SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
13. decembrī, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Vide
11
11

Stingrāka kārtība, ievedot sēklas, stādus un svaigus augļus no trešajām valstīm

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika. Avots: VAAD

No 14. decembra, stājoties spēkā Eiropas Savienības Augu veselības regulai, visām augu sēklām, stādiem, kā arī svaigajiem augļiem un dārzeņiem (izņemot banānus, kokosriekstus, dateles, ananasus un duriānus), kuri tiks ievesti no trešajām valstīm, būs nepieciešams fitosanitārais sertifikāts.

īsumā
  • Regulā īpaša uzmanība ir pievērsta augu un augu produktu importam Eiropas Savienībā no trešajām valstīm.
  • Augu veselības regula paredz stingrāku augu pasu sistēmu.
  • Ja augus, sēklas, sīpolus vai stādus pasūta internetveikalā un tie tiek piegādāti, tad tiem klāt ir jābūt fitosanitārajiem dokumentiem.

Jaunā Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (ES) 2016/2031 par aizsardzības pasākumiem pret augiem kaitīgajiem organismiem (Augu veselības regula), kas pieņemta 2016. gada 26. oktobrī, nosaka pamatprincipus un pamatelementus augu veselības sistēmai, kā arī paredz stingrāku regulējumu augu, augu produktu un citu objektu importam Eiropas Savienībā (ES).

Regulā īpaša uzmanība ir pievērsta augu un augu produktu importam no trešajām valstīm, lai novērstu jaunu kaitīgo organismu iekļūšanu ES, kā arī augu apritei ES teritorijā.

Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) Augu karantīnas departamenta direktore Gunita Šķupele skaidro, ka līdz šim fitosanitārais sertifikāts bija vajadzīgs, ievedot stādus un tikai noteikta veida augļus un dārzeņus, kā arī atsevišķa veida sēklas lielos apjomos. Tagad šis dokuments ir nepieciešams visiem stādīšanai paredzētajiem augiem, sēklām, kā arī augļiem un dārzeņiem neatkarīgi no tā, cik lielu daudzumu šīs produkcijas ieved. “Kaut vai vienu augli vai stādu,” uzsver G. Šķupele.

Augu pasu sistēma

Augu veselības regula paredz arī stingrāku augu pasu sistēmu. Augu pase ir oficiāla etiķete, kas nepieciešama, lai augus, augu produktus un citus objektus pārvietotu ES teritorijā un attiecīgos gadījumos ievestu un pārvietotu aizsargājamajās zonās.

Augu pase apliecina, ka:

  • stādi ir brīvi no ES karantīnas organismiem;
  • stādi ir brīvi no ES reglamentētajiem nekarantīnas organismiem vai tādu organismu izplatīšanas līmenis nepārsniedz pieļaujamo līmeni;
  • stādi atbilst aizsargzonas prasībām, lai tos ievestu un pārvietotu aizsargzonā.

Līdz ar jauno regulu augu pases būs nepieciešamas visiem stādīšanai paredzētajiem augiem (arī noteikto sugu sēklām), tāpat augu pasēm ES būs vienota forma ar noteiktu informāciju.

Augu pase jāpievieno visiem stādīšanai paredzētajiem augiem, ja tos izplata tirdzniecības tīklam, veikalam, apzaļumošanas pakalpojumu sniedzējam un vairumtirdzniecības bāzei.

Ja stādi tiek izplatīti tirgū, gadatirgū, stādu parādē u. c. tirdzniecības vietās – no ražotāja stādi tiek piegādāti tieši galalietotājam (bez starpniekiem) –, augu pase nav nepieciešama.

Iepirkšanās internetveikalā

Kā skaidro G. Šķupele, ja augus, sēklas, sīpolus vai stādus pasūta internetveikalā un tie tiek piegādāti, tad tiem klāt ir jābūt fitosanitārajiem dokumentiem:

  • fitosanitārajam sertifikātam (starptautisks dokuments, kas jāievēro visām pasaules valstīm), ja sūtījums nāk no trešajām valstīm;
  • augu pasei, ja sūtījums tiek pārvietots Eiropas Savienības robežās.

Svarīgi atcerēties, ka augu pase vai fitosanitārais sertifikāts jāpievieno arī tad, ja tiek izmantoti pasta vai kāda starptautiska pārvadātāja pakalpojumi.

Regulas noteikumu kontroli uz valsts ārējām robežām veic Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), bet valsts iekšienē – VAAD.

Kur var saņemt augu pases

Augu pases profesionālais operators (persona) var saņemt tikai tad, ja tas ir reģistrējies īpašajā reģistrā, kuru uztur VAAD. Līdz 2019. gada 14. decembrim tas ir VAAD Fitosanitārajai kontrolei pakļauto augu un augu produktu apritē iesaistīto personu reģistrs.

Audzētājiem, kas jau ir reģistrēti, nav jāreģistrējas atkārtoti.

Lai reģistrētos, profesionālais operators iesniedz VAAD reģionālajā nodaļā dokumentus: iesniegumu reģistrācijai, deklarāciju fitosanitārajai kontrolei un informāciju par valsts nodevas samaksu (7,11 eiro).

Reģistrācija Fitosanitārajai kontrolei pakļauto augu un augu produktu apritē iesaistīto personu reģistrā attiecas uz:

  • stādaudzētājiem;
  • importētājiem;
  • eksportētājiem;
  • koksnes iepakojamā materiāla ražotājiem;
  • starptautiskajiem pasažieru pārvadātājiem;
  • tirgotājiem internetā.

Ko nedrīkst ievest no trešajām valstīm

PVD atgādina, ka privātpersonas joprojām nedrīkst ievest Eiropas Savienībā no trešajām valstīm:

  • augu aizsardzības līdzekļus;
  • augsni, augsnes substrātus, izņemot tīru kūdru un kokosa šķiedru,
  • vīnkoku, citrusu, korinšu, krūmcidoniju, vilkābeļu, cidoniju, ābeļu, bumbieru,  eribotriju, mespilu, pirakantu, pīlādžu augus;
  • kartupeļus;
  • visu veidu pārtikas produktus, kuri satur beteļauga lapas (Piper betle) vai sastāv no tām un kuru izcelsmes valsts ir Bangladeša vai kuri sūtīti no Bangladešas;
  • visas Nigērijas izcelsmes kaltētas pupiņas;
  • gaļu, gaļas produktus (svaiga gaļa, kūpinājumi, gaļas pusfabrikāti, gaļas produkti un izstrādājumi un citi);
  • pienu, piena produktus (svaigs piens, pasterizēts piens, iebiezināts piens, biezpiens, krējums, siers un citi).
Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI