SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
23. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Izglītība
5
5

Pašreizējais Zinātnes padomes sastāvs darbosies līdz nākamā gada 30. jūnijam

Stājas spēkā 23.10.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Pašreizējā Latvijas Zinātnes padomes (LZP) sastāva pilnvaras pagarinātas līdz nākamā gada 30. jūnijam – to nosaka izmaiņas Zinātniskās darbības likumā, kas stājas spēkā trešdien, 23. oktobrī. Termiņa pagarinājums ir saistīts ar plānu reformēt LZP, apvienojot šībrīža institucionālos resursus un izveidojot vienotu zinātnes administrējošo institūciju.

Saskaņā ar Zinātniskās darbības likuma 14. pantu Latvijas Zinātnes padome ir koleģiāla zinātnieku institūcija, kas izveidota kā Izglītības un zinātnes ministrijas pārraudzības tiešās pārvaldes iestāde. LZP locekļu pilnvaru laiks ir trīs gadi. Latvijas Zinātnes padomes sastāvu un nolikumu pēc izglītības un zinātnes ministra ierosinājuma apstiprina Ministru kabinets.

Atbilstoši Zinātniskās darbības likuma pārejas noteikumu 32. punktam pašreizējās padomes pilnvaru termiņš iepriekš jau tika pagarināts līdz šā gada 5. novembrim. Jaunie likuma grozījumi šo termiņu pagarina līdz 2020. gada 30. jūnijam.

Šīs izmaiņas ir saistītas ar Ministru kabinetā atbalstīto risinājumu, kas paredz ar 2020. gada 1. jūliju pārveidot LZP formu no koleģiālas zinātnieku institūcijas uz tiešās pārvaldes iestādi un konsolidēt tajā zinātnes politikas īstenošanas funkcijas un uzdevumus. Turpmāk iecerēts, ka Latvijas Zinātnes padomi vadīs direktors, izpildot tiešās pārvaldes iestādes vadītāja funkcijas.

Nepieciešamība veikt šādu reformu tiek pamatota ar mērķi padarīt efektīvāku, holistiskāku un ilgtspējīgāku Latvijas zinātnes politikas īstenošanu, novēršot zinātnes īstenošanas funkciju fragmentāciju, stiprinot šo funkciju kapacitāti, kā arī mazinot administratīvo slogu zinātniskajām institūcijām, augstskolām, zinātniekiem, akadēmiskajam personālam un promocijas padomēm.

Vēsturiski Latvijas Zinātnes padome tika izveidota ar Ministru padomes 1990. gada 3. jūlija lēmumu “Par Latvijas Zinātnes padomes izveidošanu”, lai demokratizētu zinātniskās darbības vadīšanas sistēmu, celtu zinātniskā darba efektivitāti un nodrošinātu zinātnei piešķirto valsts līdzekļu maksimāli efektīvu izlietojumu uz pētījumu projektu konkursa pamata. Par LZP darbības mērķi tika noteikts sekmēt zinātnes un tehnoloģijas attīstības politikas izstrādi un īstenošanu Latvijā atbilstoši Eiropas Savienības mērķiem un prasībām.

Saskaņā ar Latvijas Zinātnes padomes nolikumu institūcijai noteikti vairāki uzdevumi, piemēram:

  • sagatavot izglītības un zinātnes ministram priekšlikumus par valsts politikas prioritātēm zinātniskās darbības attīstībā, kā arī par valsts zinātnes un tehnoloģijas attīstības politikas izstrādes jautājumiem;
  • veicināt vienotas valsts politikas veidošanu zinātnē, pētniecībā un inovācijā;
  • sagatavot priekšlikumus par zinātniskās darbības kvalitātes un efektivitātes kritērijiem zinātnisko projektu, programmu un doktora studiju novērtēšanai un iesniegt tos izglītības un zinātnes ministram;
  • izvērtēt zinātnisko darbību un tās finansiālo nodrošinājumu zinātniskajās institūcijās, sniegt atzinumu par valsts zinātnisko institūtu dibināšanu, reorganizāciju un likvidāciju un sagatavotos priekšlikumus iesniegt izglītības un zinātnes ministram;
  • izvērtēt un sniegt priekšlikumus par zinātniskās infrastruktūras atjaunošanu, uzturēšanu un racionālu izmantošanu.

Pašreizējais Latvijas Zinātnes padomes sastāvs

Saskaņā ar Ministru kabineta rīkojumu “Par Latvijas Zinātnes padomes sastāvu” šobrīd LZP darbojas:

A. Barševskis (Latvijas Rektoru padomes deleģēts pārstāvis, Daugavpils Universitātes profesors, Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis); I. Bondare (Latvijas Zinātnieku savienības valdes priekšsēdētāja vietniece); A. Čate (Latvijas Zinātnes padomes inženierzinātņu un datorzinātnes ekspertu komisijas loceklis); D. Erts (Latvijas Zinātnes padomes dabaszinātņu un matemātikas ekspertu komisijas loceklis); M. Greitāns (Valsts zinātnisko institūtu asociācijas valdes priekšsēdētājs); J. Grigorjevs (Latvijas Zinātnes padomes humanitāro un sociālo zinātņu ekspertu komisijas loceklis); T. Juhna (Ministru prezidenta deleģēts pārstāvis; Latvijas Zinātnes padomes inženierzinātņu un datorzinātnes ekspertu komisijas loceklis); M. Jurušs (Ekonomikas ministrijas Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta Mazo un vidējo uzņēmumu atbalsta nodaļas vecākais eksperts); S. N. Kalniņa (Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Vides aizsardzības departamenta direktora vietniece); E. Kaufmane (Latvijas Zinātnes padomes lauksaimniecības, vides, zemes un meža zinātņu ekspertu komisijas locekle); A. Kiopa (Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktore); G. Kitenbergs (Latvijas Jauno zinātnieku apvienības valdes loceklis); J. Kloviņš (Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis); D. Markus (Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenā locekle); Dz. Mozgis (Veselības ministrijas deleģēts pārstāvis, Slimību profilakses un kontroles centra direktora vietnieks sabiedrības veselības un profilakses jautājumos); R. Muktupāvela (Latvijas Kultūras akadēmijas rektore); A. Ozols (Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis); L. Ribickis (Latvijas Darba devēju konfederācijas deleģēts pārstāvis, Rīgas Tehniskās universitātes rektors); B. Rivža (Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenā locekle); A. Siliņš (Latvijas Zinātņu akadēmijas ģenerālsekretārs); I. Slokenberga (Zemkopības ministrijas Starptautisko lietu un stratēģijas analīzes departamenta Stratēģijas analīzes nodaļas vadītāja vietniece); K. Tārs (Latvijas Zinātnes padomes bioloģijas un medicīnas zinātņu ekspertu komisijas loceklis).

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI