SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
22. novembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Mājoklis
19
19

Pilnveidota ūdens patēriņa uzskaite dzīvokļos

Stājas spēkā 22.11.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Piektdien, 22. novembrī, stājas spēkā jauni noteikumi, kas izstrādāti, lai pilnveidotu ūdens patēriņa uzskaiti dzīvojamā mājā un samazinātu ūdens patēriņa starpības veidošanās cēloņus.

Ministru kabineta noteikumu grozījumi izstrādāti, lai samazinātu cēloņus, kuru dēļ neadekvāti pieaug ūdens patēriņa starpība. Apstiprināto izmaiņu galvenais mērķis ir sakārtot un uzlabot ūdens patēriņa uzskaiti daudzdzīvokļu mājās, uzsver Ekonomikas ministrija.

Grozījumi ir vērsti uz to, lai dzīvokļu īpašnieki aktīvāk iesaistītos tādu jautājumu risināšanā kā vienotas kārtības ieviešana ūdens patēriņa skaitītāju iegādei, uzstādīšanai, kā arī atkārtotās verificēšanas nodrošināšanai.

Grozījumu 14. punkts noteic, ka turpmāk dzīvokļu īpašnieku kopība ar lēmumu var noteikt kārtību, kādā dzīvokļa īpašnieks vai pārvaldnieks, vai cita pilnvarotā persona nodrošina ūdens patēriņa skaitītāju uzstādīšanu, nomaiņu un to atkārtotu verificēšanu atsevišķajā īpašumā atbilstoši normatīvajos aktos par mērījumu vienotību noteiktajām prasībām.

Dzīvokļu īpašnieku kopība, izvērtējot savas iespējas, varēs noteikt ūdens patēriņa skaitītājiem vienādas prasības arī attiecībā uz tehniskajiem parametriem un papildaprīkojumu, piemēram, attālinātas rādījumu nolasīšanas sistēmu, un prasības tā uzstādīšanai. Minētā kārtība būs vienota visā dzīvojamā mājā.

Dzīvokļu īpašnieku kopībai vai pārvaldniekam, pieņemot lēmumu par visiem dzīvokļu īpašniekiem kopīgu ūdens patēriņa skaitītāju iegādi, to vienotu uzstādīšanu, nomaiņu un atkārtotās verificēšanas nodrošināšanu, būs tiesības noteikt citu atkārtotās verificēšanas periodu, nekā noteikts normatīvajos aktos, bet tas nevarēs pārsniegt ūdens patēriņa skaitītāja ražotāja instrukcijā norādīto lietošanas ilgumu, ja tāds ir norādīts.

Jaunajā regulējumā papildināts arī 19. un 19.1 punkts, kas noteic, kā tiek veikts ūdens patēriņa pārrēķins, ja veidojas starpība starp mājas kopējā ūdens skaitītāja rādījumu un dzīvokļu īpašumos ar skaitītājiem noteikto ūdens patēriņu, ieskaitot arī avārijās un remontā noplūdināto ūdens daudzumu.

Kā LV portāls jau rakstīja, minēto noteikumu regulējums attiecas uz dzīvokļu īpašniekiem un dzīvojamo māju pārvaldniekiem dzīvojamās mājās, kurās dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesības un pakalpojums tiek sniegts ar pārvaldnieka starpniecību un kurās dzīvokļu īpašnieku kopība saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 50. panta trešās daļas 2. punktu pati nav noteikusi kārtību, kā tiek noteikta katra dzīvokļa īpašnieka apmaksājamā daļa par saņemto pakalpojumu, kā arī viņu kopīpašuma mājas daļas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu sniegšanas kārtību.

Labs saturs
19
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI