SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Dambe
LV portāls
29. novembrī, 2019
8
8

HIV izplatība Latvijā – lai ārstētos, ir jāzina

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvija HIV gadījumu skaita ziņā, attiecinot pret iedzīvotāju skaitu, ieņem pirmo vietu Eiropas Savienībā. 2018. gadā Latvijā tika konstatēti 326 jauni HIV gadījumi, kas nozīmē – gandrīz katru dienu kāds Latvijas iedzīvotājs uzzina, ka ir inficējies. Kā norāda Baltijas HIV asociācijas valdes priekšsēdētāja Inga Upmace, Latvijā pārāk maz cilvēku veic HIV testu – ceturtā daļa no viņiem nezina, ka ir inficēti ar HIV, un turpina izplatīt infekciju.

Daļa sabiedrības dzīvo maldīgos priekšstatos par to, ka ar HIV var saslimt tikai specifiskas sabiedrības grupas. Tā kā HIV infekcijai nav izteiktu simptomu, cilvēki bieži vien neaizdomājas, ka varētu būt inficēti. Agrāk aptuveni 70% HIV inficēto personu bija narkomāni, savukārt mūsdienās puse inficējas seksuālu kontaktu ceļā.

Ir svarīgi inficēšanās gadījumus laikus atklāt un savlaicīgi uzsākt ārstēšanu, jo tas ievērojami samazina tālāku infekcijas izplatīšanos un ļauj dzīvot pilnvērtīgu un ilgu dzīvi – strādāt, mācīties, veidot ģimeni un radīt pēcnācējus. Uzsākot ārstēšanu, tiek pārtraukta HIV transmisija, kas nozīmē, ka pacients vairs nav infekciozs.

Lai kliedētu mītus un informētu sabiedrību par to, cik svarīgi ir savlaicīgi un regulāri veikt HIV testu, pirms Pasaules AIDS dienas, kuru atzīmē 1. decembrī, Latvijā šomēnes norisinās dažādas aktivitātes, arī ikgadējā HIV testēšanas nedēļa, kuras laikā ikviens ir aicināts veikt bezmaksas testu kādā no HIV profilakses punktiem visā Latvijā. Savukārt līdz 15. decembrim HIV laboratorisko testu, samaksājot 3 eiro, var veikt arī Centrālās laboratorijas filiālēs un par 3,5 eiro – E. Gulbja laboratorijas filiālēs.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI