SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Dambe
LV portāls
22. janvārī, 2020
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Veselība
16
16

Aptaukošanās izplatība bērnu vidū nepalielinās, taču saglabājas nemainīgi augsta

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kopš 2007. gada Latvijā tiek veikts “Bērnu antropometrisko parametru un skolu vides pētījums”, kura mērķis ir iegūt informāciju par liekās ķermeņa masas un aptaukošanās izplatību septiņus un deviņus gadus veciem bērniem, veselības paradumiem mājās, kā arī skolu vides atbilstību veselīgu paradumu veicināšanai. Pētījumā par 2018./2019. mācību gadu noskaidrots, ka liekās ķermeņa masas un aptaukošanās izplatība nepalielinās, tomēr tā ir augsta – 22,8% septiņgadīgo un 25,1% deviņgadīgo konstatētas liekā svara problēmas.

Iemesli, kādēļ bērniem ir palielināta ķermeņa masa un aptaukošanās, ir dažādi, taču pārsvarā tas ir fizisko aktivitāšu trūkums un neveselīgi uztura paradumi. Fiziskām aktivitātēm lielākā daļa aptaujāto velta no vienas stundas līdz trijām stundām dienā, taču brīvdienu laikā ievērojami pieaug elektronisko un viedierīču lietošana – līdz pat trijām stundām dienā.

Vecākiem nevajadzētu gaidīt līdz brīdim, kad viņu bērniem parādās liekais svars, taču, kā liecina pētījuma rezultāti, nereti viņi neapzinās, ka bērnam ir problēmas ar lieko svaru, jo vecāku viedoklis par savu bērnu ķermeņa masu būtiski atšķiras no datiem, kas ievākti ķermeņa masas indeksa mērīšanai. Svarīgi ir bērnam no mazotnes mācīt veselīga uztura paradumus, kopīgi nodarboties ar fiziskām aktivitātēm un pašiem ievērot veselīgu dzīvesveidu, jo arī pieaugušo vidū aptaukošanās ir ļoti izplatīta.

Veselības ministre Ilze Viņķele uzskata, ka pētījums kopumā norāda uz pozitīvām tendencēm, jo Baltijas valstu vidū Latvijā ir labākie rādītāji un pieaugusi svaigu augļu un dārzeņu lietošana uzturā. Lai arī turpmāk liekā svara problēmas bērnu vidū mazinātos, svarīgi ir popularizēt veselīgu uzturu, ierobežot neveselīgu produktu reklamēšanu un vecāku skatījumu uz bērnu svaru padarīt objektīvāku.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI