NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
31. oktobrī, 2016
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Drošība
3
3

Problēmas bērnam, problēmas ar bērnu. Kur rast palīdzību?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Mācību gada sākums ģimenei nāk ar papildu rūpēm. Vislielākās pārmaiņas ir pirmklasnieka ģimenē, taču jebkurš skolēns no vecākiem prasa modrību – lai nepaslīd garām kādas negatīvas nianses tīņa uzvedībā. Vecākiem varētu noderēt Labklājības ministrijas izdotā padomu grāmatiņa „Mans bērns – skolēns”, kas var palīdzēt tikt galā problēmsituācijās vai novērst tādu izveidošanos. Jauns atbalsts vecākiem būs no 1. novembra - Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā darbu sāks konsultatīvā nodaļa atbalstam bērniem ar uzvedības traucējumiem un saskarsmes problēmām.
īsumā
  • Uzticības tālruņa speciālistiem bērni visbiežāk jautā par attiecību problēmām - saskarsmē ar vecākiem, vienaudžiem, draugiem. Savukārt vecāki bieži vēršas ar jautājumiem par konfliktsituācijām un bērnu uzvedības problēmām.
  • Sākot skolas gaitas, bērnam ir daudz jaunu pienākumu, nav prāta darbs dusmoties uz bērnu, kuram kādu brīdi atbildības nasta kļūst par smagu.
  • No 1. novembra VBTAI Konsultatīvā nodaļa sniegs konsultācijas un izstrādās atbalsta programmas bērniem ar uzvedības traucējumiem un saskarsmes problēmām.

Lai veicinātu vecāku izpratni par bērnu emocionālo audzināšanu un attīstību no skolas gaitu uzsākšanas līdz pamatskolas beigām, Labklājības ministrijā (LM) sagatavots informatīvais izdevums "Mans bērns - skolēns", padomu grāmatiņa septiņus līdz 16 gadus veciem skolēniem, viņu vecākiem un vecvecākiem, arī skolotājiem.

Informatīvajā izdevumā uzmanība ir pievērsta dažāda vecuma posmiem un galvenajām pārmaiņām, kas notiek ar katru bērnu, no skolas gaitu uzsākšanas līdz pat tīņa gadiem.

LM valsts sekretāra vietniece Līga Āboliņa norāda, ka, pēc Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) paspārnē esošā uzticības tālruņa datiem, bērnu vidū kā viens no biežākajiem konsultāciju jautājumiem ir attiecību problēmas - ar vecākiem, ar vienaudžiem, ar draugiem. Savukārt pieaugušie bieži vien vēršas pie uzticības tālruņa speciālistiem par jautājumiem, kas saistīti ar konfliktsituācijām ģimenē, ar strīdiem, grūtībām saskarsmē ar bērniem, disciplīnas un uzvedības problēmām.

Padomu grāmatiņā tematiski aptvertas dažāda vecuma bērnu īpatnības, tiek runāts par to, kas ir būtiski bērnam, ne tikai uzsākot skolas gaitas, bet arī turpmāk. Padomos akcentēta pozitīvās disciplinēšanas nozīme bērna pasaules uzskata veidošanā, tiek sniegti ieteikumi, kā saprasties ar pusaudzi pubertātes periodā, kādas ir tīņa perioda īpatnības.

Piemēram, mazā skolnieka dzīvē parādās citas autoritātes, un vecāku viedoklis vairs nav vienīgais. Savukārt desmitgadīgajam arvien svarīgāka kļūs piederība draugu grupai. Sasniedzot 12-15 gadu vecumu, pusaudži kļūstot izteikti provokatīvi, tas viņiem ir viens no veidiem, kā apšaubīt vecāku autoritāti.

Izdevumā sniegti padomi par to, kā palīdzēt bērnam, ja ir konstatēti uzvedības traucējumi un vardarbība skolā, kā runāt ar skolēnu tīņu vecumā, kā atpazīt atkarības, kā droši justies uz ielas, mājās, internetā, kā palīdzēt plānot nākotni.

Atsevišķi tiek aplūkota bērna brīvā laika pavadīšana, apmeklējot interešu pulciņus, kas ir svarīgi, jo ir pētījumi, kuros secināts – pulciņu apmeklēšana padziļina prasmes un iemaņas nākotnes profesijas izvēlē, uzsver L. Āboliņa.

Izlasot padomus, var ieteikt vecākiem ievilkt elpu un vēlreiz pārdomāt smagāko darbu dzīvē – bērnu audzināšanu.

Padomu krājumiņš izdots gan drukātā formātā, gan ir lejuplādējams LM tīmekļa vietnē šeit.

Konsultēs, ja bērnam uzvedības traucējumi

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) ar Eiropas Sociālā fonda (ESF) atbalstu ir izveidojusi konsultatīvo nodaļu atbalsta sniegšanai bērniem ar uzvedības traucējumiem un saskarsmes grūtībām. Nodaļa sāks darbu 1. novembrī. Taču jau tagad tajā var vērties ar iesniegumu. Kā pastāstīja VBTAI priekšnieces vietniece Liene Kauliņa-Bandere, uz konsultāciju nodaļā jau ir saņemti pirmie vairāk nekā 20 pieteikumi no dažādiem valsts reģioniem.

Nodaļā strādās dažādi speciālisti - sociālie darbinieki, psihologi, psihiatrs, speciālais pedagogs, atkarību profilakses speciālists. Speciālisti konsultatīvajā nodaļā neveiks ārstnieciskās  darbības, bet  izvērtēs konkrētā bērna uzvedības problēmas, runājot gan ar pašu bērnu, gan ar viņa likumiskajiem pārstāvjiem. Nodaļas galvenais uzdevums ir izstrādāt konkrētus ieteikumus vecākiem, bērniem, izglītības iestādām, sociālajiem dienestiem, citiem iesaistītajiem speciālistiem. Konkrētam bērnam izstrādās individuālo atbalsta programmu un sniegs ieteikumus, kā rīkoties, lai uzvedības problēmas novērstu.

Vecākiem jāpievērš uzmanība draudīgiem signāliem, kas vedina domāt par atkarību.  Tajā skaitā atkarību no interneta, un, ja tādas bažas ir, ar pusaudzi ir jādodas pie atkarību speciālista, grāmatiņā ir arī šāds padoms. Uz LV portāla jautāto, vai valstī tiek domāts par preventīvām programmām jau pavisam maziem bērniem, jo tagad pat mazuļi snaikstās pēc datora un skolēns jau būs saaudzis ar šo "rotaļu biedru", ko nevarēs atņemt, LM valsts sekretāra vietniece L. Āboliņa uzsver, ka arī padomu grāmatiņā tiek runāts  par drošību internetā, par to, kas jāievēro vecākiem. 

Vecāki tiek uzrunāti īpaši, jo dzīvē "bieži vien tie esam mēs, vecāki, kas savam bērnam pirmoreiz iedodam rokās mobilo telefonu, planšeti, jo nereti tas ir vienkāršāk nekā paspēlēties, salikt klucīšus vai darīt ko citu". Tā ir aktuāla problēma arī citās valstīs. Piemēram, Norvēģijā bērnudārzos bērni tiek apmācīti par interneta drošības jautājumiem.

LM speciāliste uzsver - izglītošana, izpratnes veidošana sabiedrībā ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā pasargāt bērnus no apdraudējuma internetā. Savukārt, ja ir runa par atkarībām, tad atkarība no interneta nepastāv pati par sevi, tā izraisa gan uzvedības traucējumus, gan sekmju pasliktināšanos, gan attiecību pasliktināšanos starp vienaudžiem, bērnu vecākiem, skolotājiem. Arī šādā situācijā jāpadomā par iespēju, ka VBTAI konsultatīvais kabinets var iesaistīties un palīdzēt bērnam un vecākiem vai cilvēkiem, kas ir ap viņu, dzīvi normalizēt un sakārtot.

Konsultatīvā nodaļa atrodas Rīgā, Ventspils ielā 53, VBTAI telpās. Tajās ir izveidota atsevišķa konsultatīvā istaba, kas pielāgota bērniem, lai varētu draudzīgā gaisotnē ar speciālistu kopā ar vecākiem vai atsevišķi, ņemot vērā bērna individuālās īpatnības, pārrunāt situāciju, konstatēt un diagnosticēt konkrētā bērna problēmas.

Pieteikties konsultācijām un atbalsta programmas izstrādei bērniem ar uzvedības traucējumiem un saskarsmes problēmām var, zvanot pa tālruni 67359129 vai rakstot. Konsultācijas ir bezmaksas. Papildu informācija par pieteikšanos atrodama VBTAI mājaslapā.

LM izdevumā ir norādīta virkne citu informācijas avotu, tālruņa numuru, kas noderēs dažādās problēmsituācijās, ja nepieciešama palīdzība gan bērnam, gan vecākiem.

Katru gadu Latvijā skolas gaitas uzsāk apmēram 20 000 pirmklasnieku.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI