SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
24. februārī, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Izglītība
31
31

Ja aizmirsts vai nozaudēts izglītības dokuments

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Māris Kaparkalējs

Kur gan tagad ir mans atestāts? Ar šādu jautājumu, sevišķi tuvojoties uzņemšanas laikam augstskolās, saskaras daudzi, kas kaut kad skolā, tehnikumā vai augstskolā aizmirsuši vai nozaudējuši savus izglītības dokumentus. LV portāls, skaidro, kā šādā situācijā rīkoties.

īsumā
  • Dokumentu, kurš reiz atstāts un nav izņemts no izglītības iestādes, vispirms jāmeklē šajā iestādē.
  • Ja iestāde ir reorganizēta, izglītības dokumenti nonāk pie tās tiesību pārņēmēja.
  • Ja izglītības iestāde ir likvidēta un tai nav tiesību pārņēmēja, iestādes dokumentācija nonāk glabāšanā Latvijas Nacionālajā arhīvā, kur iespējams saņemt gan dokumentu oriģinālus, ja tādi ir, gan norakstus.
  • Nozaudētam izglītības dokumentam jāveido dublikāts.

Izglītību vai izglītošanās laiku apliecinošie dokumenti – atestāti, diplomi un izziņas par izglītības iestādē pavadīto laiku – var būt nepieciešami ne tikai tādēļ, lai turpinātu izglītošanos. Piemēram, šos dokumentus var pieprasīt arī darba devējs. Mācību laiku tehnikumos līdz 1991. gada 1. janvārim pielīdzina apdrošināšanas stāžam, ja cilvēks tehnikumā mācījies pēc vidējās izglītības iegūšanas. Tādējādi dokuments, kurš to apliecina, var tikt ņemts vērā pensijas aprēķināšanai.

Jāmeklē izglītības iestādē, pie tās tiesību pārņēmēja vai arhīvā

Pirmais solis, meklējot dokumentu, kurš reiz atstāts un nav izņemts no izglītības iestādes, ir pārliecināties, vai tā joprojām pastāv, skaidro Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) direktora vietniece nacionālā dokumentārā mantojuma saglabāšanas un pieejamības jautājumos Ingūna Slaidiņa.

Ja izglītības iestāde, kurā izglītību apliecinošais dokuments savulaik palicis, joprojām pastāv, tam vajadzētu būt tur. Ja izglītības iestāde laika gaitā ir reorganizēta, izglītību apliecinošie dokumenti nonāk glabāšanā pie tās tiesību pārņēmēja. Piemēram, ja vidusskola tikusi reorganizēta par pamatskolu, kā tas patlaban nereti notiek skolu tīkla optimizācijas procesā, dokuments vispirms būtu meklējams šajā pamatskolā.

Ja izglītības iestāde ir likvidēta un tai nav tiesību pārņēmēja, iestādes dokumentācija saskaņā ar Arhīvu likumu nonāk glabāšanā Latvijas Nacionālajā arhīvā (LNA). Ja arhīva rīcībā ir meklējamā dokumenta oriģināls, arhīvs izsniegs to. Ja oriģināla arhīvā nav, interesents var saņemt arhīva izziņu par to, ka viņš ir mācījies konkrētajā izglītības iestādē, pabeidzis to un saņēmis atestātu, nepieciešamības gadījumā ir iespējams saņemt arī sekmju izrakstu.

Dokumenta oriģinālu arhīva izziņu vai dokumentu izrakstu saņemšanai interesenti var vērsties LNA struktūrvienībās reģionos un Rīgā, to kontaktinformācija pieejama LNA mājaslapas sadaļā “Rīgas struktūrvienību kontaktinformācija” un “Teritoriālo struktūrvienību kontaktinformācija”. Tāpat iespējams vērsties LNA administrācijā. Arhīva adrese: Šķūņu iela 11, Rīga, LV-1050; e-pasts: lna@arhivi.gov.lv, tālrunis uzziņām: 20014824, 29572978. Iesnieguma veidlapa meklējama LNA mājaslapas sadaļā “Pakalpojumi” – “Pieprasījuma veidlapas”.

Kārtība, kādā veicama arhīva izziņu pieprasīšana, atrodama mājaslapas sadaļā “Arhīva izziņas”. Pakalpojums pieejams arī tiešsaistē, izmantojot e-pakalpojumu gan LNA mājaslapā, gan portālā www.latvija.lv.

Nozaudētam izglītības dokumentam jāveido dublikāts

Ja izglītību apliecinošais dokuments ir nozaudēts vai neatgriezeniski sabojāts, vispirms jāvēršas izglītības iestādē, kura to izdevusi: atbilstoši izsniegto izglītības dokumentu uzskaites un reģistrācijas grāmatā ierakstītajām ziņām iestāde arī noformē dokumenta dublikātu izsniegšanu. Izglītības dokumenta dublikātam ir tāds pats spēks kā dokumenta oriģinālam. Vairumā gadījumu dokumenta dublikātu varēs izsniegt tā iestāde, kas to izdevusi.

Ja izglītības iestāde ir likvidēta vai reorganizēta, jāvēršas attiecīgajā pašvaldībā. Kad dublikāts saņemts, saņēmējam jāiesniedz sludinājums oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”, jo oriģinālais dokuments ir jāizsludina par nederīgu. Sludinājuma ievietošana ir bezmaksas pakalpojums. Sludinājumu var iesniegt:

  • klātienē “Latvijas Vēstneša” Klientu centrā (Bruņinieku ielā 41, Rīgā);
  • sūtot ierakstītu vēstuli ar klāt pievienotu maksājuma uzdevumu un izglītības dokumentu izdevušās izglītības iestādes apliecinājumu, kurā norādīts, kāds dokuments sūtītājam izdots. Pasta adrese: Bruņinieku 41, Rīga, LV-1011;
  • ar drošu e-parakstu parakstītu vēstuli sūtot uz e-pastu slud@lv.lv.

Ņemot vērā, ka prasības, kas jāievēro, lai izglītības iestādes dokumentu izsludinātu par nederīgu, ir atšķirīgas, pirms sludinājuma iesniegšanas ieteicams sazināties ar “Latvijas Vēstneša” Klientu centru pa tālr. 67898741 vai 67898738.

Augstākās izglītības diploma dublikātu izsniedz augstskola, kurā saņemts dokumenta oriģināls. Augstskolas studentu izglītību apliecinošos dokumentus uzglabā 75 gadus. Šajā gadījumā nav nepieciešams ievietot sludinājumu “Latvijas Vēstnesī”. Diplomu dublikātus reģistrē diplomu dublikātu izsniegšanas reģistrācijas žurnālā. Persona, kas saņem dublikātu, žurnālā parakstās.

Detalizētāk par to, kā saņemt vispārējās vidējās izglītības, profesionālās izglītības un augstākās izglītības dokumentu un centralizēto eksāmenu sertifikātu dublikātus, lasiet LV portāla skaidrojumā “Nozaudētam izglītības dokumentam jāveido dublikāts”.

Labs saturs
31
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI