SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
18. maijā, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Invaliditāte
5
5

Izmaiņas invaliditātes noteikšanā bērniem

Stājas spēkā 18.05.2018.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Bērniem ar neatgriezeniskiem funkcionēšanas ierobežojumiem turpmāk noteiks invaliditāti līdz pilngadībai bez atkārtotas ekspertīzes.

Piektdien, 18. maijā, stājas spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 805 par prognozējamas invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas kritērijiem, termiņiem un kārtību. Izmaiņas paredz, ka bērniem ar stabiliem un neatgriezeniskiem funkcionēšanas ierobežojumiem neatkarīgi no to pakāpes, bet ja to dēļ invaliditāte ir bijusi nepārtraukti noteikta vienu vai vairāk gadu, turpmāk kārtējā invaliditātes ekspertīzē noteiks invaliditāti līdz pilngadības sasniegšanai.

Līdz šim tikai noteiktos gadījumos bērnam invaliditāti varēja noteikt uz periodu līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai.

Tātad, ja bērnam līdz šim (pirmajā vai vairākās atkārtotās ekspertīzes reizēs) nav noteikta invaliditāte līdz 18 gadu vecumam, bet situācija liecina, ka bērnam ir iestājušies slimības vai traumas radīti stabili un neatgriezeniski funkcionēšanas ierobežojumi, kas nav saistīti ar MK noteikumu Nr. 805 7. pielikumā uzskaitītajiem anatomiskajiem defektiem un/vai veselības traucējumiem, arī varēs noteikt invaliditāti bez atkārtota ekspertīzes termiņa līdz pilngadībai.

Tādējādi tiks dota iespēja saņemt sociālās garantijas par bērnu līdz bērna pilngadības sasniegšanai bez atkārtotas dokumentu kārtošanas un iesniegšanas komisijā, norāda Labklājības ministrija.

Grozījumi normatīvajā aktā neizslēdz iespēju arī situācijā, ja bērnam būs noteikta invaliditāte uz periodu līdz 18 gadu vecumam, mainoties funkcionēšanas ierobežojumu smaguma pakāpei, iesniegt pieprasījumu veikt atkārtotu ekspertīzi, paskaidrots grozījumu anotācijā.

Saskaņā ar Labklājības ministrijas datiem 2017. gada decembrī invaliditāte bija noteikta 8455 bērniem, no kuriem invaliditāte līdz 18 gadiem bez atkārtotas ekspertīzes termiņa bija noteikta apmēram 40 procentiem. Pārējiem bērniem (5110 bērni jeb 60%) invaliditāte ir noteikta uz termiņu no sešiem mēnešiem līdz pieciem gadiem, nesasniedzot 18 gadu vecumu.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI