NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
21. septembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tieslietas
17
17

Bērnu tiesības un pienākumi – jauniešiem draudzīgā valodā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Grāmatas ilustrācija

Pēc Latvijas Republikas tiesībsarga iniciatīvas ir tapusi grāmata “Bērnu tiesību aizsardzības likums jauniešiem draudzīgā valodā”. Materiāls izveidots sadarbībā ar skolu jauniešiem, kuri, piedaloties konkursā “Esi radošs – #RadiLikumu”, palīdzēja izveidot vienkāršu un ilustratīvu skaidrojumu par bērnu tiesību pamatprincipiem, kas būtu jāzina katram vecākam, pedagogam, policistam, jebkuram sabiedrības loceklim un – jā! – arī pašam bērnam un jaunietim.

Materiāls ir tapis ar mērķi veicināt izpratni par bērnu un jauniešu tiesībām un pienākumiem Latvijas tiesiskajā regulējumā. “Nereti likumi var likties sarežģīti un nesaprotami, bet, manuprāt, ir svarīgi, lai likumus saprot ikviens,” grāmatas ievadā raksta tiesībsargs Juris Jansons.

Tāpat kā Bērnu tiesību aizsardzības likums, šī grāmata ir sadalīta 10 nodaļās, saglabājot to oriģinālos nosaukumus, bet pantu saturu izklāstot vienkāršā, arī bērniem saprotamā valodā. Taču aiz panta nosaukuma iekavās ir ierakstīts arī attiecīgā likuma panta numurs, lai nepieciešamības gadījumā to būtu viegli sameklēt interneta vietnē www.likumi.lv. Tāpat lapaspušu apakšā ir norādes uz citiem likumiem, lai ātrāk un vieglāk varētu atrast nepieciešamo informāciju.

Grāmatā ir iekļauti vairāki “mākonīši”, kuros ietverti skaidrojumi un piemēri. Sagatavotais materiāls lieti noderēs arī pieaugušajiem, kuri bažījas, ka bērniem mūsdienās ir par daudz tiesību, bet nekādu pienākumu, – grāmatā vienkāršā valodā paskaidrots, kādi ir bērnu tiesību ierobežojumi un bērna pienākumi.

Piemēram, savas istabas sakārtošana ir nevis ekspluatācija, bet gan mājas darbi, kurus vecāks ir tiesīgs lūgt bērnam darīt atbilstoši Civillikuma 183. pantam.

Materiāls ir pieejams elektroniskā formātā Latvijas Republikas tiesībsarga interneta vietnē www.tiesibsargs.lv un papīra formātā Tiesībsarga birojā Baznīcas ielā 25, Rīgā.

Materiāls ir izveidots formātā, ko atpazīst ekrāna lasīšanas programmas. Noformējumā izmantotas skolnieka Reiņa Zonenberga ilustrācijas.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI