SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
31. martā, 2020
Lasīšanai: 8 minūtes
2
4
2
4

Ierobežo apmeklētāju plūsmu arī veikalos, kafejnīcās un restorānos

Stājas spēkā 31.03.2020.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Paula Čurkste, LETA

Šodien, 31. martā, stājas spēkā divi Ekonomikas ministrijas izdotie rīkojumi, kas ierobežo apmeklētāju plūsmu visās tirdzniecības vietās un sabiedriskās ēdināšanas iestādēs. No 1. aprīļa ēdināšanas iestādēm ir jāievēro papildu higiēnas prasības, kas noteiktas Zemkopības ministrijas rīkojumā.  

Svētdien, 29. martā, valdības rīkojumā Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” tika iekļauta papildu prasība tirdzniecības vietām un sabiedriskās ēdināšanas iestādēm gādāt, ka tajās atrodas tāds personu skaits, lai tiktu nodrošināta prasība par divu metru distanci un citu noteikto sociālās (fiziskās) distancēšanās un epidemioloģiskās drošības pasākumu izpilde (4.5.23. punkts).

Šajā nolūkā Ekonomikas ministrija ir precizējusi 20. marta rīkojumu Nr. 1-6.1/2020/51 “Par sociālās distancēšanās nodrošināšanu tirdzniecības vietās” un iekļāvusi tajā prasību tirgotājiem organizēt apmeklētāju plūsmas kontroli, nodrošinot, ka tirdzniecības vietā vienlaikus neatrodas vairāk par 1 apmeklētāju uz 4 m2 no tirdzniecības zāles platības.

Vienlaikus visu tirgotāju pienākums ir nodrošināt sociālās distancēšanās pasākumus pie tirdzniecības vietas ieejas (gan publiskās iekštelpās, gan ārtelpās), novēršot cilvēku drūzmēšanos un nodrošinot 2 m distanci starp apmeklētājiem.

Tāpat kā līdz šim, brīvdienās un svētku dienās visos tirdzniecības centros, kuru kopējā tirdzniecībai atvēlētā platība ir vismaz 10 000 m² vai kuros atsevišķās tirdzniecības vietās darbojas vismaz 10 tirdzniecības dalībnieki vai pakalpojuma sniedzēji, nodrošinot sociālās distancēšanās un epidemioloģiskās drošības pasākumus, var darboties tikai:

  • pārtikas veikali;
  • aptiekas (arī veterinārās aptiekas);
  • optikas veikali;
  • dzīvnieku barības veikali;
  • higiēnas un saimniecības preču veikali;
  • būvniecības veikali;
  • dārzkopības preču veikali,
  • preses tirdzniecības vietas;
  • vakcinācijas kabineti;
  • ķīmiskās tīrītavas.

Sociālās distancēšanās prasības arī kafejnīcās un restorānos

Šodien, 31. martā, stājušies spēkā papildu ierobežojumi arī sabiedriskās ēdināšanas iestādēs. Tie noteikti Ekonomikas ministrijas rīkojumā Nr. 1-6.1/2020/55 “Par sociālās distancēšanās nodrošināšanu sabiedriskās ēdināšanas vietās”.

Sabiedriskās ēdināšanas iestādes īpašnieka pienākums ir:

  • nodrošināt divu metru distanci starp galdiņiem un nepieļaut iespēju pie viena galdiņa atrasties diviem vai vairāk apmeklētājiem, ja tie nevar apliecināt, ka ir vienas ģimenes locekļi;
  • organizējot apmeklētāju plūsmu, nodrošināt, ka netiek pārsniegts vienlaikus pieļaujamais kopējais apmeklētāju skaits ēdināšanas zālē.

Maksimāli pieļaujamais apmeklētāju skaits ēdināšanas zālē tiek noteikts, ievērojot, ka vienam apmeklētājam ir atvēlēti vismaz 4 m2 no kopējās ēdināšanas zāles platības.

  • Nodrošināt informāciju apmeklētājiem par maksimāli pieļaujamo personu skaitu, kas vienlaikus var atrasties sabiedriskās ēdināšanas telpās.
  • Sabiedriskās ēdināšanas vietā kases un apkalpošanas zonā nodrošināt divu metru distanci no rindā priekšā stāvošā apmeklētāja ar norobežojošām zīmēm.
  • Sabiedriskās ēdināšanas vietā nodrošināt iespēju iegādāties ēdienus arī līdzņemšanai.

Turpmāk arī ēdināšanas iestādēs ik pēc 15 minūtēm ir jāatskaņo paziņojums ar aicinājumu lieki neuzkavēties un prasību ievērot distanci.

Prasību ievērošana ir sabiedriskās ēdināšanas iestādes vadības atbildība. Komentējot jaunos ierobežojošos pasākumus, veselības ministre Ilze Viņķele svētdien, 29. martā, uzsvēra, ka situācijas ir atšķirīgas, tāpēc katras kafejnīcas, restorāna vai krodziņa vadītājam ir jāizvērtē, kā nodrošināt prasību izpildi, lai apmeklētāji varētu ievērot divu metru distanci. Ja tas nav iespējams, iestādes darbība jāpārtrauc.

Prasību ievērošanu uzrauga Valsts policija.

Ierobežojumi pulcēties gan publiski, gan privāti

LV portāls jau iepriekš rakstīja, ka svētdien, 29. martā, valdība noteica stingrākus ierobežojumus pulcēties. Turpmāk, līdz ārkārtējās situācijas beigām, ir aizliegti:

  • jebkādi publiski pasākumi;
  • sapulces, gājieni un piketi;
  • reliģiskas darbības, kas veicamas pulcējoties; telpu sporta norišu vietu darbība;
  • jebkādi privāti pasākumi, izņemot bēru ceremoniju noturēšanu ārtelpās, ja tiek ievērota savstarpējā divu metru distance starp personām un citi epidemioloģiskās drošības noteikumi.

Kultūras, izklaides, ārpustelpu sporta un citu atpūtas vietu darba laiks ir ierobežots no plkst. 8.00 līdz 22.00.

Visiem iedzīvotājiem ir obligāts pienākums gan publiskās iekštelpās, gan publiskās ārtelpās ievērot savstarpēju divu metru distanci. Turpmāk uzturēties blakus, neievērojot 2 metru distanci, drīkst TIKAI:

  • ne vairāk kā 2 personas;
  • cilvēki, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā;
  • vecāks ar nepilngadīgiem bērniem, ja nedzīvo ar viņiem kopā;
  • personas, kas veic darba vai dienesta pienākumus.

Papildu higiēnas prasības ēdināšanas iestādēs

Zemkopības ministrija jau 20. martā izdeva rīkojumu Nr. 39 “Par pārtikas aprites papildu regulējumu ārkārtējās situācijas laikā” ar mērķi ierobežot slimības Covid-19 izplatību pārtikas mazumtirdzniecības vietās un sabiedriskās ēdināšanas iestādēs.

Tāpat kā līdz šim rīkojumā ir noteikts, ka: 

  • pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem, kuri sniedz ēdināšanas pakalpojumus vai tirgo nefasētu pārtiku, kas pirms lietošanas uzturā nav jāmazgā vai termiski jāapstrādā (piemēram, cepumus, smalkmaizītes, gatavos ēdienus, salātus), jānodrošina minēto produktu tirgošana tikai fasētā veidā pašapkalpošanas zonās vai iesaiņošana pēc pircēja lūguma;
  • sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem jānodrošina katram apmeklētājam individuāls galda piederumu un trauku komplekts, kā arī salvešu izsniegšana (piemēram, apmeklētāju zonā šķīvji nedrīkst būt izvietoti kaudzēs, dakšas un naži nedrīkst būt apmeklētāju izvietoti atklātā veidā kastēs).

Rīkojumā paredzēts, ka uz pārtikas iepakojuma var nenorādīt marķējumu valsts valodā, taču tādā gadījumā mazumtirdzniecības uzņēmums obligāto informāciju par pārtikas produktu (nosaukums, sastāvs, alergēni, derīguma termiņš) valsts valodā izvieto attiecīgo produktu tirdzniecības vietā.

Kas ir mainījies? Grozījumi rīkojumā paredz, ka no 1. aprīļa sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem ir obligāti papildus jāievēro šādas higiēnas prasības:

  • nodrošināt apmeklētājiem iespēju rokas nomazgāt ar siltu ūdeni un mazgāšanas līdzekli vai tās dezinficēt pirms ēdienreizes, kā arī ieejot sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā un izejot no tā;
  • nodrošināt galdiņa dezinfekciju pēc katra apmeklētāja ēdienreizes;
  • iespēju robežās kases zonā izvietot norobežotas caurspīdīgas aizsargbarjeras - sienas.

Prasība nodrošināt apmeklētājiem roku dezinfekciju pirms un pēc iepirkšanās attiecas arī uz mazumtirdzniecības uzņēmumiem. 

***

Ministru kabineta rīkojuma Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” konsolidētā versija ir pieejama vietnes www.likumi.lv sadaļā “Covid-19”, tāpat kā citi ar Covid-19 krīzi saistītie valdības pieņemtie normatīvie akti, kas tiek publicēti nekavējoties, tiklīdz ir nodoti oficiālajam izdevējam “Latvijas Vēstnesis”.  

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI