SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. novembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Tieslietas
4
4

Kadastrālās vērtības vēl nemainīsies

Stājas spēkā 13.11.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Nodokļu reformā netika “aiztikts” nekustamā īpašuma nodoklis – darbs pie tā atstāts nākamajiem gadiem. Tikām daudzus iedzīvotājus izmisumā dzina arvien lielākie rēķini, kurus sabiedrība uztver kā netaisnīgas un neobjektīvas kadastrālās vērtēšanas sekas. Lai sakārtotu kadastrālo vērtēšanu, kadastrālo vērtību bāze ir iesaldēta vēl uz diviem gadiem.

FOTO: Lita Krone, LETA

Arī nākamajos divos gados kadastrālās vērtības nemainīsies, jo to aprēķinam saglabās pēdējos gados izmantoto kadastrālo vērtību bāzi.

To paredz Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma grozījumi, kas stājas spēkā 13. novembrī. Ar grozījumiem par diviem gadiem pagarināta jaunās kadastrālo vērtību bāzes ieviešana, pārceļot iepriekš paredzēto ieviešanas termiņu no 2020. uz 2022. gadu.

Kadastrālo vērtību bāzi 2022.–2025. gadam izstrādās atbilstoši situācijai nekustamā īpašuma tirgū, kāda tā bija 2019. gada 1. jūlijā, un to piemēros kadastrālās vērtības aprēķinam no 2022. gada 1. janvāra.

Vienlaikus likumā noteikts, ka Valsts zemes dienests aprēķinātās kadastrālās vērtības līdz 2021. gada 1. februārim publicēs savā tīmekļa vietnē, lai nodrošinātu savlaicīgu informācijas pieejamību par kadastrālajām vērtībām, kuras stāsies spēkā 2022. gadā.

Ar grozījumiem likuma pārejas noteikumus papildina norāde uz normatīvo regulējumu nākamajos divos gados. Proti, 2020. gada un 2021. gada kadastrālo vērtību aprēķinam piemēro kadastrālo vērtību bāzi, kas noteikta Ministru kabineta (MK) 2014. gada 23. decembra noteikumos Nr. 838 “Noteikumi par kadastrālo vērtību bāzi 2016., 2017., 2018. un 2019. gadam”, un piemēro kadastrālo vērtību aprēķināšanas kārtību, kas noteikta MK 2006. gada 18. aprīļa noteikumos Nr. 305 “Kadastrālās vērtēšanas noteikumi”.

Pašreizējā kadastrālo vērtību bāze, kas ir izstrādāta uz 2012.–2013. gada nekustamā īpašuma tirgus informācijas pamata, būs piemērojama arī 2020. gada kadastrālo vērtību aprēķinam, tāpēc kadastrālās vērtības un attiecīgi arī nekustamā īpašuma nodoklis pamatā nemainīsies, norādīts likuma grozījumu anotācijā. Kadastrālās vērtības var mainīties tikai tiem objektiem, kam ir bijušas izmaiņas kadastra objektu raksturojošos datos. Zemei kadastrālā vērtība var mainīties, ja pašvaldība mainījusi nekustamā īpašuma lietošanas mērķi vai pēc kadastrālās uzmērīšanas mainījušies apgrūtinājumi, vai mainījusies zemes kopplatība. Ēkām kadastrālā vērtība var mainīties, piemēram, ja mainīts ēkas lietošanas veids – dzīvojamās telpas tiek pārveidotas par biroja telpām (vai otrādi), ja precizēts ēkas fiziskais nolietojums, ja mainīti ēkas apjoma rādītāji: ēkai piebūvēts vai nojaukts stāvs.

Saskaņā ar Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētajiem datiem valstī ir vairāk nekā 800 000 nekustamā īpašuma īpašnieku, tiesisko valdītāju vai lietotāju.

Kadastrālā vērtība katram īpašumam ir viens pamatelements, no kā veidojas nekustamā īpašuma nodoklis. Kadastrālās vērtības vairākus gadus ir iesaldētas, lai novērstu šī nodokļa maksājumus, kas strauji pieaug.

Tieslietu ministrija ir izstrādājusi jaunu kadastrālās vērtēšanas metodiku, lai nodrošinātu sabiedrību ar kvalitatīvu, taisnīgu un atbilstoši nekustamā īpašuma tirgus informācijai noteiktu kadastrālo vērtību visiem nekustamajiem īpašumiem. Ministru kabineta noteikumu projekts “Kadastrālās vērtēšanas noteikumi” ir atbalstīts 3. oktobra Valsts sekretāru sanāksmē, par atsevišķiem jautājumiem vēl nepieciešamas diskusijas.

Līdz ar jaunu pieeju kadastrālo vērtību noteikšanā Tieslietu ministrija vēlas arī būtiskas pārmaiņas nekustamā īpašuma nodokļa sistēmā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI