejas masku un ievēro citus ārsta norādījumus attiecībā uz piesardzības pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai.

Grozījumi arī paredz, ka turpmāk īpaši piesardzības un ierobežojošie pasākumi, kas tiek noteikti attiecībā pret valstīm, kurās ir reģistrēta tāda Covid-19 infekcijas izplatība, kas var radīt nopietnu sabiedrības veselības apdraudējumu, tiek piemēroti ar nākamo dienu pēc minētā saraksta publicēšanas.

Viens no piesardzības pasākumiem ir pienākums personām, kuras pabijušas kādā no sarakstā iekļautajām valstīm, atgriežoties Latvijā, ievērot pašizolāciju dzīvesvietā. Valstu saraksts, no kurām atgriežoties ir jāievēro 14 dienu pašizolācija, reizi nedēļā, piektdienās, tiek aktualizēts un publicēts Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā. Atbilstoši izmaiņām noteikumos aktualizēto valstu saraksts ir piemērojams no nākamās dienas pēc publicēšanas. Piemēram, 21. augustā publicētais saraksts būs piemērojams, sākot ar sestdienu, 22. augustu.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI