SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. oktobrī, 2019
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: E-vide
5
5

Bērns aizraujas ar tiešsaistes spēlēm – kā rīkoties vecākiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Drošāka interneta centrs sadarbībā ar telekomunikāciju uzņēmumu “Telia Company” laidis klajā ceļvedi vecākiem “Bērni un spēles internetā”. Tas veidots ar mērķi izskaidrot, kādēļ bērni aizraujas ar tiešsaistes spēlēm, un sniegt ieteikumus vecākiem, kā vislabāk rīkoties, lai spēlēšana viņu atvasēm būtu drošāka. Ceļvedī apkopoti gan nozares profesionāļu, gan pašu bērnu ieteikumi.

Visā pasaulē, arī Latvijā, tiešsaistes spēles ir nozīmīga bērnu un jauniešu ikdienas sastāvdaļa. “Telia Company” iniciatīvas “Skolēnu konsultatīvā komiteja” un Latvijas Drošāka interneta centra veiktā pētījuma dati liecina: turpat puse – 44% – Latvijas jauniešu atzīst, ka spēlē tiešsaistes spēles vismaz reizi nedēļā. Pretēji daudzu vecāku uzskatam bērni uzsver, ka spēlēšana viņu dzīvi ietekmē pozitīvi. 68% aptaujāto uzskata, ka ar spēļu palīdzību viņi gan pilnveido savu spēlēšanas prasmi, gan arī iemācās kaut ko jaunu, piemēram, uzlabo angļu valodas prasmes, ziņo Latvijas Drošāka interneta centrs.

“Uzskatu, ka tiešsaistes spēļu spēlēšana bērnam nekaitē, ja vien ikdienas dzīvē valda saprātīgs līdzsvars starp dažādām aktivitātēm. Taču laiku spēlēm var atvēlēt tikai tad, kad bērns ir veiksmīgi ticis galā ar mācībām un ikdienas pienākumiem, regulāri nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, ir labi izgulējies un pavadījis laiku ar draugiem un ģimeni. Vecāku uzdevums ir palīdzēt bērniem atrast šo veselīgo līdzsvaru,” uzsver Latvijas Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska.

Daļa vecāku, saskaroties ar pirmajām problēmām, ko rada tiešsaistes spēļu spēlēšana, mēdz reaģēt pārlieku emocionāli un ķeras pie radikālām metodēm – ierobežo vai aizliedz bērniem spēles, radot nevajadzīgas konfliktsituācijas.

Arī paši bērni sagaida, lai vecāki vairāk interesētos par savu bērnu interesēm internetā. Tāpat bērni būtu pateicīgi par vecāku atbalstu, jo pārlieka aizraušanās ar spēlēm var norādīt uz citām problēmām bērna dzīvē, piemēram, problēmām skolā, sociālo attiecību trūkumu, konfliktiem ar vienaudžiem vai pat vientulību un atstumtību.

Materiāls tapis, Latvijas Drošāka interneta centram (www.drossinternets.lv) sadarbojoties ar telekomunikāciju uzņēmumu “Telia Company”.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI