DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. janvārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Veikts pētījums par bērnu antropometriskajiem parametriem un skolu vidi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 8. janvārī, preses konferencē Veselības ministrijā iepazīstināja ar “Bērnu antropometrisko parametru un skolu vides pētījuma” rezultātiem. Latvijā šis pētījums tiek veikts kopš 2007. gada un tā rezultāti tiek izmantoti gan sabiedrības veselības politikas izstrādē, gan īstenoto pasākumu novērtēšanā.

Pētījumā noskaidrots, ka liekās ķermeņa masas un aptaukošanās izplatība Latvijā septiņus un deviņus gadus veciem un skolēniem nepalielinās, tomēr tā ir augsta – 22,8% septiņgadīgo un 25,1% deviņgadīgo grupā, abās vecuma grupās liekā ķermeņa masa un aptaukošanās biežāk ir novērojama zēniem. Šo vecumgrupu skolēniem ir palielinājies augļu un dārzeņu ikdienas patēriņš, kā arī Latvijas skolās samazinās neveselīgo produktu pieejamība skolēniem. Būtiskākie riska faktori, kāpēc bērniem ir palielināta ķermeņa masa un aptaukošanās: nepietiekamas fiziskās aktivitātes un neveselīgi uztura paradumi.

Gandrīz puse deviņus gadus veco skolēnu darba dienās pēc mācībām pavada divas un vairāk stundas, pildot mājasdarbus, lasot grāmatas, taču septiņus gadus veco skolēnu starpā aptuveni katrs ceturtais pēc mācībām skolā pavada divas un vairāk stundas dienā, pildot mājasdarbus, lasot grāmatas. Brīvajā laikā tika novērota līdzīga tendence abās vecuma grupās, aptuveni puse septiņus un deviņus gadus veco skolēnu brīvdienās pavada trīs un vairāk stundas dienā, skatoties TV, lietojot elektroniskās ierīces, piemēram, viedtālruni, planšeti, datoru u.tml.

Pētījumā novērots, ka vecāki pietiekami neapzinās aptaukošanās problēmu saviem bērniem, jo vecāku viedoklis par savu bērnu ķermeņa masu būtiski atšķiras no mērītajiem antropometriskajiem datiem aprēķinātā ķermeņa masas indeksa. Tikai trīs ceturtdaļas skolēnu brokasto katru rītu. Abu grupu skolēnu vidējais miega ilgums darba dienās ir 9 stundas un 20 minūtes.

Kopumā 84% aptaujāto skolu organizē visiem pamatskolas skolēniem iespēju nodarboties sporta/fiziskās aktivitātes pulciņos ārpus mācību stundu laika, lielākā daļa skolēnu šīs iespējas izmanto. 78,5%  no septiņus gadus veco skolēnu vecākiem un 80,9% no  deviņus gadus veco skolēnu vecākiem norāda, ka viņu bērni brīvajā laikā piedalās sporta un/vai deju nodarbībās.

Bērnu antropometrisko parametru un skolu vides pētījums ir pieejams šeit: https://spkc.gov.lv/upload/spkcresearchfailicol/cosi_2018._zinojums_final_07.01.2020.pdf

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI