SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
06. decembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Invaliditāte
34
34

Paplašina tiesības noteikt invaliditāti uz mūžu

Stājas spēkā 06.12.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija bez atkārtota invaliditātes ekspertīzes termiņa (uz mūžu) invaliditāti varēs noteikt pilngadīgai personai, kam ir stabili un neatgriezeniski funkcionēšanas ierobežojumi, kuru dēļ invaliditāte ir bijusi nepārtraukti noteikta ne mazāk kā piecus gadus, vai arī personai, kam, pēc komisijas uzskata, invaliditāte varētu tikt nepārtraukti noteikta vairāk nekā uz pieciem gadiem.

FOTO: Freepik

Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijai turpmāk būs tiesības invaliditātes ekspertīzē noteikt invaliditāti uz mūžu personām jebkurā vecumā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, ja cilvēkam slimības vai traumas dēļ radušies stabili un neatgriezeniski funkcionēšanas ierobežojumi un secināms, ka invaliditāte saglabāsies visa mūža garumā.

Šāda kārtība paredzēta ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Nr. 805 par prognozējamas invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas kritērijiem, termiņiem un kārtību, kas stājas spēkā šodien, 6. decembrī.

Līdz šim, ja pilngadīgai personai saslimšanas vai traumas dēļ bija radušies stabili un neatgriezeniski funkcionēšanas ierobežojumi, kuri būtu par pamatu invaliditātes noteikšanai visa mūža garumā, bet kuri neatbilda noteikumu 7. pielikumā minētajiem anatomiskajiem defektiem vai veselības traucējumiem, ārstu komisija, veicot pirmreizēju invaliditātes ekspertīzi, varēja noteikt invaliditāti tikai uz terminētu periodu – līdz 5 gadiem, norādīts grozījumu anotācijā.

Turpmāk, ja komisija, veicot pirmreizēju vai atkārtotu invaliditātes ekspertīzi, pēc iesniegtajos dokumentos pieejamās informācijas varēs pamatoti secināt, ka minētie funkcionēšanas ierobežojumi personai saglabāsies visas dzīves laikā, komisija būs tiesīga noteikt personai invaliditāti bez atkārtota invaliditātes ekspertīzes termiņa jeb uz mūžu. Tas savukārt dos iespēju personām saņemt sociālās garantijas visa mūža garumā bez atkārtotas dokumentu kārtošanas un iesniegšanas komisijā.

Labklājības ministre Ramona Petraviča uzsvērusi, ka pieņemtie noteikumi par iespēju piešķirt invaliditāti uz mūžu novērsīs gadu desmitiem praktizēto netaisnību pret cilvēkiem ar smagu invaliditāti, kuriem tā regulāri bija jāpierāda ārstu komisijai.

Vienlaikus ar grozījumiem noteikumos svītrota prasība kopā ar iesniegumu invaliditātes ekspertīzei un invaliditātes un darbspēju ekspertīzei iesniegt darba nespējas lapu B, jo darbnespējas lapas tiek atvērtas, pagarinātas un noslēgtas elektroniski un papīra formā vairs netiek izsniegtas. Komisijas ārsti par personai izsniegto darbnespējas lapu B var pārliecināties E-veselības sistēmā.

Saskaņā ar Labklājības informācijas sistēmas (LabIS) datiem 2018. gadā invaliditāte bija noteikta 183 610 pilngadīgām personām, no kurām 16 949 personām invaliditāte tika noteikta pirmo reizi. No visām personām, kurām 2018. gadā invaliditāte tika noteikta pirmo reizi, uz pieciem gadiem invaliditāte bija noteikta 1871 personai jeb 11,03%, bet uz mūžu – 526 personām jeb 3,10%.

Labs saturs
34
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI