SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
31. maijā, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Noziedzība
2
15
2
15

Jauna kārtība, kā pārskaitāma nauda ieslodzītajiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Normatīvie akti paredz, ka tiesības saņemt naudas līdzekļu pārskaitījumus ir apcietinātām un notiesātām personām.

FOTO: Ieva Čīka, LETA

No 2019. gada 1. jūnija Ieslodzījuma vietu pārvaldē (IeVP) būs cita kārtība, kādā ieslodzītie varēs saņemt naudas līdzekļu pārskaitījumus.

īsumā
  • Turpmāk, lai pārskaitītu naudas līdzekļus ieslodzītajiem, būs jāizmanto vienots konts.
  • Līdz šim katrai ieslodzījuma vietai Latvijā bija atvērts savs konts – tas nozīmē, ka maksājuma veicējam bija precīzi jāzina, kurā ieslodzījuma vietā atrodas ieslodzītais maksājuma veikšanas brīdī.
  • Ieslodzījuma vietu pārvalde (IeVP) aicina ieslodzīto tuviniekus pievērst uzmanību arī pareizai maksājuma formas aizpildīšanai, proti, maksājuma saņēmējs vienmēr būs IeVP, maksājuma uzdevums – ieslodzītā vārds, uzvārds un personas kods.

Jaunā kārtība IeVP paredz, ka turpmāk, lai pārskaitītu naudas līdzekļus ieslodzītajiem, jāizmanto vienots konts. Kā norāda IeVP, tas mazinās gan administratīvo slogu, gan atvieglos šādu pārskaitījumu veikšanu ieslodzīto tuviniekiem.

Pārskaitījumus var saņemt apcietinātās un notiesātās personas

Normatīvie akti paredz, ka tiesības saņemt naudas līdzekļu pārskaitījumus ir apcietinātām un notiesātām personām.

Atbilstoši Apcietinājumā turēšanas kārtības likuma 20. panta otrajai daļai naudu, kas apcietinātajam atsūtīta ar pārvedumu vai iemaksāta izmeklēšanas cietuma kasē, viņam neizsniedz, bet ieskaita izmeklēšanas cietuma depozīta kontā Valsts kasē un uzskaita apcietinātā personiskās naudas uzskaites kartē. Šā panta otrajā daļā noteikts, ka apcietinātais savas personiskās naudas uzskaites kartē esošo naudu pārskaitījumu veidā ar izmeklēšanas cietuma darbinieku starpniecību var izmantot pārtikas produktu un pirmās nepieciešamības priekšmetu iegādei izmeklēšanas cietuma veikalā.

Savukārt Latvijas sodu izpildes kodeksa 48.pants paredz, ka ar brīvības atņemšanu notiesātajiem atļauts saņemt naudas pārvedumus bez ierobežojuma, kā arī sūtīt naudas pārvedumus radiniekiem, bet ar brīvības atņemšanas iestādes administrācijas atļauju - arī citām personām. Proti, naudu, kas notiesātajam atsūtīta pa pastu vai telegrāfu, viņam neizsniedz, bet ieskaita viņa personiskajā kontā, izņemot notiesātajiem, kuri sodu izcieš atklātajos cietumos.

Iepriekš katrai ieslodzījuma vietai bija savs konts

Līdz šim katrai ieslodzījuma vietai Latvijā bija atvērts savs konts – tas nozīmē, ka maksājuma veicējam bija precīzi jāzina, kurā ieslodzījuma vietā atrodas ieslodzītais maksājuma veikšanas brīdī, un naudas līdzekļi bija jāpārskaita uz attiecīgo ieslodzījuma vietas kontu.

Kā skaidro IeVP, soda izpildes laikā ieslodzītais var tikt vairākkārt pārvietots no vienas ieslodzījuma vietas uz citu, piemēram, sakarā ar lietas izskatīšanu tiesā, Latvijas Cietumu slimnīcas apmeklējumu vai ieslodzītā pārvietošanu no viena režīma cietuma uz citu. Tāpat IeVP norāda, ka aktualizētās Vispārīgās datu aizsardzības regulas prasības pagājušajā gadā ir ietekmējušas informācijas sniegšanas iespējas. Proti, IeVP nav tiesību bez tiesiska pamata sniegt informāciju par ieslodzītās personas atrašanās faktu ieslodzījuma vietā – vajadzīga paša ieslodzītā piekrišana, jāņem vērā citas iestādes kompetence u. tml.

Turpmāk visi pārskaitījumi uz vienu kontu

“Šīs izmaiņas ir IeVP lēmums mainīt iekšējās kārtības noteikumus ar mērķi mazināt administratīvo slogu un palīdzēt vienkāršot šo procesu ieslodzīto tuviniekiem,” norāda IeVP.

Saskaņā ar pārvaldes sniegto informāciju vienotais konts turpmāk nodrošinās:

  • naudas saņemšanu gadījumos, kad ieslodzītā persona ir pārvietota un viņas piederīgie par to vēl nav saņēmuši informāciju;
  • ieslodzītajam nepārtrauktu pieeju personīgajiem līdzekļiem pārvietošanas laikā (līdz šim naudas pārskaitīšana no viena cietuma konta uz citu aizņēma vismaz trīs darba dienas);
  • ieslodzītajiem nepārtrauktu iespēju saņemt valsts sociālos pabalstus un citus maksājumus no valsts iestādēm, neinformējot tās par ieslodzījuma vietas un konta maiņu.

IeVP vērš uzmanību, ka, sākot ar 2019. gada 1. jūniju, visi naudas līdzekļu pārskaitījumi ieslodzītajiem, gan apcietinātajām personām, gan notiesātajām personām, veicami uz vienoto kontu:

Bankas nosaukums: Valsts kase
Bankas kods: TRELLV22
Depozītu konts: LV15TREL8190468041000

Maksājuma formas aizpildīšana

IeVP aicina ieslodzīto tuviniekus pievērst uzmanību arī pareizai maksājuma formas aizpildīšanai:

  • maksājuma saņēmējs vienmēr būs IeVP – Ieslodzījuma vietu pārvalde;
  • maksājuma uzdevums – ieslodzītā vārds, uzvārds un personas kods.

Piemērs:

Izpildes datums:

03.06.2019.

No konta:

EUR LV11UNIPAR1112223334445

Summa:

50 EUR

Maksājuma saņēmēja konts:

LV15TREL8190468041000

Maksājuma saņēmēja vārds, uzvārds/uzņēmuma nosaukums:

Ieslodzījuma vietu pārvalde

Pamatojums (maksājuma uzdevums):

Janna Laiviņa (110377-11111)

IeVP skaidro, ka ieslodzītie un viņu tuvinieki līdz šim jauca ne tikai kontus, bet kļūdījās arī maksājuma formas noformēšanā: “Maksājuma saņēmējs vienmēr ir IeVP, nevis pats ieslodzītais, savukārt obligātā informācija par ieslodzīto (vārds, uzvārds, personas kods) norādāma maksājuma uzdevumā.” Tāpat IeVP norāda, ka pārskaitītos naudas līdzekļus reģistrē notiesātās personas personiskajā kontā vai apcietinātās personas personiskās naudas uzskaites kartē nākamajā darba dienā pēc pārskaitījuma veikšanas, pamatojoties uz Valsts kases konta izrakstu.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI