SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
30. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Veselība
3
3

Efektīvāk apkopos un analizēs datus par HIV/AIDS izplatību

Stājas spēkā 01.07.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Lai nodrošinātu iespēju izzināt HIV/AIDS epidemioloģiskās īpatnības (inficēšanās veidus, riska faktorus, riska grupas) un atbilstoši plānotu profilakses pasākumus Latvijā, 1. jūlijā stāsies spēkā mūsdienu prasībām un vajadzībām atbilstoši noteikumi, kuri regulēs kārtību, kādā iegūt, uzglabāt un izmantot epidemioloģiskos datus par saslimšanas gadījumiem ar HIV/AIDS.

Latvijā ir izveidota valsts informācijas sistēma “Ar noteiktām slimībām slimojošu pacientu reģistra informācijas sistēma”, kas satur datus par pacientiem, kuri slimo ar sabiedrības veselību būtiski ietekmējošām slimībām, piemēram, tuberkulozi, C hepatītu u. c. Šādu pacientu reģistra izveidi, papildināšanu un uzturēšanas kārtību regulē Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 746 “Ar noteiktām slimībām slimojošu pacientu reģistra izveides, papildināšanas un uzturēšanas kārtība”.

Taču līdz šim noteikumi neparedzēja datu apkopošanu par pacientiem, kuriem diagnosticēta cilvēka imūndeficīta vīrusa infekcija HIV un AIDS. Tā vietā ārstniecības iestādes iesniedza Slimību profilakses un kontroles centram datus par jaunatklātiem HIV/AIDS gadījumiem, aizpildītas papīra formāta veidlapas nosūtot pa pastu. Tādējādi līdzšinējais HIV reģistrs nesaturēja daudzus nozīmīgus epidemioloģiskos un klīniskos datus, kas nepieciešami informācijas apkopošanai un analīzei. Līdz ar to netika nodrošināta arī iespēja novērot un izvērtēt šīs hroniskās un ilgstošās infekcijas slimības norisi un attīstību dinamikā, sekot pacienta ārstēšanas rezultātiem un plānot ārstniecībai nepieciešamo finansējumu. Turklāt novecojusī sistēma nenodrošināja efektīvu personas datu aizsardzību. 

Grozījumi MK noteikumos Nr. 746 paredz, ka turpmāk, no 1. jūlija, ar noteiktām slimībām slimojošu pacientu reģistra informācijas sistēmā tiks ievadīti dati arī par pacientiem, kuriem diagnosticēta HIV infekcija vai saslimšana ar AIDS.

Tādējādi tiks nodrošināta iespēja ne tikai izzināt HIV/AIDS epidemioloģiskās īpatnības un atbilstoši plānot profilakses pasākumus, bet arī izsekot katra slimības gadījuma norisei un ārstēšanai, izvērtēt ārstēšanas rezultātus un efektivitāti, līdz ar to sniedzot iespēju analizēt, novērtēt ieguldītos resursus un tos attiecīgi plānot mērķtiecīgāk un precīzāk.

Tā kā reģistrā datus varēs ievadīt tiešsaistes režīmā, mazināsies slogs ārstniecības iestādēm, jo nebūs vairs jāaizpilda un jāsūta informācija papīra formātā, kā arī samazināsies dokumentējamās informācijas apjoms par HIV/AIDS gadījumiem.

Šis reģistrs tiks iekļauts arī valsts informācijas sistēmā, kas nākotnē atvieglos šo datu ieviešanu e-veselības sistēmā, uzsver Veselības ministrija.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI