SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
27. decembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Izglītība
6
6

Pašvaldībām jāsāk līdzfinansēt sākumskolas skolēnu ēdināšanu

Stājas spēkā 01.01.2020.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens, LETA

No 2020. gada brīvpusdienas 1.4. klašu skolēniem būs jānodrošina gan valstij, gan pašvaldībām solidāri.

Grozījumi Izglītības likumā, kuri stājas spēkā 2020. gada 1. janvārī, noteic pienākumu pilsētu un novadu pašvaldībām no sava budžeta piedalīties ēdināšanas izmaksu segšanā tiem izglītojamiem, kuri tās administratīvajā teritorijā mācās 1.4. klasē. Paredzēts, ka pašvaldībām ēdināšanas izdevumi būs jānodrošina ne mazākā apmērā, kādā tas tiek nodrošināts no valsts budžeta līdzekļiem. Patlaban brīvpusdienas skolēniem minētajā klašu grupā tiek apmaksātas no valsts budžeta.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) likuma grozījumus pamato ar to, ka “brīvpusdienu nodrošināšanas funkcija ir neraksturīga kopējai IZM darbībai, kuras pienākums primāri ir gādāt par izglītības saturu, metodoloģiju un kvalitāti”. Valsts budžeta finansējums brīvpusdienu nodrošināšanai 2019. gadam ir 19 001 416 eiro, vienam bērnam dienā atvēlot 1,42 eiro.

Pašvaldība tāpat kā līdz šim atbilstoši sava budžeta iespējām varēs lemt arī par pārējo klašu skolēnu ēdināšanu un noteikt lielākas ēdināšanas izmaksas vienam izglītojamam. Kā liecina 2018. gada sākumā ministrijas veiktā pašvaldību aptauja, daudzas pašvaldības no saviem līdzekļiem nodrošina brīvpusdienas arī visu pārējo klašu skolēniem: 74% pašvaldību nodrošina brīvpusdienas 5. klasei, 71% pašvaldību – 6. klasei, 63% pašvaldību – 7. klasei, 58% pašvaldību – 8. klasei, 58% pašvaldību – 9. klasei, bet 35% pašvaldību: 10.12. klasei.

Latvijas Pašvaldību savienība aplēsusi, ka 1.4. klases skolēnu ēdināšana 2020. gadā vietvarām varētu izmaksāt vismaz 19,7 miljonus eiro. Saskaņā ar Izglītības likuma 17. panta 11. daļā noteikto pašvaldībai ir pienākums paredzēt vismaz vienu skolēnu kategoriju, kurai tā apmaksā brīvpusdienas skolā. Tie var būt bērni no maznodrošinātām vai trūcīgām ģimenēm, bērni ar īpašām vajadzībām u. tml.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI