SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. jūnijā, 2020
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Tava drošība
8
8

Sabiedriskajā transportā – joprojām ar mutes un deguna aizsegu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Par spīti tam, ka ārkārtējā situācija valstī ir beigusies, joprojām sabiedriskajā transportā, ārstniecības un sociālās aprūpes iestādēs, kā arī vietās, kur nav iespējams nodrošināt divu metru distanci, ir jālieto mutes un deguna aizsegs, piemēram, maska. Ikdienas novērojumi liecina, ka vairākums iedzīvotāju, kuri izmanto masku, to dara nepareizi, šādā veidā, pretēji tās lietošanas mērķim, palielinot risku inficēties.

Ārkārtējās situācijas laikā, kas ilga gandrīz trīs mēnešus, Latvijas sabiedrībai ir izdevies slimības izplatību kontrolēt, bet atslābumam tomēr nav pamata, jo Covid-19 pandēmija daudzviet pasaulē tikai pieņemas spēkā. Pakāpeniski atceļoties dažādiem pulcēšanās un pārvietošanās ierobežojumiem, palielinās risks, ka infekcijas slimība Covid-19 atkal varētu uzliesmot. Līdz ar to vēl vairāk pieaug individuālās atbildības nozīme: katram no mums jāievēro higiēnas un sociālās distancēšanās prasības, lai neļautu vīrusam izplatīties.

Tāpēc 10. jūnijā stājās spēkā Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”, kuros turpmāk jāmeklē informācija, kādi ierobežojumi iedzīvotājiem ir saistoši ikdienā.

Kur jālieto mutes un deguna aizsegs

Līdztekus citiem ierobežojumiem, kas saglabājas arī pēc ārkārtējās situācijas beigām, MK noteikumu 6.4. punkts paredz, ka sabiedriskajā transportlīdzeklī pasažieriem jālieto mutes un deguna aizsegus.

Mutes un deguna aizsegs jālieto arī publiskās vietās, kur uzturas daudz cilvēku un nav iespējams nodrošināt divu metru fizisko distanci, ierobežot pakalpojuma sniegšanas laiku, lai tas nepārsniedz 15 minūtes, vai izveidot fizisku barjeru starp cilvēkiem (6.3. punkts).

Noteikumi arī paredz, ka personai ir pienākums pašai nodrošināt sev mutes un deguna aizsegu, ja pasākuma organizators vai saimnieciskā vai publiskā pakalpojuma sniedzējs pirms pasākuma ir informējis par šādu prasību, arī izvietojot paziņojumu pasākuma norises vai saimnieciskā vai publiskā pakalpojuma sniegšanas vietā.

Maskas ir jālieto ārstniecības un sociālās aprūpes iestādēs. To paredz Veselības ministrijas izstrādātās vadlīnijas, informēja Veselības ministrija.

Pasargāt citus, neapdraudot sevi

“Sejas maskas vai mutes un deguna aizsegu lietošanas mērķis ir nevis pasargāt sevi no inficēšanās, bet gan pasargāt apkārtējos,” skaidro Veselības ministrijas Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane.

Tomēr jāpatur prātā, ka nepareiza maskas lietošana palielina inficēšanās risku pašam maskas lietotājam. Piemēram, “medicīniskās maskas parasti ir vienreizējas lietošanas. Masku nedrīkst pēc tam iemīcīt kabatā, uzmest mašīnā uz sēdekļa, aiztikt ar netīrām rokām, piekārtot, noņemt runājot un tad atkal uzlikt atpakaļ,” norāda Darba drošības un vides veselības institūta direktors asoc. prof. Ivars Vanadziņš.

Vairākkārt lietojamo sejas masku pēc katras lietošanas reizes iespējami drīz jāmazgā 60ᵒ C temperatūrā, izmantojot mazgāšanas līdzekli, vai jāapstrādā ar virsmām paredzēto dezinfekcijas līdzekli. Šādi drošības pasākumi attiecas arī uz šallēm un lakatiem, kurus iedzīvotāji, braucot sabiedriskajā transportā, radoši izmanto masku vietā kā mutes un degunu aizsegu.

LV portāla infografika

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI